Udenrigsministeriet

Minister for nordisk samarbejde på besøg i Grønland

Del

Der var gode drøftelser af det nordiske samarbejde, rigsfællesskabets grænsehindringer, Arktisk samarbejdsprogram, kultur, grøn omstilling og klimaudfordringer, da minister for nordisk samarbejde, Flemming Møller Mortensen besøgte Nuuk for nylig.

Minister for nordisk samarbejde, Flemming Møller Mortensen mødte i sidste uge Grønlands Naalakkersuisoq for Udenrigsanliggender, Erhverv og Handel Vivian Motzfeldt for bl.a. at tale om grænsehindringer i rigsfællesskabet. Her drøftede de blandt andet lovgivning om medmors rettigheder i Grønland, anerkendelse af grønlandske sygeplejerskers autorisation i Danmark samt pårørendes mulighed for at transportere et familiemedlem afgået ved døden i Danmark til Grønland, uden at det behøver være voldsomt dyrt for de pårørende.

”Vi havde et rigtigt godt og udbytterigt møde om grænsehindringer i rigsfællesskabet. Af de sager, vi talte om, kræver nogle dansk lovændring, andre grønlandsk lovændring og andre en pragmatisk løsning mellem vores myndigheder, og flere af dem var allerede tæt på at være løst. Der skal ikke herske tvivl om, at det er en stor prioritering for den danske regering, at hindringer som disse fjernes, for der skal ikke være unødige begrænsninger for vores borgere og virksomheder,” siger Flemming Møller Mortensen.

Flytningen af forvaltningsorganet for Nordisk Ministerråds Arktisk samarbejdsprogram fra Stockholm til Nuuk blev også drøftet.

”Det er godt og det helt rigtige, at Arktisk samarbejdsprogram med en pulje på 10 mio. kr. årligt nu forvaltes i Arktis. Det arktiske samarbejdsprogram er en vigtig fælles prioritet i arbejdet for at fremme bæredygtig udvikling i Arktis,” siger ministeren.

Flemming Møller Mortensen mødtes også med Naalakkersuisoq for Landbrug, Selvforsyning, Energi og Miljø, Kalistat Lund, for at tale om samarbejdspotentialet om grøn energi-transition og power-to-X mellem Danmark og Grønland og i nordisk regi.

”De seneste års kriser med pandemi og Ruslands ulovlige invasion i Ukraine har også udfordret Norden og kalder på endnu tættere nordisk samarbejde. Det gælder ikke mindst på grøn omstilling, hvor vi skal understøtte de nationale bestræbelser bedst muligt. Jeg havde stort udbytte af samtalerne med Kalistat Lund om det videre samarbejde. Danmark og Grønland har en stærk fortælling, som bidrager til Nordisk Ministerråds 2030-vision om at blive den mest bæredygtige og integrerede region. Grønland har store perspektiver for vandkraft og Power-to-X. Her kan vi supplere og udnytte hinandens kompetencer,” siger Flemming Møller Mortensen.

Under besøget mødtes ministeren for nordisk samarbejde også med danske og grønlandske unge, og han besøgte Nordens Institut i Grønland, hvor mulighederne i det nordiske kultursamarbejde blev drøftet.

Kontakt:
Udenrigsministeriets pressevagt tlf. 61 97 92 47, pressevagten@um.dk

Information om Udenrigsministeriet

Udenrigsministeriet
Udenrigsministeriet
Asiatisk Plads 2
1448 København K

33 92 00 00http://um.dk/

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum