Halsnæs Kommune

Motorvej til Frederikssund er stor gevinst

Del

Transportministeriet har torsdag den 28. januar offentliggjort en opdateret VVM-undersøgelse for færdiggørelsen af Frederikssundmotorvejen, der understreger den store samfundsøkonomiske gevinst ved projektet. Samtidig bliver motorvejen billigere end ventet.

Den opdaterede VVM-undersøgelse bliver modtaget med glæde hos borgmestrene fra Helsingør, Fredensborg, Gribskov, Hillerød, Halsnæs og Frederikssund Kommuner, som i årevis har presset på hos skiftende regeringer og transportministre for at få gjort Frederikssundmotorvejen og Hillerødmotorvejen færdig samt for at få lavet forbedringer på Kystbanen.

Stor samfundsøkonomisk gevinst

I VVM-undersøgelsen kan man nemlig læse, at en færdiggørelse af Frederikssundmotorvejen vurderes at have en samfundsøkonomisk forrentning på hele 10,6%, hvilket placerer motorvejsstrækningen blandt de allermest rentable større vejprojekter i Danmark. En af grundene til den høje forrentning af projektet er, at trafikken mellem Frederikssund og København er steget meget siden den seneste VVM-undersøgelse blev lavet i 2002. Der er dermed endnu større gevinster end tidligere ved at sikre, at trafikken kan afvikles via en motorvej.

Understreger behovet

Borgmester i Halsnæs Kommune, Steffen Jensen, der udtaler sig på de seks kommuners vegne, vurderer, at undersøgelsen vil kunne bane vejen for en beslutning om at gøre Frederikssundmotorvejen færdig:

- Denne VVM viser med al tydelighed, at Frederikssundmotorvejen er et af de mest rentable fremtidige motorvejsprojekter i Danmark. Det bekræfter vores opfattelse af, at det virkelig betaler sig for hele samfundet at investere i den nordsjællandske infrastruktur. Med den høje rentabilitet anser jeg det som helt naturligt, at både Frederikssundmotorvejen og en forlængelse af Hillerødmotorvejen nu endelig kan vedtages i Folketingets kommende forhandlinger om en forbedret infrastruktur, hvor vi også vil presse på for forbedringer på Kystbanen, siger Steffen Jensen (S).

- Med denne VVM-undersøgelse i hånden er der ikke længere holdbare argumenter imod at få lavet Frederikssundmotorvejen færdig. Det har store omkostninger for samfundet – og for Nordsjælland i særdeleshed – at trafikanterne holder i kø hver eneste dag mellem Frederikssund og Tværvej. Jeg vil derfor kraftigt opfordre politikerne til at få sat arbejdet i gang snarest muligt, siger John Schmidt Andersen (V), der er borgmester i Frederikssund Kommune.

Billigere end først antaget

I undersøgelsen vurderer Vejdirektoratet, at udgiften til etableringen af den 3. og sidste etape af Frederikssundmotorvejen – fra Tværvej ved Smørum til Frederikssund – vil være på omkring 2,9 mia. kr. Det er godt en halv mia. kr. mindre, end man tidligere har vurderet. Den lavere pris skyldes blandt andet at udgifter til fundering og jord- og belægningsarbejder tidligere har været vurderet for højt.

Endvidere beskriver VVM-undersøgelsen en række tilretninger af projektet, der giver bedre beskyttelse af naturen og bedre løsninger i forhold til at skærme beboere mod støj langs strækningen. Dermed tager projektet i den nye rapport mere hensyn til omgivelserne end tidligere.

Endelig vurderer Vejdirektoratet, at merudledningen af CO2 efter en årrække næsten vil forsvinde som følge af flere elbiler og mere miljøvenlig elproduktion.

Forhandlinger på vej

Det ventes at Regeringen i løbet af de kommende måneder indkalder Folketingets partier til forhandlinger om en langsigtet investeringsplan for infrastrukturen i Danmark. I disse forhandlinger vil den opdaterede VVM-undersøgelse være en del af beslutningsgrundlaget for prioriteringen.

Kontakter

Steffen Jensen, borgmester i Halsnæs Kommune. Telefon: 26 20 07 82

Billeder

Information om Halsnæs Kommune

Halsnæs Kommune
Halsnæs Kommune
Rådhuspladsen 1
3300 Frederiksværk

+45 47 78 40 00https://halsnaes.dk/

Halsnæs Kommune er placeret i naturskønne omgivelser i det nordvestlige hjørne af Nordsjælland. Vores motto er: "Halsnæs - rå og autentisk. Her er ikke for fint, og det føles ægte". Kom og vær med!

Følg pressemeddelelser fra Halsnæs Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Halsnæs Kommune

Undersøgelse sætter fokus på din sundhed5.2.2021 09:41:21 CETPressemeddelelse

Hvordan har du det? Det spørgsmål har 2450 tilfældigt udvalgte borgere i Halsnæs fået i deres e-boks. Spørgsmålet er en del af en landsdækkende spørgeskemaundersøgelse, som skal klarlægge, hvordan du som borger i Halsnæs og i resten af landets kommuner har det, når det kommer til din fysiske og psykiske sundhed. Det sker for at kunne sætte ind med målrettet forebyggelse og bedre behandling af sygdomme lokalt.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum