Astma-Allergi Danmark

Mobning, stress og isolation er en del af livet med livsfarlig allergi

Del

Begrænsninger, frustration og isolation fylder hverdagen, når man har peanutallergi, viser en ny international undersøgelse, som Astma-Allergi Danmarks medlemmer har bidraget til.

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

For op mod 2,8 procent af den europæiske befolkning kan det være farligt at gå på restaurant eller at tage et stykke kage til klassens time. Hvis man lider af peanutallergi, kan selv minimale mængder peanut nemlig udløse allergisk shock for de hårdest ramte.

Begrænsninger i forhold til, hvor og hvad man tør spise, fylder i tankerne, og det er ikke altid let at få omgangskredsen eller en restauranttjener til at forstå alvoren. Et nyt internationalt studie med data fra otte europæiske lande, heriblandt Danmark, har nu sat tal på, hvor påvirkede peanutallergikere og forældre til børn med peanutallergi, egentlig er. Tallene bekræfter, at det sætter sine spor på psyken, når man går gennem livet med de begrænsninger, som allergien medfører.

Hvor er det sikkert at spise?

Undersøgelsen består af et spørgeskema om at leve med peanutallergi, som blev besvaret af voksne med peanutallergi, forældre til børn med peanutallergi, som svarede på barnets vegne, og af forældre, som svarede på deres egne vegne.

Størstedelen af deltagerne oplever begrænsninger, som påvirker deres liv. Begrænsningerne findes i hverdagen, og når det kommer til fester, socialt liv, feriedestinationer og aktiviteter – og endda når man færdes med offentlig transport. 89 procent af deltagerne føler, at de skal være forsigtige, når de vælger steder at spise ude, og 79 procent oplever besvær med at finde steder at købe madvarer.

Flere af deltagerne oplever også problematikker i situationer, som ikke er direkte forbundet med mad. Lidt over halvdelen oplever begrænsninger i deres valg af skoler. Flere melder også om begrænsninger i valg af arbejdsplads og ved deltagelse i særlige begivenheder.

Frustration, stress og isolation

– Vi ved, at peanutallergi kan være en af de svære allergier at leve med, fordi den kan være livstruende. Helt almindelige dagligdagssituationer opleves pludselig som farlige for peanutallergikeren, beskriver Betina Hjorth, som har bidraget til forskningsarbejdet og er rådgivningschef i Astma-Allergi Danmark.

Isolation kan være en uvelkommen følgesvend, når man ikke kan deltage i hverdagens aktiviteter på lige fod med andre. Der kan også være situationer, hvor man oplever at blive ekskluderet fra et fællesskab – eller endda bliver mobbet på grund af sin allergi. I undersøgelsen svarer to tredjedele, at de føler sig isoleret og hele 43 procent har oplevet mobning.

Næsten hver anden af deltagerne svarer, at de har oplevet at blive ekskluderet fra sociale begivenheder, hvor mad er en del af festlighederne. Der var endda også 13 procent, som havde været ekskluderet, selv når begivenheden ikke inkluderede mad.

Det er derfor ikke svært at sætte sig ind i, hvorfor 90 procent føler stress, og omkring 40 procent satte sig selv i den høje ende med kategorierne ”meget frustreret” og ”meget stresset”. Peanutallergi har en negativ virkning på allergikerne og deres pårørendes liv og fører ofte til frustration, stress og isolation.

TAL FRA UNDERSØGELSEN

 • 89 % oplever at de skal være forsigtige, når de vælger steder at spise ude
 • 79 % oplever besvær med at finde steder at købe madvarer
 • 75 % oplever begrænsninger i deres sociale liv
 • 55 % oplever begrænsninger i valg af skole
 • 65 % procent har følt sig isoleret
 • 43 % har oplevet mobning på grund af deres allergi
 • 43 % har oplevet at blive ekskluderet fra sociale situationer, hvor mad var inkluderet
 • 13 % har oplevet at blive ekskluderet, selv når begivenheden ikke inkluderede mad
 • 90 % føler stress, 40 % af dem angiver højeste grad af usikkerhed og stressniveau

FAKTA:

Undersøgelsen APPEAL-1 (forkortelse for: The Allergy to Peanuts imPacting Emotions And Life Study) har udsendt et bredt spørgeskema om livet med peanutallergi til deltagerne. Deltagerne bestod af:

 • 419 voksne med peanutallergi
 • 546 forældre til børn med peanutallergi, som svarede på barnets vegne
 • 881 forældre til børn med peanutallergi, som svarede på egne vegne

De otte europæiske lande som har deltaget i undersøgelsen, er: Danmark, Frankrig, Tyskland, Irland, Italien, Holland, Spanien og England.

Det vurderes at op mod 2,8 procent af den europæiske befolkning har allergi over for peanuts.

Nøgleord

Kontakter

Astma-Allergi Danmark kan formidle kontakt til en caseperson med alvorlig peanutallergi.

For yderligere information, kontakt pressemedarbejder Sofie Mathilde Munk, tlf. 43 22 16 68 / 60 29 51 77

Billeder

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
Download

Links

Information om Astma-Allergi Danmark

Astma-Allergi Danmark
Astma-Allergi Danmark
Universitetsparken 4
4000 Roskilde

43 43 59 11http://www.astma-allergi.dk/

Astma-Allergi Danmark er en landsdækkende patientforening, som arbejder for, at alle der er berørt af allergi, høfeber, astma og eksem får en bedre hverdag.

Følg pressemeddelelser fra Astma-Allergi Danmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Astma-Allergi Danmark

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum