Millionerstatninger til fængselsbetjente

Det er dyrt for samfundet, når fængselsbetjente kommer til skade i tjenesten og mister deres erhvervsevne. Hvis man regner alle erstatninger sammen – både engangsbeløb og den løbende betaling frem til pensionsalderen – løber det op i et meget stort beløb.
I 2022 har Fængselsforbundet vundet sager til en samlet værdi af 179 millioner kroner. Det viser en gennemgang af de 29 arbejdsskadesager, som forbundet har vundet i løbet af året.
Forbundssekretær i Fængselsforbundet Mette Nielsen vurderer, at erstatningsbeløbene aldrig har været højere.
”For to år siden var vi oppe på 135 millioner kroner. Det var et meget stort tal, men nu er tallet altså endnu større,” siger hun.
Mette Nielsen håber, at opgørelsen er et wakeup-call til beslutningstagerne i forhold til arbejdsmiljøet i Kriminalforsorgen.
”Det er godt, at skaderamte får et økonomisk plaster på såret, men når arbejdsmiljøet hvert år udløser erstatninger i denne klasse, så viser det, at der er et stort potentiale for forbedringer. Tænk på hvor mange penge vi kunne spare, hvis vores arbejdsmiljø svarede til det øvrige arbejdsmarked.”
Hun peger på, at risikoen for nedslidning er syv gange større for en fængselsbetjent end generelt for arbejdsmarkedet.
Det er baggrunden for, at Kriminalforsorgen betaler landets højeste forsikringsbidrag pr. medarbejder til Arbejdsmarkedets Erhvervssygdomssikring (AES); 6.950 kroner pr. fængselsbetjent. Til sammenligning er forsikringsbeløbet for en sygeplejerske blot 314 kroner. Set fra et forsikringsperspektiv er jobbet som fængselsbetjent altså 22 gange farligere end jobbet som sygeplejerske.
”Man forstår hvorfor, at forsikringsbeløbet er så højt, når man ser på erstatningsbeløbet. Hvis vi satte massivt ind for at styrke arbejdsmiljøet, så ville vi kunne spare millioner til både forsikringer og erstatninger, og vi ville tilmed undgå, at så mange får ødelagt deres arbejdsliv,” siger Mette Nielsen.
Tilskadekomstpension trækker læsset
Det er især tilskadekomstpensioner, der gør det til en bekostelig affære, når fængselsbetjente bliver ramt af en arbejdsskade.
Af de 179 millioner kroner kommer 101 millioner kroner fra denne pension. Hvis en 35-årigt fængselsbetjent for eksempel kommer alvorligt til skade, modtager han eller hun en erstatning på cirka 240.000 kroner årligt, frem til folkepensionen. Det er en samlet udgift på cirka 8 millioner kroner.
På samme måde udløser et erhvervsevnetab årlige erstatninger til skaderamte. Dette beløb udgør 31 millioner kroner i 2022.
Desuden er der i 2022 udbetalt engangsbeløb for 36 millioner kroner for erhvervsevnetab og varige mén.
Nøgleord
Kontakter
Kommentarer til pressen: Forbundsformand, Bo Yde Sørensen
Tlf:72 55 99 98bys@faengselsforbundet.dkBilleder
Links
Information om Fængselsforbundet
Fængselsforbundet har cirka 3.500 medlemmer og repræsenterer fængselsbetjente, transportbetjente, institutionsmedarbejdere, værkmestre og uniformerede ledere i Kriminalforsorgen i Danmark, Grønland og på Færøerne. Desuden repræsenterer forbundet fiskerikontrollører i Fiskeristyrelsen. Vi er uafhængige af partipolitik og fokuserer alene på at forbedre vores medlemmers arbejdsliv.
Følg pressemeddelelser fra Fængselsforbundet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Fængselsforbundet
Kan man bygge et fængsel midt i et fængsel?22.3.2023 11:04:16 CET | Nyhed
Entreprenører og medarbejdere prøver at løse en svær udfordring i Ringe.
Hård kritik af justitsministeren på samråd i dag2.3.2023 16:28:23 CET | Nyhed
SF og K kritiserer regeringen for at underspille krisen i Kriminalforsorgen.
Fængselsbetjente har stor risiko for overfald2.3.2023 10:52:53 CET | Nyhed
Fængselsbetjente topper listen over erhvervsgrupper med risiko for arbejdsrelateret vold i en ny undersøgelse fra det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø. Undersøgelsen peger på, at vold på arbejdet øger risikoen for depression.
Der er behov for undersøgelse efter drabsforsøget i Enner Mark Fængsel23.2.2023 13:11:24 CET | Pressemeddelelse
Det er nødvendigt at undersøge det forløb, som førte til nedposteringen i Enner Mark Fængsel. Sådan lyder budskabet fra Fængselsforbundet efter det voldsomme overfald i fængslet i weekenden. Fængselsforbundet kritiserer, at Kriminalforsorgen valgte at nedpostere bemandingen på afdelingen forud for overfaldet. Det skete ifølge Kriminalforsorgen ud fra en konkret vurdering af sikkerheden. Det var den lokale ledelses vurdering, at nedposteringen ikke ville forringe sikkerheden. Denne sikkerhedsvurdering stiller Fængselsforbundets formand Bo Yde Sørensen sig undrende over for. ”Det meget vanskeligt at forstå, at det ikke forringer sikkerheden, når man fjerner mandskab fra en afdeling med farlige indsatte. Jeg forstår ikke, hvordan man er nået frem til denne vurdering.” Han kræver derfor nu en tilbundsgående undersøgelse af forløbet: ”Det er nødvendigt at undersøge vurderingen, som førte til nedposteringen. Hvordan nåede man frem til, at sikkerheden ikke ville blive forringet?” ”Hvis der er
Fangerne sætter Renbæk Fængsel i stand27.1.2023 11:19:10 CET | Nyhed
Det sønderjyske fængsel har succes med arbejdshold med frie rammer til at vedligeholde fængslet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum