Miljøminister sætter ind over for kriminalitet på vilde og fredede dyr
En havørn, der blev fundet død med hagl i kroppen sidste år på Lolland. Et rovfuglepar, der blev fundet dræbt i skovbunden i en skov nær Tønder. Mågereder, der blev plyndret for æg af ulovlige æggesamlere på Mandø. Det er nogle af de opsigtsvækkende sager om faunakriminalitet, der har været de senere år i Danmark.
Nu sætter miljøministeren ind med en styrket indsats mod faunakriminalitet.
Det sker med et lovforslag og en ny vejledning, der skal forebygge faunakriminalitet og tydeliggøre konsekvenserne af faunaforbrydelser. Lovforslaget kommer til at indeholde tre konkrete nye tiltag: regler om at grov faunakriminalitet skal være en særligt skærpende omstændighed ved strafudmåling, faste bødestørrelser for faunakriminalitet og øget brug af muligheden for frakendelse af jagttegn ved faunakriminalitet. Den nye vejledning skal give et samlet overblik over de mange og komplekse regler om faunakriminalitet, som er fordelt på forskellige love. Det er vigtigt, fordi faunakriminalitet i flere tilfælde kan skyldes manglende kendskab til reglerne.
”Det er dybt alvorligt at skyde fredede dyr eller lægge ulovlig gift ud. Der skal ikke herske nogen tvivl om, at faunakriminalitet er groft uacceptabelt og vidner om mangel på respekt for vores natur- og dyreliv. Vi har pligt til at beskytte vores enestående natur og dens dyr. Derfor sætter vi nu ind med en styrket indsats,” siger Magnus Heunicke.
Indsatsen udspringer af forslag fra interessenter
Miljøministeriet igangsatte som en del af biodiversitetspakken fra 2020 en gennemgang af lovgivningen vedrørende faunakriminalitet. Arbejdet resulterede i en rapport med en række forslag til initiativer. Interessenterne på området har løbende været inddraget i arbejdet, og rapportens forslag er interessenternes bud på, hvordan faunakriminalitet kan forebygges og håndteres.
Det kommende lovforslag mod faunakriminalitet og den nye vejledning følger op på lovgennemgangen og flere af interessenternes forslag.
Lovforslaget forventes fremsat i 2024.
Fakta:
- Faunakriminalitet dækker over overtrædelser af den lovgivning, som beskytter dyrearter, herunder arternes liv og legeme samt deres yngle- og rasteområder.
- Faunakriminalitet foregår ofte i områder, hvor der er lav sandsynlighed for at forbrydelsen bliver opdaget og opklaret. Det betyder, at der er et stort mørketal for faunakriminalitet.
- I Danmark der været en række eksempler på drab på fredede rovfugle, eksempelvis havørn, rød glente og musvåge, samt plyndring af vilde fugles ynglesteder og reder.
Yderligere oplysninger:
Presserådgiver Malena Chandrasekaran, Miljøministeriet, tlf. 21 72 53 93.
Information om Miljø- og Ligestillingsministeriet
Frederiksholms Kanal 26
1220 København K
+45 38 14 21 42https://mim.dk/
Følg pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet
Mindre overforbrug og spild: Nu kommer der en national handlingsplan for tekstiler25.11.2024 10:15:16 CET | Pressemeddelelse
For at sætte en retning for en bæredygtig udvikling af tekstilbranchen har aftalepartierne bag finansloven for 2025 afsat 40 mio. kroner til en national handlingsplan for tekstiler
Ny lov skal bane vej for milliardinvesteringer til beskyttelse af oversvømmelsestruede byområder21.11.2024 14:39:45 CET | Pressemeddelelse
Grundejere over hele landet er truet af oversvømmelser fra højtstående grundvand. Derfor vil miljøminister Magnus Heunicke med et nyt lovforslag give spildevandsselskaber mulighed for at investere i fælles løsninger i de ramte områder.
Ny undersøgelse viser markant fald i MI-allergi21.11.2024 09:48:24 CET | Pressemeddelelse
Andelen af danskere, som udvikler allergi for konserveringsmidlet MI, er faldet markant, siden EU i 2015 indførte strammere regler for brugen af stoffet i kosmetiske produkter.
5,1 mio. kr. skal støtte nye fædre i udsatte positio-ner og mænd i krise19.11.2024 11:07:59 CET | Pressemeddelelse
I dag på Mændenes Internationale Dag kan ligestillingsminister Magnus Heunicke offentliggøre fem projekter, som får i alt 5,1 mio. kr., fra to puljer under handlingsplanen for mænd og drenges ligestilling.
Mere og bedre vild natur: Seks nye naturnationalparker, én bynær naturnationalpark og 80 mio. kroner til genopretning af tabt havnatur19.11.2024 08:11:57 CET | Pressemeddelelse
Med den politiske aftale om grøn trepart får naturen langt mere plads på havet og til lands. På 21 steder, fordelt rundt i Danmark, skal der være naturnationalparker med store sammenhængende naturområder, der oprettes en ny bynær naturnationalpark på Kalvebod Fælled, og så sættes der flere midler af til Danmarks to første marine naturnationalparker.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum