Nationalmuseet overdrager museumsgenstand til nyåbnet museum i Oksbøl

I morgen åbner Vardemuseernes nye museum FLUGT i Oksbøl, og i den forbindelse modtager museet lidt af en åbningsgave fra Nationalmuseet. De overtager nemlig ejerskabet af en historisk museumsgenstand, der er helt central for fortællingen i det nyåbnede museum.
Der er tale om en barakmodel, der er 270 cm. lang og 92 cm. bred samt 50 cm. høj inklusiv montre. Modellen er skabt af en tysk flygtning, som selv opholdt sig i flygtningelejren, der lå samme sted i Oksbøl efter Anden Verdenskrig. Den udgør en fysisk øjenvidneberetning, som i miniatureudgave dokumenterer leveforholdene for tyske flygtninge.
De fysiske barakker, som de tyske flygtninge boede i, findes ikke længere. Derfor spiller modellen, der minder lidt om et aflangt dukkehus uden tag, en vigtig rolle – både som historisk dokumentation og et centralt element i formidlingen.
Her hører genstanden hjemme
”Vi overdrager ejerskabet af barakmodellen til Vardemuseerne, fordi her hører genstanden bedst hjemme og kan formidles i sin rette sammenhæng. Barakmodellen udgør en væsentlig dokumentation for den historie, der udspillede sig i lokalområdet, og som nu formidles i det nye FLUGT museum. Her indgår den i sin oprindelige kontekst, og derfor giver det også rigtig god mening, at Vardemuseerne nu får ejerskabet over den,” siger Rane Willerslev, direktør for Nationalmuseet.
Ejerskiftet stemmer overens med Nationalmuseets ambition om at styrke samarbejdet med landets kulturhistoriske museer og få flere genstande udstillet lokalt – enten via udlån eller permanent ejerskifte.
”Vi ser gerne, at flere genstande udstilles i resten af landet, så folk kan opleve dem lokalt, og det her er et af de tilfælde, hvor det bare giver rigtig god mening,” siger Rane Willerslev.
Central i museets fortælling
Hos Vardemuseerne vækker overdragelsen stor begejstring, da barakmodellen er en vigtig brik i at fortælle om et spændende kapitel af Danmarkshistorien efter Anden Verdenskrig.
”Vi er utrolig glade for at overtage ejerskabet af barakmodellen. Genstanden er unik og spiller en central rolle i vores museum FLUGT, hvor vi bl.a. fortæller om en – for mange – ukendt historie om den største flygtningestrøm, Danmark nogensinde har modtaget. Barakmodellen er en vigtig øjenvidneberetning fra en tysk flygtning, som med denne fysiske miniaturemodel både dokumenterer og illustrerer, hvordan en barak i flygtningelejren i Oksbøl var indrettet i 1945, hvor den størrelsesmæssigt var Danmarks femte største by,” siger direktør for Vardemuseerne, Claus Kjeld Jensen.
Nationalmuseet har mere end to millioner genstande i sine samlinger. Omkring to tredjedele af disse er ved at blive flyttet ind i et topmoderne og klimatiseret opbevaringsmagasin i Vinge udenfor Frederikssund.
Nøgleord
Kontakter
Cecilie Weinholt, kommunikationschef, Nationalmuseet, 4120 6017, cwe@natmus.dk
Louise Thuesen, Leder af kommunikation og PR, Vardemuseerne, 2265 5204, lth@vardemuseerne.dk
Billeder



Information om Nationalmuseet - Museer, forskning og bevaring
Nationalmuseet er Danmarks kulturhistoriske hovedmuseum. Det ligger i Prinsens Palæ i København, hvor det har haft adresse siden 1849.
Nationalmuseet består foruden af besøgsstedet i København også af en forsknings-, samlings og bevaringsafdeling, der tager sig af konservering og bevaring af Danmarks kulturskatte samt forskning i både kulturhistoriske og naturvidenskabelige emner.
Der er 18 besøgssteder knyttet til Nationalmuseets organisation, som Rane Willerslev er direktør for.
Følg pressemeddelelser fra Nationalmuseet - Museer, forskning og bevaring
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Nationalmuseet - Museer, forskning og bevaring
Klimaengagerede unge sejler igen på tøjbyttetogt - besøger 13 byer30.6.2025 08:32:41 CEST | Pressemeddelelse
Nationalmuseets skonnert Bonavista er lastet med klimaengagerede unge og genbrugstøj og sejler rundt til 13 danske byer, hvor der bliver opstillet til tøjbyttemarked.
Anders Foghs jakkesæt fra malingangreb kommer på Nationalmuseet3.6.2025 05:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Den tidligere statsministers jakkesæt fra malingangrebet i 2003 kommer nu på Nationalmuseet og bliver en del af den danske kulturarv. Genstanden vidner om forandret politisk aktivisme i Danmark i forbindelse med vores militære engagement i udlandet.
’Arkæologiens Oscar’ går til sønderjysk arkæolog23.5.2025 16:14:10 CEST | Pressemeddelelse
Erik Westerby-prisen går i år til Lennart Secher Madsen, arkæolog ved Museum Sønderjylland, for sit lange, seje træk i arkæologiens tjeneste og for at fremhæve Sønderjyllands særlige status. Lektor Tim Flohr får rejselegat for sin utraditionelle, men inspirerende tilgang til arkæologien.
New research: Baby toys were mass produced in Early Bronze Age Syria19.5.2025 08:52:49 CEST | Pressemeddelelse
Scholars at the National Museum of Denmark in collaboration with Archéorient CNRS in France and the University of Milan in Italy have identified 4500-year-old baby rattles that were produced by professional potters in an ancient city in Syria. They were probably sold at the market to parents who wanted to entertain – or distract – their children.
Ny forskning: Baby-legetøj blev masseproduceret i oldtiden19.5.2025 08:52:17 CEST | Pressemeddelelse
Forskere på Nationalmuseet har identificeret 4.500 år gamle baby-rangler, som blev produceret af professionelle pottemagere i en oldtidsby i Syrien. De blev formentlig solgt på markedet til forældre, der ville forkæle – eller distrahere – deres børn.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum