Sikkerhedsstyrelsen

Næsten hver anden arbejdslampe dumper test

Del

Sikkerhedsstyrelsen har testet 15 arbejdslamper og LED-projektører. Fejlene er mange, og hele syv af dem lever ikke op til kravene om sikkerhed. To af de syv lamper er så farlige, at de er tilbagekaldt.

Arbejdslampe lyser i mørket. Foto: Shutterstock.
Arbejdslampe lyser i mørket. Foto: Shutterstock.

Arbejdslamper lyser hverdagen op for håndværkere, malere og tømrere, men også for de engagerede gør-det-selv-mænd og -kvinder derhjemme. For eksempel når væggen trænger til ny maling, når flytningen kræver nye søm i væggen, eller når renoveringen betyder nyt gulv. I værste fald kan flytningen eller renoveringen dog få en farlig afbrydelse, fordi arbejdslampen giver stød.

Sikkerhedsstyrelsen har kontrolleret i alt 15 arbejdslamper og LED-projektører. I kontrollen på et testlaboratorie blev produkterne testet i, om de levede op til sikkerhedskravene, og om de var mærket korrekt. Desuden kontrollerede styrelsen, om distributører, importører og fabrikanter havde styr på deres forpligtelser og dokumenter.

Alvorlig risiko for stød medførte to tilbagekaldelser

Kun to ud af de 15 arbejdslamper og LED-projektører bestod testen uden fejl eller mangler, mens hele syv lamper dumpede. To af de syv produkter havde så alvorlige fejl, at de blev tilbagekaldt fra forbrugerne, og fem andre produkter blev sat i salgsstop. De resterende seks produkter havde kun mindre fejl, der kunne afhjælpes med vejledning fra Sikkerhedsstyrelsen.

- Det skal ikke være farligt at sikre belysning, når man har gang i gør-det-selv-projekter i eget hjem, eller når man som håndværker har brug for helt nødvendigt udstyr på arbejde. Derfor er det bekymrende, at forbrugerne har så stor risiko for at købe en mangelfuld arbejdslampe, der slet ikke lever op til kravene om sikkerhed, siger Kirstine Gottlieb, kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen.

Der blev truffet afgørelse om tilbagekaldelse af to produkter, efter de dumpede Sikkerhedsstyrelsens test og blev vurderet som værende farlige produkter. Der er tale om en LED-projektør og en arbejdslampe. Begge produkter har væsentlige fejl, der medfører en alvorlig risiko for elektrisk stød. Brugerne af produkterne udsætter derfor sig selv for stødfare, så snart de tilslutter produkterne. Det gælder både for professionelle og dem med projekter i eget hjem.

- Når vi tilbagekalder et farligt produkt, skal forhandlerne fjerne det fra markedet med det samme, og forbrugerne skal omgående stoppe med at bruge produktet, siger Kirstine Gottlieb.

Det er en vurdering af risici for fare ved produktet, der afgør, om Sikkerhedsstyrelsen giver et påbud om salgsstop eller tilbagekaldelse.

Nøgleord

Billeder

Arbejdslampe lyser i mørket. Foto: Shutterstock.
Arbejdslampe lyser i mørket. Foto: Shutterstock.
Download

Information om Sikkerhedsstyrelsen

Sikkerhedsstyrelsen
Sikkerhedsstyrelsen
Esbjerg Brygge 30
6700 Esbjerg

3373 2000http://www.sik.dk

Yderligere oplysninger:

Sikkerhedsstyrelsens pressetelefon: 22 38 44 51

Følg pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Sikkerhedsstyrelsen

Sikkerhedsstyrelsen jagter ulovligt salg af engangs-e-cigaretter til unge21.11.2022 12:31:47 CET | Pressemeddelelse

Sikkerhedsstyrelsen er i gang med en større aktion rettet mod ulovlige engangs-e-cigaretter, der appellerer til børn og unge, fordi de er farverige og ofte har frugtsmag. Foreløbigt har styrelsen fået lukket 295 salgsprofiler på sociale medier og 65 annoncer på platforme. Styrelsen har indsendt 56 politianmeldelser og bødeindstillingerne lyder foreløbigt på samlet mere end 36 millioner kroner.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum