Mortensaften: Ændernes indpakning vildleder forbrugerne

Med de mange mærkeordninger og forskellige navne på ænderne i køledisken kan det være en jungle for forbrugerne at vælge en and til mortensaften eller jul, der har haft adgang til åben himmel, badevand og ikke er blevet næbkuperet.
"Det er faktisk svært for forbrugeren, ud fra emballagen, at vurdere, om anden rent faktisk har haft et godt liv med god dyrevelfærd. Producenterne reklamerer jo ikke ligefrem med næbkupering for eksempel”, siger chefkonsulent i Dyrenes Beskyttelse Pernille Fraas Johnsen og fortsætter:
”Derudover bliver ænder med vidt forskellig opvækst jo solgt under det samme navn som fx Oscar eller Anton. Men det har intet med dyrets levevilkår eller dyrevelfærd at gøre at personificere produktet med et navn.”
Dyrevelfærd hos ænder afhænger blandt andet af forskelle mellem anderacerne, og om de får klippet næb og klør, samt om de har adgang til åben himmel og badevand.
Det sikre valg er ligefor
Hvis man vil undgå at støtte opdræt af ænder med dårlig dyrevelfærd, skal man gå uden om de udenlandske berberiænder, da de bliver næbkuperet rutinemæssigt.
Næbkupering eller næbtrimning sker ved, at man fjerner det yderste af næbbet, og det gør man især på berberianden, som er en mere aggressiv race, der skader hinanden, når de holdes mange sammen. Derfor er en tommelfingerregel at undgå berberianderacen, når man står ved køledisken. Pekingænder bliver fx ikke næbkuperet.
"Går man desuden efter ænder med vores mærke ”Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse” eller Ø-mærket, kan man være sikker på, at der er taget god hånd om ændernes dyrevelfærd. Her er der nemlig høje krav til, at ænderne kan udleve deres naturlige adfærd med blandt andet adgang til det fri og krav om dagslys og badevand," siger Pernille Fraas Johnsen.
Vælger man en and, der er mærket med ”Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse” eller ø-mærket, kan man spare en masse tid ved køledisken på at studere forskellen mellem de enkelte opdræt.
[FAKTABOKS] Sådan har ænderne det under mærket ”Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse”
- Adgang til udeareal, hvor ænderne kan bevæge sig frit og udleve naturlig adfærd.
- God plads i stalden, når de også har adgang til indeareal.
- Krav om dagslys, så ænderne har en naturlig døgnrytme.
- Altid adgang til vand, så næb, næsebor og hoved kan holdes rent.
- Ænderne lever hovedparten af deres liv på friland.
- De transporteres med kortere afstand til slagteriet.
Kontakter
Pernille Fraas JohnsenChefkonsulent, landbrugsdyr & fjerkræ
Tlf:33287021pfj@dyrenesbeskyttelse.dkMedievagten i Dyrenes Beskyttelse
Dyrenes Beskyttelses medievagt er tilgængelig døgnet rundt for henvendelser pr. mail eller telefon (modtager ikke SMS)
Billeder

Information om Dyrenes Beskyttelse
Vi hjælper dyr i nød, stopper overgreb mod dyr og kæmper for et respektfuldt og bæredygtigt forhold mellem dyr, mennesker og natur.
Følg pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Din nysgerrighed får sælunger til at sulte ihjel: Lad dem være i fred9.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
To sælunger er døde. Det er konsekvensen af, at mennesker er kommet for tæt på og har udvist manglende respekt for dyret. Derfor tør moderen ikke nærme sig, og sælungerne har sultet. Dyrenes Beskyttelse kommer med kraftig opfordring til at lade dem være i fred.
Dyrenes Beskyttelse: Sejr for ålen, men torsken kan ikke vente2.7.2025 16:02:09 CEST | Pressemeddelelse
En bred forligskreds om fiskeriaftalen har lyttet til de grønne organisationer og udpeget store beskyttede områder, samtidig med ålen beskyttes bedre.
Skrald fra sommerens fester bliver dødsfælder for dyrene27.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Sommerens mange festivaler og udendørsarrangementer betyder hvert år mere skrald i den danske natur. Skraldet skæmmer ikke blot landskabet, men kan også være livsfarligt for vilde dyr. Dyrenes Beskyttelse opfordrer danskerne til at rydde op efter sig, når festen er forbi.
Landbrugets løftebrud: Fortsat 25.000 døde pattegrise om dagen26.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nye tal afslører status quo i dansk svineproduktion. Hver dag dør over 25.000 pattegrise i Danmark – det samme niveau som sidste år, trods løfter om forbedringer. Dyrenes Beskyttelse kritiserer den manglende handling og efterlyser konkret regulering frem for frivillige hensigtserklæringer.
Opråb til hundeejere: Disse halsbånd må du ikke længere bruge25.6.2025 14:33:44 CEST | Pressemeddelelse
Fra 1. juli bliver pighalsbånd forbudt for hundeejere i Danmark. Dyrenes Beskyttelse glæder sig over de nye regler og minder om, at stødhalsbånd allerede har været ulovlige i mange år – selvom de stadig formodes brugt i det skjulte.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum