Mød ukrainere, når de fejrer deres hjemlands rige kultur på afstand ved Kulturnatten i Europa-Huset

På et tragisk bagtæppe er Ukraine blevet EU-kandidatland. Men hvor meget ved vi egentlig om det samfund og de mennesker, der måske kan blive en del af Unionen? For at blive klogere på det kommer Kulturnatten i Europa-Huset til at stå i Ukraines tegn, når vi byder på et mangfoldigt indblik i den ukrainske kultur og folkesjæl.
Tæt samarbejde med ukrainere
Når Kulturnatten løber af stablen i Europa-Huset fredag aften, vil en stor gruppe af ukrainske frivillige være med til at styre slagets gang. Flere af de frivillige er flygtet fra Ukraine, efter Vladimir Putin indledte sin invasion af landet den 24. februar. De ser frem til selv at dele ud af den rige kultur, de kommer fra – selvom de er langt hjemmefra.
Nogle af de ukrainske frivillige vil også være tilgængelige for pressen efter aftale og kan for eksempel fortælle om, hvordan det er at hjælpe med at præsentere deres egen kultur for danske besøgende, mens deres eget land er i krig.
”Det første, folk tænker på, når de hører om Ukraine i disse dage, er krig og lidelse. Jeg synes, det er enormt vigtigt, at der findes en fortælling om Ukraine, der ikke handler om krig, men om en rig kultur, en spændende historie og europæiske værdier,” fortæller ukrainske Serhii Kostrikov, der deltog i protesterne ved Maidan-pladsen i Kyiv under den ukrainske revolution i 2013-2014. Serhii er en del af organisationen Ukrainian Dialogues, som hjælper til ved Kulturnatten i Europa-Huset.
Et overflødighedshorn af kulturelle oplevelser
Til Kulturnatten vil gæsterne kunne opleve en række ukrainske kunstnere, der bl.a. byder på børnekor, rockmusik, moderne dans, kammermusik og meget mere. Europa-Huset slår også dørene op til en fotoudstilling af Stine Heilmann med billeder af ukrainske kvinder taget på Kvindernes Internationale Kampdag i år og byder indenfor til Danmarks-præmieren på den postapokalyptiske videoopera ”Chornobyldorf”.
Der vil også være stand-up sendt fra et beskyttelsesrum i Ukraine og tung bas, når aftenen slutter af med et indblik i den frigjorte ukrainske ravescene, der for mange ukrainske unge repræsenterer en modpol til de postsovjetiske administrationsbygninger, som festerne ofte vil blive holdt i.
For de yngste gæster vil der være en lykkehjulsquiz med spørgsmål om EU og Ukraine og fortællinger af ukrainske folkeeventyr, mens hele familien kan smage den ukrainske rødbedesuppe borshch.
EU’s støtte til Ukraine
EU har sendt en stærk politisk, økonomisk og humanitær støtte til Ukraine gennem hele krigen. EU-landene har indtil videre vedtaget 8 sanktionspakker for at ramme den russiske økonomi og evne til finansiere krigen.
Vi har sendt mere end 335 millioner euro i humanitær bistand samt 60.000 ton medicinsk udstyr, telte, generatorer og mad via EU’s civilbeskyttelsesmekanisme og sikret hjælp til modtagelse og beskyttelse af ukrainske flygtninge. Ukraines status som kandidatland understreger, at landets fremtid er i EU, og årets kulturnatsarrangement i Europa-Huset skal ses som et symbol på vores solidaritet med Ukraine. Læs mere: https://eu-solidarity-ukraine.ec.europa.eu/index_da
Arrangører
Europa-Kommissionen og Europa-Parlamentet i Danmark har arrangeret Kulturnatten i Europa-Huset i samarbejde med Hjælp Ukraine, Nielsen Saloner, Ukrainian Dialogues og en række andre dansk-ukrainske NGO’er.
Tid og sted
Fredag den 14. oktober
Kl. 18:00 - 00:00
Europa-Huset
Gothersgade 115
1123 København K
Kontakt os her:
Lea Hovmand Jørgensen
Mobil: 22 11 43 77
Rikke Uldall
Mobil: 40 44 81 40
Find begivenheden på Facebook:
Billeder
Information om Europa Kommissionen
Repræsentationen er Europa-Kommissionens lokale kontor i Danmark, som ligger i København.
Vores opgave er at:
- Forklare, hvad EU-politikker betyder for dig i Danmark
- Forsyne de danske myndigheder og berørte parter i Danmark med information om EU
- Tilbyde presse- og medietjenester i Danmark om nye udviklinger i udarbejdelsen af EU-politikker
- Være Europa-Kommissionens talerør i Danmark
- Holde Kommissionen i Bruxelles underrettet om vigtige politiske, økonomiske og sociale hændelser i Danmark
Følg pressemeddelelser fra Europa Kommissionen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Europa Kommissionen
Udledningsfrie busser og rene lastbiler: Europa-Kommissionen fremlægger ambitiøst forslag14.2.2023 15:01:01 CET | Pressemeddelelse
Nuludledning fra bybusser i 2030 og 90 procent lavere udledning fra lastbiler i 2040.Europa-Kommissionen har i dag foreslået ambitiøse udledningsmål for nyetunge køretøjer. Lastbiler, bybusser og fjernbusser står for over 6 procent af EU's samlede drivhusgasudledningog for mere end 25 procent af udledningen fra vejtransport. Derfor spiller sektoren en afgørende rolle for at nå EU's klimamål. ”Efterspørgslen på transport stiger støt, og samtidig skal drivhusgasudledningerne ned. Dette ambitiøse forslag skal sikre, at der er plads til begge dele,” siger repræsentationschef for Europa-Kommissionen i Danmark Per Haugaard. Forslaget lægger op tilstrengere regler for næsten alle nye tunge køretøjer sammenlignet med 2019-niveauerne. Det betyder, at nye køretøjer skal leve op til: 45 procent lavere udledning fra 2030 65 procentlavere udledning fra 2035 90 procentlavere udledning fra 2040 Et Europa uden fossile brændsler Kommissionen foreslår også, at alle at nye bybusser skal være udledningsfr
EU’s grønne industriplan: Europas bæredygtige virksomheder skal kunne vokse hurtigt1.2.2023 13:53:34 CET | Pressemeddelelse
Mere forudsigelig og forenklet lovgivning, nemmere adgang til støtte og medarbejdere samt åben handel med omverdenen. Sådan lyder Europa-Kommissionens forslag til en industriplan, der skal fremme den grønne omstilling og sikre, at bæredygtige virksomheder kan vokse hurtigt i Europa.
Europa-Kommissionen foreslår at forældreskab skal anerkendes i hele EU7.12.2022 14:41:41 CET | Pressemeddelelse
Forældreskab, der er anerkendt i ét EU-land, bør blive anerkendt i hele EU. Europa-Kommissionen har idag fremlagt et forslag, der skal skabe fælles EU-regler om forældreskab. Forslaget fokuserer på barnets tarv og rettigheder. Det skal skabe juridisk klarhed for alle familier, der bevæger sig over EU’s grænser. Det er uanset om det drejer sig om rejse eller længere ophold i andre EU-lande. I øjeblikket har medlemsstaterne forskellige nationale love om anerkendelse af forældreskab, så når en familie befinder sig i en grænseoverskridende situation, kan den miste de rettigheder, der følger af forældreskab. Manglende anerkendelse af forældreskab bringer børns grundlæggende rettigheder i fare: Herunder deres ret til identitet, ikke at blive forskelsbehandlet og til et privatliv og familieliv. ”Det forslag vi fremlægger i dag handler at beskytte børn. Deres rettigheder er ukrænkelige, også hvis deres forældre flytter fra et EU-land til et andet,” siger Per Haugaard, repræsentationschef for E
EU giver Danmark 660 millioner kroner til retfærdig klimaomstilling 25.11.2022 15:42:40 CET | Pressemeddelelse
Ingen skal lades i stikken i Danmarks bestræbelser på at blive klimaneutralt inden 2050. Derfor modtager Danmark gennem fonden for retfærdig omstilling cirka 660 millioner kroner i EU-tilskud. De regioner, der især vil få gavn af finansieringen, er Nord- og Sydjylland. Nordjylland skal omstille drivhusgasintensive produktionsprocesser, i eksempelvis cementindustrien, til mere klimavenlige processer. I Sønderjylland skal konsekvenserne af udfasningen af produktionen af fossile brændstoffer i Nordsøen afbødes. ”Danmark er allerede et grønt foregangsland, men vi skal have hele landet med, så omstillingen kommer alle til gode”, siger Per Haugaard, repræsentationschef for Europa-Kommissionen i Danmark. EU-midlerne vil blive investeret i forskning og innovation for at udvikle alternativer til CO2-udledende brændstoffer. De vil støtte små og mellemstore virksomheders overgang til den cirkulære økonomi ved at gøre bedre brug af materialer og grønne teknologier. Desuden forventes 10.200 arbejds
Den økonomiske retning for 2023 skal tackle energikrisen og gøre Europa grønnere og mere digitalt22.11.2022 17:05:10 CET | Pressemeddelelse
Europa-Kommissionen har i dag taget hul på det europæiske semester 2023, der er oplægget til EU’s koordinering af medlemsstaternes økonomiske politikker for næste år. Koordineringen består i flere forskellige tiltag som er del af dagens pakke. Elementerne i det europæiske semester skaber tilsammen grundlaget for at styrke de europæiske økonomier og tilliden til det indre marked, og er derfor uadskillige. Analyserne, der er præsenteret i dag, dækker forskellige delelementer af medlemsstaternes økonomier, der måles i forhold til de generelle kriterier, der skal opfyldes som medlem af EU. Hvad er det europæiske semester? Det europæiske semester udgør en ramme for koordinering af medlemsstaternes økonomiske politikker og beskæftigelsespolitikker. Siden det blev indført i 2011, har det udviklet sig til et veletableret forum for drøftelse af EU-landenes finanspolitiske, økonomiske og beskæftigelsesmæssige udfordringer inden for en fælles årlig tidsplan. Det spiller fortsat denne rolle i geno
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum