DUF - Dansk Ungdoms Fællesråd

Millionbeløb til unge og demokrati: Nordea-fonden støtter træning af unges demokratiske selvtillid

Del

Et stærkt demokrati kræver stærke demokrater. Nordea-fonden støtter et nyt mødested for demokrati og dannelse i arbejdet med at træne og styrke unges demokratiske selvtillid og handlekraft.

Credit: Block24
Credit: Block24

Demokratiske kompetencer er ikke noget, man bare har. Det er noget, man kan træne og øve og få mod på at prøve at bruge. Et nyt mødested for demokrati og dannelse, der har fået navnet folk,vil udvikle og teste uddannelser, der skal give unge mod og handlekraft til at gå ud og omfavne demokratiet mere. Nordea-fonden bakker op med tæt på 1,8 mio. kr.

Mødestedet folk skal være en uddannelsesinstitution for alle unge, for unge engagerede og for voksne, der underviser unge, og er stiftet af DUF - Dansk Ungdoms Fællesråd, Krogerup Højskole og DeltagerDanmark. Formålet er at løfte og styrke så mange unge som muligt med vidt forskellig baggrund til sammen at tage del i samfundet og ansvar for demokratiet. Indtil videre har folk ikke én fysisk placering, men udvikler uddannelser og træningsforløb, der kan foregå steder, hvor unge allerede mødes i dag.

”For mig er folk det enkle svar på et af vores samfunds meget komplekse problemer. Nemlig det, at vores demokrati er under pres. Det er paradoksalt, at danske unge er blandt de allerdygtigste, når det handler om viden om politik og samfund, mens deres tro på, at de kan, må og bør tage del i at forandre samfundet til det bedre, halter. Deres demokratiske selvtillid er simpelthen for lav,” siger formand for DUF, Chris Preuss.

”Det er den demokratiske selvtillid, vi har besluttet os for at give et ordentligt skub, og vi er meget glade for, at Nordea-fonden også har set potentiale i vores ide”.

200 unge skal træne demokrati på Ungdomsøen

Nordea-fonden støtter projektet med næsten 1,8 mio. kr. til at iværksætte en række pilotversioner af de uddannelser, der skal styrke den demokratiske dannelse hos unge fra folkeskolens udskolingstrin og på ungdomsuddannelserne.

Direktør i Nordea-fonden, Henrik Lehmann Andersen, som også er en af fondene bag Ungdomsøen, siger:

”Nordea-fonden støtter folk, fordi vi vil stimulere unges aktive og konkrete deltagelse i de demokratiske processer.  Det bliver spændende at følge, hvordan træningen vil styrke de unges mod, handlekraft og selvtillid”.

Pilotforløbene i projektet omfatter to-dages træningscamps på Ungdomsøen, der netop er en af de lokationer folk vil bruge til at afvikle uddannelser på.De unge, der deltager, skal derudover hjem på deres skoler og i deres lokalsamfund og skabe deres egne projekter og arbejde med at invitere flere til at handle sammen med dem.

”Vi tror på, at den demokratiske dannelse kommer ind gennem handling. Når man mærker, at man kan og tør og flytter noget i fællesskab med andre. Det ved vi i DUF, fordi vi ser det ske ude i foreningslivet hver eneste dag. Den oplevelse vil gerne vi give mange flere unge muligheden for at få – uanset om de så vælger at gå hjem og finde sig et foreningsfællesskab eller skaber deres eget nye fællesskab bagefter eller noget helt tredje. Det vigtigste er, at flere får modet til at handle og tage del,” siger Chris Preuss.

I alt 200 unge fra otte forskellige skoler og uddannelsesinstitutioner på tværs af landet får i 2020-21 tilbuddet om at være en del af projektet.

Rekrutteringen af skoler går i gang i begyndelsen af april. Hvis man som skole er interesseret i at være med, kan man kontakte Rie Ljungmann, der er projektleder på folk og høre mere om, hvad det indebærer og kræver.

Fakta om folk – mødested for demokrati og dannelse

DUF – Dansk Ungdoms Fællesråd, DeltagerDanmark og Krogerup Højskole har sammen stiftet folk – mødested for demokrati og dannelse.

Folk er en uddannelsesinstitution for alle. Gennem uddannelse og træning af unge og voksne, der underviser unge, er målet at give så mange som muligt flere og bedre redskaber til at tage aktiv del i det samfund, de er en del af. Arbejdet med at etablere folk er begyndt i september 2019.

Navnet folk skal minde om, at det er blandt folket, at demokratiet skal leves. Og genvindes for hver ny generation, der kommer til. Hele navnet skrives med små bogstaver som en kommentar til, at en for stor del af den demokratiske samtale i dag foregår med versaler, og at det risikerer at spænde ben for, at vi faktisk lytter til hinanden.

Navnet folk blev offentliggjort i februar. Indtil da bar projektet arbejdstitlen ”Center for Demokrati og Dannelse”.

Kontakt: Formand for DUF – Dansk Ungdoms Fællesråd, Chris Preuss: preuss@duf.dk eller tlf. 22 88 99 96.

Projektleder i folk – mødested for demokrati og dannelse, Rie Ljungmann: RLM@duf.dk eller tlf. 2513 5293.

Kommunikationschef i Nordea-fonden, Tine Wickers: tw@nordeafonden.dk eller tlf. 2840 8480

 
 

Nøgleord

Billeder

Credit: Block24
Credit: Block24
Download

Information om DUF - Dansk Ungdoms Fællesråd

DUF - Dansk Ungdoms Fællesråd
DUF - Dansk Ungdoms Fællesråd
Scherfigsvej 5
2100 København Ø

+45 3929 8888https://duf.dk/

 DUF er en paraplyorganisation for ca. 80 demokratiske, samfundsengagerende og landsdækkende børne- og ungdomsorganisationer. Spejdere, rollespillere, studenterorganisationer, kirkelige foreninger, miljøorganisationer og de politiske ungdomsorganisationer er blandt medlemmerne.

 

Følg pressemeddelelser fra DUF - Dansk Ungdoms Fællesråd

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DUF - Dansk Ungdoms Fællesråd

COVID-19 er ekstra hård ved foreningsdanmark: Medlemsnedgang og tab af engagement blandt frivillige7.5.2020 15:15:03 CESTPressemeddelelse

Næsten 57% af landsorganisationerne under paraplyorganisationen DUF – Dansk Ungdoms Fællesråd forventer, at deres medlemstal vil falde i det kommende år på grund af corona-krisen. Dertil kommer, at 40% af lokalforeningerne i høj eller meget høj grad har svært ved at fastholde engagementet blandt de frivillige i deres forening. Det viser nye tal fra en spørgeskemaundersøgelse i DUFs medlemsforeninger.

Foreningslivet har også brug for Corona-hjælp!22.4.2020 22:27:48 CESTPressemeddelelse

Danmark er kendt for sit stærke foreningsliv og for de solide fællesskaber, som rundt i hele Danmark hver uge giver børn og unge et trygt og sikkert rum at være sammen i. Men fællesskaberne er truede, og foreningerne har brug for afklaring på, hvornår og hvordan de igen kan blive samlingspunkter. Der er brug for klar besked om mulighederne for at afholde arrangementer, sommerlejre, forestillinger osv. i de kommende måneder – og desværre også brug for for økonomisk hjælp, hvis ikke corona-restriktionerne skal gøre kål på det danske foreningsliv.

SIND Ungdom har succes med Netflix-partys for ensomme unge22.4.2020 15:20:27 CESTPressemeddelelse

I foreningen SIND Ungdom og lokalforeingen i Hvidovre gør man alt, hvad man kan for at holde liv i foreningen, holde gejsten oppe blandt foreningens medlemmer og ikke mindst understrege, at der er et fællesskab for de unge. At der er et sted hvor de kan mødes, være sammen, snakke eller chatte og bearbejde eller forebygge ensomhed – også selv om at det i disse tider må foregå derhjemme foran skærmen, hver for sig.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum