Når vi tager på ferie, går tyven på arbejde: Sådan gør du og dine naboer tyven arbejdsløs
”Årvågne naboer kan mindske den indbrudsbølge, som vi typisk oplever i sommerferiemåneden juli,” siger Christina Tang Sørensen, kriminolog i Nabohjælp, som TrygFonden og Det Kriminalpræventive Råd står bag.
Tal fra Danmarks Statistik viser, at der i Region Nordjylland sidste år blev begået 7,4 indbrud om dagen i juli måned. Det er 29,9 procent flere indbrud end gennemsnittet for årets andre lyse måneder, og det gør juli til højsæson for indbrud i Region Nordjylland.
Men med nogle små tricks kan du ødelægge arbejdsforholdene for tyven og forhåbentlig undgå ubehagelige overraskelser, når du kommer hjem fra ferie.
Gode naboer kan gøre en forskel
Som det første bør du række ud til dem lige omkring dig – for dine naboer kan faktisk være tyvens værste skræk. Med hjælp fra dine naboer er din bolig aldrig helt alene hjemme, og dine naboer kan løbende parkere en bil eller en cykel i din indkørsel, tømme din postkasse og flytte rundt på dine ting, så dit hus ser beboet ud.
Gode og årvågne naboer er et af de mest effektive redskaber mod tyven. Sammen kan I være hinandens øjne og ører i kvarteret ved at hilse interesseret på nye ansigter og spørge ind til deres ærinde.
”Opmærksomme naboer er noget af det, der stresser indbrudstyven allermest, og aktiv nabohjælp kan forhindre op til hvert 4. indbrud. Derfor er vi glade for, at så mange borgere i Region Nordjylland har meldt sig som nabohjælpere. Og der er brug for endnu flere – måske dig?,” siger Christina Tang Sørensen, kriminolog i Nabohjælp, som TrygFonden og Det Kriminalpræventive Råd står bag.
Nabohjælpere i Nordjylland
Heldigvis findes der gode naboer i Region Nordjylland. En opgørelse fra Nabohjælp viser, at hele 30.605 nordjyder er tilmeldt som nabohjælpere. Lige nu bor der flest i Aalborg Kommune, efterfulgt af Hjørring og Frederikshavn Kommune.
- Aalborg Kommune: 11.156
- Hjørring Kommune: 4454
- Frederikshavn Kommune: 3997
- Brønderslev Kommune: 2558
- Jammerbugt Kommune: 2247
- Thisted Kommune: 1598
- Vesthimmerlands Kommune: 1538
- Mariagerfjord Kommune: 1299
- Rebild Kommune: 1248
- Morsø Kommune: 506
- Læsø Kommune: 4
Gode råd: Sådan snyder du tyven i ferien
- Tænk over, hvor synlige dine særligt værdifulde genstande er fra gaden. Kan man se dine designermøbler, smykker eller lignende gennem vinduerne ude på gaden?
- Efterlad lidt opvask, vasketøj eller måske børnenes legetøj fremme, så det ser ud, som om det lige er blevet brugt. Det signalerer, at der er nogen hjemme i huset.
- Sæt en timer på din radio og dit lys, eller brug et såkaldt fake-tv, der får det til at se ud som om, at dit tv er tændt.
- Lås dine redskaber og dit værktøj inde i redskabsskuret, så de ikke kan bruges til at bryde ind i din bolig.
- Klip hækken, så den højest er 1,6 meter høj. Dermed minimerer du de gode gemmesteder omkring boligen, som kan give tyven ”arbejdsro”.
Læs mere om Nabohjælp på www.nabohjælp.dk og om, hvordan du sikrer din bolig på www.dkr.dk.
For yderligere information, kontakt:
Mads Nørgaard-Larsen, Pressemedarbejder, Det Kriminalpræventive Råd, tlf. 41747380, mnl@dkr.dk
Christina Tang Sørensen, Kriminolog i DKR og Nabohjælp, tlf. 91357617, cts@dkr.dk.
Nabohjælp - et samarbejde mellem Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden
Nabohjælp er et samarbejde mellem Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden, som handler om at forebygge indbrud og skabe tryghed og trivsel for borgerne. Når borgerne bliver mere opmærksomme i deres nabolag, øges risikoen for tyvene. Det får dem til at opgive deres forehavende og giver borgerne en følelse af kontrol over eget liv, fordi de selv kan gøre noget for at forebygge kriminalitet.
Nøgleord
Kontakter
Mads Nørgaard-Larsen
Pressemedarbejder:
Tlf. +45 41 74 73 80
E-mail: mnl@dkr.dk
Mads Nørgaard-LarsenPressemedarbejder
Tlf:41747380mnl@dkr.dkChristina Tang SørensenKriminolog
Tlf:91357617cts@dkr.dkInformation om Det Kriminalpræventive Råd
Det Kriminalpræventive Råd arbejder for at forebygge kriminalitet og skabe et tryggere samfund.
Følg pressemeddelelser fra Det Kriminalpræventive Råd
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Det Kriminalpræventive Råd
Nye tal: Hver syvende ung har en adfærd, der øger risikoen for grooming1.7.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Den 1. juli 2025 er det to år siden, at grooming – voksnes forsøg på at opbygge et tillidsforhold til børn med et seksuelt formål – blev gjort strafbart. Nye tal viser nu, at hver syvende ung har en onlineadfærd, der gør dem særligt sårbare over for grooming. Det er et advarselssignal, der kræver handling, lyder det fra Det Kriminalpræventive Råd. Forældres involvering i unges digitale liv skal styrkes, og skolerne skal have mere fokus på digital dannelse af unge.
Højsæson for indbrud: Halvdelen glemmer at aftale feriehjælp1.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Sommerferien står for døren, og mens mange danskere pakker bilen eller kufferten, glemmer halvdelen at aftale feriehjælp med naboerne. Det viser en ny undersøgelse fra Det Kriminalpræventive Råd. Det er et stort problem – for årvågne naboer, der holder øje og skaber liv på vejen, er et effektivt våben mod indbrud.
Ny rapport om voldsskader: Knivvold og vold i nattelivet vækker bekymring26.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Selvom voldsskader behandlet på skadestuerne er langt færre end for 20 år siden, ser Det Kriminalpræventive Råd nu tegn på en bekymrende udvikling: Der er sket en stigning i antallet af unge, der bliver behandlet for skarp vold som f.eks. knivstik på skadestuerne, og vold i nattelivet udgør en stigende andel af den samlede vold, viser en ny rapport. Det kalder på styrket voldsforebyggelse, lyder det fra rådet.
Højsæson for indbrud: Godt nabosamarbejde kan spænde ben for tyven25.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Sommerferien står for døren, og mens mange danskere pakker bilen eller kufferten, glemmer halvdelen at aftale feriehjælp med naboerne. Det viser en ny undersøgelse fra Det Kriminalpræventive Råd. Det er et stort problem – for årvågne naboer, der holder øje og skaber liv på vejen, er et effektivt våben mod indbrud.
Ny rapport: De fleste unge er trygge i nattelivet, men unge kvinder og minoriteter er utrygge20.5.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
De fleste unge fra 16 til 35 år er trygge i nattelivet, men mange unge kvinder og minoriteter føler sig utrygge. Især turen hjem fra byen vækker utryghed, og mange – særligt kvinder – udsættes for eller bekymrer sig om uønsket seksuel opmærksomhed og ubehagelige tilråb. Det viser en ny undersøgelse fra Det Kriminalpræventive Råd. Rådet opfordrer nu til målrettede indsatser, der kan sikre, at alle unge kan føle sig trygge, når de går i byen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum