Moesgaard møder Tolkien

På en bakke ved Moesgaard Museum står der en scene. Med en stor publikumstribune foran, der har pladser nok til flere tusind gæster. Det er Det Kongelige Teater, der endnu engang gør klar til at opføre friluftsteater ved museet og denne gang er det J.R.R. Tolkiens velkendte eventyr om Hobbitten, som kan opleves ved Moesgaard.
”I et hul i jorden boede der en hobbit…” skrev Tolkien åndsfraværende på et stykke papir, da han en dag var ved at rette eksamensopgaver på universitetet i Oxford. Hvad i alverden var en hobbit? Det ville Tolkien gerne finde ud af, og hans undren og notatet på papiret blev til bogen ’Hobbitten’ fra 1937. Som nu bliver til friluftsteater i maj og juni ved Moesgaard.
I anledning af Hobbittens besøg er en flok af museets forskere gået på jagt i Tolkiens eventyr og museets udstillinger for at finde ting og temaer fra fortiden, som Tolkien har ladet sig inspirere af. Det er der kommet en podcastserie ud af med fem afsnit og også et spor gennem museets udstillinger, hvor besøgende kan hente ny viden om blandt andet ringe, runer, skibe og krig.
For Tolkiens fantastiske fortællinger om ringe og hobbitter er faktisk ikke så langt fra den virkelighed som videnskabeligt funderede forskere arbejder med.
”Kunst og kultur har altid hentet næring i fortidens muld, og det samme gælder Tolkiens historier. Der er ingen tvivl om, at Tolkien kendte til væsentlige arkæologiske fund og lod sig inspirere af f.eks. udgravninger som skibsgraven ved Sutton Hoo. Mange af de genstande og temaer, som kan findes hos Tolkien, kan man også genfinde her i udstillingerne på Moesgaard. Det synes vi er så god en fortælling, at den fortjener en ny måde at blive formidlet på, og det håber vi, at mange andre også vil synes, når de lytter til podcasten,” siger direktør for Moesgaard Museum, Mads Kähler Holst.
Tolkiens primære inspiration var sproglig. Han var professor i oldengelsk sprog og litteratur og understregede ofte, at han skabte sin litterære verden for at have et sted til sine mange fantasisprog. Tolkiens inspiration fra fortiden var ofte brolagt med ord og linjer fra gamle skrifter. Det gjaldt især de middelalderlige kilder, som han var vant til at omgås som sprogforsker bl.a. oldengelske digte og islandske sagaer.
Som videnskabsmand havde Tolkien stor interesse og indsigt i samtidens arkæologiske landvindinger. Den amerikanske forsker, Deborah Sabo, gik for år tilbage de biografiske facts efter i sømmene og kunne bl.a. konstatere:
At Tolkien tog sin familie med på udflugter til arkæologiske mindesmærker i England.
At hans gode ven og kollega EV Gordon i 1937 oversatte et værk om skandinavisk arkæologi og det var i samme periode, som ’Hobbitten’ blev til.
At Tolkien en årrække abonnerede på det anerkendte arkæologiske tidsskrift, ’Antiquity’.
Og at den store angelsaksiske skibsgrav i Sutton Hoo, også kendt fra spillefilmen ’The Dig’, blev udgravet i 1938-1939 omtrent samtidig med, at Tolkien påbegyndte ’Ringenes Herre’.
Podcastserien fra Moesgaard om Tolkiens inspiration fra fortiden kan findes på Moesgaards hjemmeside og på Spotify eller Apple podcast.
Læs mere om podcastserien og andet ekstra materiale om Tolkien og fortiden på Moesgaards hjemmeside:
https://www.moesgaardmuseum.dk/hobbitten-ved-moesgaard-museum/moesgaard-moeder-tolkien/
Mere om Det Kongelige Teater og Hobbitten - https://kglteater.dk/det-sker/sason-20212022/skuespil/hobbitten
Nøgleord
Kontakter
Yderlige information om Tolkien og hans inspiration fra fortiden kan fås hos:
Xenia Pauli Jensen
ph.d. i forhistorisk arkæologi og seniorforsker på Moesgaard Museum
Mail: xpj@moesgaardmuseum.dk
Mobil: 26 39 87 69
Billeder
Information om Moesgaard
Moesgaard er et kulturhistorisk museum, der viser arkæologiske og etnografiske udstillinger i international klasse. Museet forsker i og formidler menneskelivets mangfoldighed i et tæt samarbejde med Aarhus Universitet. Moesgaard omfatter afdelingen i Højbjerg ved Aarhus, Vikingemuseet i Aarhus, Odder og Samsø museer.
Følg pressemeddelelser fra Moesgaard
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Moesgaard
Vikingegravplads fundet nord for Aarhus17.6.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Arkæologer fra Moesgaard har fundet en gravplads fra vikingetiden ved Lisbjerg nord for Aarhus. I gravene er fundet en række spektakulære genstande, som kan tyde på forbindelser til den danske kongemagt.
Moesgaard løfter sløret for de kommende særudstillinger8.5.2025 11:12:12 CEST | Pressemeddelelse
Gæster på Moesgaard kan se frem til tre år med fokus på tre fascinerende verdenshistoriske temaer, som geografisk strækker sig fra Europa til Centralamerika, og som dækker et tidsspænd på mere end tusind år.
Moesgaard modtager stor fondsbevilling til at formidle verdenshistorien31.3.2025 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Aage og Johanne Louis-Hansens Fond og Augustinus Fonden har netop bevilliget sammenlagt 24 millioner kroner til at støtte udviklingen af Moesgaards indhold igennem de næste tre år.
Ny dansk dokumentarfilm viser, hvordan ukrainsk kultur er blevet et militært mål19.2.2025 08:42:54 CET | Pressemeddelelse
Dokumentaren vises på DR1 og DR2 i forbindelse med treårsdagen for den russiske invasion af Ukraine den 24. februar 2025.
Moesgaard kåret som Danmarks bedste attraktion3.10.2024 11:57:39 CEST | Pressemeddelelse
Mere end 3000 danskere har peget på Moesgaard Museum som vinder af den årlige Danish Travel Awards, som netop er blevet uddelt.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum