Nationalmuseet overdrager kongelig rejsebåd til Helsingør
Frederik d. 9.s såkaldte rejsechalup – en træbåd af typen travalje – får nu ny ejer. Nationalmuseet overdrager båden med den kongelige forhistorie til forening i Helsingør, hvor den fremover kan sejle i farvandet ud for Kronborg.
Travaljen er blevet kaldt Frederik d. 9.s rejsechalup. Den har plads til 12 årer og stammer fra Orlogsmuseets samling af større eller mindre træbåde, hvoraf den er en af de større. Travaljen er 8,5 meter lang og omkring 2,3 meter bred.
”Kongen”, som travaljen også kaldes, blev bygget på Orlogsværftet i 1884 som et sideskib til det daværende kongeskib. ”Kongen” har angiveligt fragtet både monarker og præsidenter og forsyninger fra skibet til havnen og har sejlet i hele Europa.
Orlogsmuseet fik den fra kongehuset, fra Frederik d. 9. selv, sammen med tre andre træbåde. I en årrække har travaljen været udlånt til Christianshavns Travaljelaug, men de seneste år har den stået på land.
Nu overdrages ejerskabet af båden til foreningen Lauget Kongechaluppen, der har hjemsted i Maritimt Værksted Hal 16 i Helsingør, og som har planer om at give båden en tiltrængt renovering, så den igen kan tages i brug og få havvand under kølen – denne gang i farvandet ud for Kronborg Slot.
”Vi er glade for at kunne overdrage ejerskabet af rejsechaluppen til de engagerede frivillige i Helsingør, så den igen kan komme ud på havet, hvor den hører til, og til glæde for mange, der kan få lov at sejle i den historiske båd,” siger Jørgen Walseth, museumsinspektør på Nationalmuseet.
Nøgleord
Kontakter
John Fhær Engedal NissenKommunikationsmedarbejderNationalmuseet
Tlf:41 20 68 49jni@natmus.dkBilleder
Information om Nationalmuseet - Museer, forskning og bevaring
Følg pressemeddelelser fra Nationalmuseet - Museer, forskning og bevaring
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Nationalmuseet - Museer, forskning og bevaring
Forsker: Sådan påvirker manga og k-pop danske unge15.6.2022 07:46:06 CEST | Pressemeddelelse
Hvad sker der, når koreansk og japansk populærkultur som manga, k-pop og cosplay rammer danske unge? I to nye bøger kortlægger Nationalmuseets forsker i Østasien, hvordan flere finder alternative fællesskaber i østasiatisk popkultur.
Danskernes kulturarv flytter i nyt moderne skatkammer10.5.2022 07:02:00 CEST | Pressemeddelelse
Nationalmuseet flytter nu to tredjedele af sin samling – den danske kulturarv – ind i moderne, klimatiseret og lavenergi-drevet magasin i Vinge uden for Frederikssund, hvor genstandene kan opbevares sikkert i flere generationer.
Flere hundrede års samspil mellem arkitektur og byggelov skal undersøges3.5.2022 11:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nyt forskningsprojekt skal sætte lys på de konsekvenser byggelovgivningen har på arkitekturen. Gennem 500 år og frem til i dag i udvalgte danske byer. Det bliver også undersøgt, hvordan arkitekturen er afgørende for tilblivelsen af ny byggelovgivning.
Forskere i vikingetid modtager arkæologiens ’Oscar’7.4.2022 07:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Erik Westerby Prisen går i år til to forskere i vikingetid. Else Roesdahl fra Aarhus Universitet får hovedprisen på 100.000 kr., mens Nationalmuseets Mads Dengsø Jessen modtager et rejse- og forskningslegat på 50.000 kr.
Nationalmuseet tilpasser økonomien16.3.2022 11:30:00 CET | Pressemeddelelse
Ændrede indtægtsforudsætninger betyder, at Nationalmuseet må tilpasse økonomien.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum