Migræne forhøjer risiko for graviditets- og fødselskomplikationer
Selv om mange kvinder med migræne oplever, at de kraftige hovedpiner klinger af i styrke og antal under en graviditet, bliver migræne under graviditeten nu koblet til forhøjet blodtryk, abort, kejsersnit, fødsler før termin og babyer med lav fødselsvægt.
Det dokumenterer et stort registerbaseret studie fra Klinisk Epidemiologisk Afdeling ved Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital, som er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Headache.
”Studiet viser, at gravide med migræne oftere får komplikationer i forbindelse med graviditet og fødsel end kvinder, som ikke lider af migræne. Nyfødte spædbørn, hvis mødre led af migræne under graviditeten, har også øget risiko for komplikationer som akut lungesvigt og feberkrampe”, siger Nils Skajaa, BSc, der er studiets førsteforfatter og ansat som forsker ved Klinisk Epidemiologisk Afdeling ved Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital.
Forskerne bag studiet identificerede i de danske sundhedsregistre mere end 22.000 gravide med migræne, som havde været i kontakt med hospitalet som følge af migrænen eller som havde indløst mindst to recepter på migrænemedicin. Gruppen blev sammenlignet med en cirka 10 gange så stor gruppe gravide uden kendt migræne.
Et beroligende tegn
Det er også ud af disse data, forskerne kan udlede, at migrænemedicin måske forebygger nogle af komplikationerne. Dog skal resultaterne tolkes med forsigtighed. Nils Skajaa forklarer:
”Studiet var ikke konkret designet til at undersøge det aspekt. Men vi påviser, at risikoen for komplikationer generelt var lavere for de gravide med migræne, som tog medicin, sammenlignet med de gravide med migræne, som ikke blev behandlet. Det indikerer også, at migrænemedicinen ikke er årsag til komplikationerne, men derimod migrænen selv. Det er væsentlig viden til de gravide med migræne,” siger Nils Skajaa.
Migræne er relativt almindeligt og rammer dobbelt så mange kvinder som mænd. Den egentlige årsag er stadig ukendt, men tidligere forskning tyder på, at migræne kan udløses af stress, træthed, eller hormonelle forandringer som graviditet.
”Det paradoksale er, at især kvinder i den fødedygtige alder rammes hårdest af migræne. Og selv om erfaringen er, at migræne kan mildnes under en graviditet, understreger dette studie, at sundhedsvæsenet skal være særligt opmærksom på gravide med migræne”, siger Nils Skajaa.
Bag om studiet:
- Studiet er et landsdækkende, populationsbaseret kohortestudie baseret på 22.841 gravide med migræne og 228.324 gravide uden migræne identificeret mellem 2005 og 2012.
- Vigtigste samarbejdspartnere: Bioteknologivirksomheden Amgen Inc.
- Studiet er finansieret af Amgen Inc.
- Medforfattere på studiet, Fei Xue og Osa Eisele, er ansat hos Amgen Inc.
- Link til den videnskabelige artikel: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/head.13536
Nøgleord
Kontakter
Forsker, epidemiolog Nils Skajaa, BSc
Klinisk Epidemiologisk Afdeling, Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet og
Aarhus Universitetshospital
Mobil: 61 70 39 70
Mail: nilsskajaa@clin.au.dk
Læge, ph.d. Kasper Adelborg,
Klinisk Epidemiologisk Afdeling, Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet og
Aarhus Universitetshospital
Mobil: 20 34 17 24
Mail: kade@clin.au.dk
Information om Aarhus Universitet: Health
Health er det sundhedsvidenskabelige fakultet på Aarhus Universitet, hvis hovedopgaver er forskning og uddannelse.
Fakultetet udbyder en lang række sundhedsuddannelser, bl.a. læge, tandlæge, idræt og folkesundhedsvidenskab.
Health består af fem institutter, ca. 4.400 studerende, 1.500 ansatte og 600 ph.d.-studerende.
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Ny podcastsæson om blod, stoffer og videnskab10.7.2025 10:24:22 CEST | Pressemeddelelse
Når man står med et lig - hvordan finder man så dødstidspunktet? Og hvad siger danskernes tis om den mængde hash, vi ryger? Nu udkommer anden sæson af den populære podcast "Tæt på Retsmedicin", som denne gang tager lytterne med ind i laboratoriet.
Opdagelse i lille primat kan bane vejen for bedre stamcellebehandlinger8.7.2025 11:28:38 CEST | Pressemeddelelse
For første gang har forskere fundet og isoleret voksne stamceller fra en ikke-menneskelig primat. Det kan ændre hele grundlaget for, hvordan vi udvikler behandlinger med stamceller.
Alt, vi troede om løbeskader var forkert, viser dansk studie7.7.2025 13:47:06 CEST | Pressemeddelelse
Studie med over 5200 løbere viser, at løbeskader ikke opstår gradvist over tid – men oftest i løbet af ét enkelt løbepas. Millioner af løbere får dermed forkert vejledning af sportsure, advarer forsker.
Mænd hører babygråd lige så godt - men mødrene står op2.7.2025 08:50:55 CEST | Pressemeddelelse
Nyt studie afkræfter myten om kvinders særlige evne til at høre babygråd. Forskerne fandt kun minimale forskelle mellem mænd og kvinders hørelse, men mødre står stadig for den natlige barnepleje tre gange så ofte som fædrene.
Forstadier til knoglemarvskræft kan stoppe sig selv27.6.2025 09:16:50 CEST | Pressemeddelelse
Forskere har opdaget, at nogle celler går i dvale og skaber et forsvar mod kræft – et gennembrud, der kan føre til tidlig behandling.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum