Moesgaard Museum

Moesgaard inviterer til foredrag om Gokstadbådene og vikingetidens sejlads

Del

Hør om Gokstadhøvdingen og hans verdenskendte skibsgrav og få samtidig fortællingen om vikingernes sømilitære operationer, når arkæologerne Rasmus Birch Iversen og Morten Ravn holder foredrag på Moesgaard Museum.

Foredrag om Gokstadbådene med Rasmus Birch Iversen og Morten Ravn
Foredrag om Gokstadbådene med Rasmus Birch Iversen og Morten Ravn

Ved Oslofjordens munding var der i begyndelsen af 900-tallet stor aktivitet. En stormand skulle begraves ved Gokstad i et enormt skib proppet med gravgaver. Skibsgraven blev mange hundrede år senere verdenskendt, og det var naturligt nok det store skib, over 23 m langt, der fik den største opmærksomhed.

Men skibsgraven indeholdt også tre mindre både, hvoraf én i øjeblikket er udstillet på Moesgaard. Og det er disse både, der vil være omdrejningspunktet, når Moesgaard inviterer til foredrag med arkæologerne Rasmus Birch Iversen og Morten Ravn onsdag 4. april kl. 19.00.

Vikingetidens mest berømte og bedst bevarede vikingeskibe
Den mindste af de tre både er midlertidig helt eksklusivt udstillet på Moesgaard Museum, mens Kulturhistorisk Museum i Norge bygger et nyt vikingeskibsmuseum. Det er første gang en vikingebåd får lov til at rejse ud af Norge og blive udstillet i udlandet. Båden kan ses på Moesgaard i ca. 4 år.

Vikingetiden forbindes med plyndringstogter, med trælle og sølv og handelsrejser, altid med skibet i centrum. Vikingetiden forbindes også med magtkampe og gryende kongedømmer og etableringen af handelsbyer i Skandinavien, der indgik i et internationalt handelsnetværk, der efterhånden tæmmede vildskaben og med tiden gjorde Skandinavien til en del Europas kristne kongedømmer.

Fortællingen om Gokstadhøvdingen og hans grav rummer alle disse elementer men også et efterspil, da han årtier efter sin død måske blev en brik i et storpolitisk spil, der involverede magtkampe hen over Kattegat mellem danske og norske vikingekonger.  

Foredraget vil også udforske de mindste fartøjers vigtige rolle i vikingetidens sømilitære operationer – særligt mod øst – hvor vikingernes hærgen langs de ukrainske og russiske floder er emnet for Moesgaards aktuelle særudstilling ’RUS – Vikinger i øst’.    

Praktiske oplysninger:    
Dato og tid:
onsdag 6. april kl. 19.00 – 20.30
Sted: Moesgaard Museums auditorium
Pris: 150 kr./person – 75 kr. for årskortholdere
Billetter købes i museets webshop: https://shop.moesgaardmuseum.dk/events-1

Om foredragsholderne
Rasmus Birch Iversen er ph.d. i forhistorisk arkæologi og ansat som museumsinspektør i Arkæologisk Afdeling ved Moesgaard Museum med ansvar for jernalderundersøgelserne i museets ansvarsområde.   

Morten Ravn er arkæolog, museumsinspektør og forskningskoordinator ved Vikingeskibsmuseet i Roskilde.  Ph.d. fra Københavns Universitet i 2014 med en afhandling om vikingetidens krigsflåder. Udforsker vikingetidens skibsbygning, søfart og sømilitære operationer, har skrevet talrige og bøger om Danmarks maritime oldtid.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Foredrag om Gokstadbådene med Rasmus Birch Iversen og Morten Ravn
Foredrag om Gokstadbådene med Rasmus Birch Iversen og Morten Ravn
Download

Links

Information om Moesgaard Museum

Moesgaard Museum
Moesgaard Museum
Moesgård Allé 15
8270 Højbjerg

87394000https://www.moesgaardmuseum.dk/

Moesgaard Museum er et kulturhistorisk museum, der viser arkæologiske og etnografiske udstillinger i international klasse. Museet forsker i og formidler menneskelivets mangfoldighed i et tæt samarbejde med Aarhus Universitet. Moesgaard Museum omfatter afdelingen i Højbjerg ved Aarhus, Vikingemuseet i Aarhus, Odder og Samsø museer.

Følg pressemeddelelser fra Moesgaard Museum

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Moesgaard Museum

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum