Millionstøtte til forskning i naturfagsundervisning
Novo Nordisk Fonden støtter forskningskvaliteten i naturfagsdidaktik
Nu kommer der skub i at sikre kvaliteten i forskningen af naturfagsdidaktikken.
Det sker, fordi Novo Nordisk Fonden støtter naturfagsdidaktisk forskning med 4,8 mio. kroner over de næste seks år. Midlerne overdrages til foreningen DASERA, Danish Science Education Research Association, som er en faglig organisation for alle, der forsker i naturfagsdidaktik.
”Støtten fra Novo Nordisk Fondentil DASERA er en vigtig måde at få styrket den forskningsmæssige kompetence i naturfagsdidaktik i hele landet, både på professionshøjskolerne, universiteterne og uformelle læringsmiljøer,” siger Martin K. Sillasen, der er næstformand i DASERA og forskningsleder i Program for matematik og naturfagsdidaktik ved Forskningscenter for pædagogik og dannelse på VIA University College.
Naturfagsdidaktisk forskning er systematiske undersøgelse af alle aspekter af undervisning og uddannelse i de naturvidenskabelige fag, inklusiv blandt andet teknologi og engineering for alle aldersgrupper.
”På den lange bane er det en god nyhed for landets skoler og uddannelsesinstitutioner, der får bedre undervisere i naturfag, nu hvor forskningen bag styrkes,” siger Martin K. Sillasen.
Tiltrængt hjælp til forskningsmiljø
Ifølge DASERA er det danske naturfagsdidaktiske forskningsmiljø svagt sammenlignet med andre nordiske og europæiske lande. Det omfatter et lille antal personer, selv Danmarks størrelse taget i betragtning, som er spredt på et stort antal institutioner med mindre naturfagsdidaktiske grupper. Det betyder, at de enkelte forskere ofte sidder isoleret uden den inspiration, som kommer fra et større miljø. Derudover er det kun en mindre andel af de ansatte på professionshøjskolerne samlede arbejdsforpligtelse, der udgør forskningsaktiviteter.
Konsekvensen har hidtil været, at den enkelte ansatte har haft vanskeligt ved at holde sig opdateret i den aktuelle forskning nationalt og internationalt, både med hensyn til indhold og metode. Den institutionelle opdeling har også vanskeliggjort erfaringsudveksling på tværs af institutionerne.
Deltagelse i internationalt forskningssamarbejde på lige fod med udenlandske miljøer er derfor svært for den enkelte institution. Med den økonomiske støtte bliver det nu muligt og nemmere at forske i naturfagsdidaktik, fordi sammenhængen i det didaktiske forskningsmiljø bliver forbedret markant.
”DASERA er sat i verden for at imødekomme denne udfordring i forskningsmiljøet, og med midlerne fra Novo Nordisk Fonden, har foreningen således fået flere muskler til at tilfredsstille behovet, og det er vi rigtig glade for,” siger Jens Dolin, formand for DASERA og professor emeritus i naturfagsdidaktik på Københavns Universitet.
Pengene bliver blandt andet brugt til en række seminarer, hvor danske naturfagsforskere mødes med internationale kollegaer. Blandt andet disse seminarierækker skal de næste seks år forstærke samarbejdet og synergien mellem aktørerne på de forskellige institutioner.
Læs mere om DASERA’s struktur og aktiviteter: http://www.ind.ku.dk/forskning/dasera/ .
Læs mere om forskning i naturfagsdidaktik i VIA: https://www.via.dk/forskning/paedagogik-og-dannelse/matematik-og-naturfagsdidaktik
For yderlig information kontakt:
Jens Dolin, dolin@ind.ku.dk, mobil: 28 75 04 20
Martin K. Sillasen, MSIL@via.dk, mobil: 61 18 91 18
Nøgleord
Billeder
Information om VIA University College
VIA er en professionshøjskole med ca. 19.000 studerende og 2.100 medarbejdere.
VIA udbyder over 40 forskellige professionsbacheloruddannelser til blandt andet ingeniør, lærer, pædagog, designer, sygeplejerske, bygningskonstruktør, filmanimator, socialrådgiver, fysioterapeut og bioanalytiker. Desuden tilbyder VIA en lang række efter- og videreuddannelser.
Fonden for Entreprenørskab har i 2019 tildelt VIA prisen som Årets Entreprenante Uddannelsesinstitution fordi innovation og entreprenørskab er en fast del af alle VIAs uddannelser.
Følg pressemeddelelser fra VIA University College
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra VIA University College
Ny uddannelse skal styrke sundhedsvæsenet12.1.2021 14:30:39 CET | Pressemeddelelse
VIA University College skal uddanne fremtidens lægesekretærer. Den nye uddannelse hedder sundhedsadministrativ koordinator, og de første studerende kan begynde allerede til september.
Alle plejeforældre kan få PUP-efteruddannelse fra 202218.12.2020 08:38:20 CET | Pressemeddelelse
Fra 2022-2024 får alle plejeforældre mulighed for at få den længerevarende gratis efteruddannelse kaldet ’PUP’.
VIA er ny UNESCO Verdensmålsskole14.12.2020 11:23:02 CET | Pressemeddelelse
VIA University College er blevet en del af det verdensomspændende netværk for UNESCO Verdensmålsskoler. Sammen med andre Verdensmålsskoler verden over skal VIA udveksle erfaringer med at integrere FN’s verdensmål i undervisningen.
Kom til afslutning af projektet iMOOW!, der sætter bevægelse på elevernes skoleskema9.12.2020 09:36:58 CET | Pressemeddelelse
Kom til afslutning på projektet iMOOW! og mød lærere, pædagoger og forskere, der gennem tre år har arbejdet intensivt med at få målrettet bevægelse i undervisningen på 25 folkeskoler. Nordea-fonden har støtter projektet med seks millioner kroner.
Åbent hus på læreruddannelsen i Silkeborg2.12.2020 10:26:05 CET | Pressemeddelelse
Mandag den 7. december 2020 er der åbent hus på læreruddannelsen i Silkeborg. Det er stadig muligt at søge optagelse til vinterstart 2021.
Nyt rådgivningsværktøj skal hjælpe mindre produktionsvirksomheder12.11.2020 16:33:34 CET | Pressemeddelelse
Torsdag den 12. november blev det transnationale projekt SNOwMan afsluttet med en stor online-konference. Formålet med projektet har været at udvikle et værktøj målrettet rådgivningen af mindre ejerledede produktionsvirksomheder i de deltagende lande.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum