MSC – Marine Stewardship Council

MSC byder ASC’s nye foderstandard velkommen

Del

Den nye standard kræver, at vildtfangede fisk, der anvendes til foder i fiskeopdræt, skal komme fra mere bæredygtige fisk.

Fiskefoderproducenter, der vil ASC-certificeres, skal fremover dokumentere, at de marine ingredienser i foderet kommer fra bæredygtige fisk. Efter ASC’s foderstandard er færdigimplementeret i august 2022, må fiskeopdræt som anvender foderbaseret på vildtfangede fisk, f.eks. lakseopdræt, skifte til ASC-kompatibelt  foder for at kunne bibeholde sin ASC-certificering.  

Standarden betyder, at fiskefoderproducenterne ved certificeringen skal redegøre for alle marine ingredienser i deres foder og disse ingrediensers bæredygtighedsstatus.Den laveste tilladte status på et fiskerier, at det ligger i et såkaldt ‘fiskeforbedringsprogram’(Fisheries Improvement Project). For hvergencertificering kræves det, at en tiltagende større del af fiskene kommer fra bæredygtige kilder. Det højeste niveau ernår 100 procentaf de vildtfangede råvarer kommer fra MSC-certificerede fiskerier. 

"Dette er et vigtigt skridt for at forbedre bæredygtigheden i fiskeopdræt og bekæmpe overfiskeri i vores have. Lanceringen af denne nye standard kommer til at give MSC-certificerede erhvervsfiskerier særstatus hos foderproducenterne.

Jeg håber, at den vil fungere som et kraftigt incitament for, at store nordatlantiske fiskerier af sild, blåhvilling, og makrel (hvor afskæret ofte ender som foder) bliver gencertificerede. I dag er de suspenderede pga. mangler i forvaltningen”, udtaler Linnéa Engström, Programdirektør for MSC Skandinavien og Østersøregionen.

Cirka 20 procent af verdens vildtfangede fiske- og skaldyrsfangst går i dag til at producere fiskemel og fiskeolie. En del af dette laves til kosttilskud og foder til landdyr, men det meste, ca. tre fjerdedele, anvendes i akvakultur-industrien. De arter, som fortrinsvis bruges til foder, er pelagiske arter som tobis, blåhvilling, lodde, krill og ansjoser. Disse arter er vigtige i de marine økosystemer, eftersom de er forbindelsen imellem plankton og rovfisk som torsk og laks. De er også vigtige som foder for havfugle og marine pattedyr.

Flere af de nordiske fiskefoder-producenter har høje ambitioner om MSC-certificeret fisk i deres foder. Danske BioMar rapporterede i 2020, at 33 procent af de marine ingredienser som anvendes i deres foder kommer fra MSC-certificerede fiskerier. Norske Aker BioMarine, som laver fiskefoder af krill, bruger 100 procent MSC-certificerede marine ingredienser. 

Læs mere om MSC’s arbejde med pelagiske fiskerier i vores rapport (på engelsk) her:

www.msc.org/docs/default-source/default-document-library/what-we-are-doing/msc-briefing-small-pelagic-fisheries-2021.pdf 


Referencer: 

  1. Food and Agriculture Organization of the United Nations (2020) The State of World Fisheries and Aquaculture -2020  
  2. https://www.iffo.com/ 
  3. cargill-aqua-nutrition-sustainability-report.pdf  
  4. 2021-06-en_biomar-gsr-2020.pdf
  5. QRILL Aqua | Certifications

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Information om MSC – Marine Stewardship Council

MSC – Marine Stewardship Council
MSC – Marine Stewardship Council
Marine House, 1-3 Snow Hill
FC1A-2DH London

http://www.msc.org

OM MSC 

Marine Stewardship Council er en international nonprofitorganisation,der står bag MSC-mærket,som er kendetegnet ved en blå fisk. MSC driver verdensmest anerkendte certificeringsprogram forbæredygtige, vildtfangede fisk og skaldyr. MSC-mærketer forbrugernes garanti for, at fisken stammerfra en bæredygtig bestand, at havmiljøet beskyttes,og at fiskeriet er velforvaltet.

Læs mere om MSC Danmark: https://www.msc.org/dk

OM ASC 

The Aquaculture Stewardship Council (ASC) er en internationalnonprofitorganisation, der står bagASC-mærket for ansvarlig akvakultur. ASC mærket erforbrugerens sikkerhed for, at fisken stammerfra et opdræt, der har minimal påvirkning på miljøetog lokalsamfundet.

Læs mere om ASC på www.asc-aqua.org

Følg pressemeddelelser fra MSC – Marine Stewardship Council

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra MSC – Marine Stewardship Council

Spis miljømærket tun i dag for at sikre, at der er tun i fremtiden2.5.2021 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse

2. maj er international tun-dag. MSC (Marine Stewardship Council) lancerer derfor en kampagne sammen med bl.a. LETZ SUSHI for at gøre opmærksom på, at tun er en afgørende fiskeart for de marine økosystemer. Derfor er det særlig vigtigt, at tun fiskes bæredygtigt. I dag er der mulighed for, at danske forbrugere kan vælge MSC-certificeret tun både på dåse, frost, på restauranter og spisesteder.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum