Aarhus Universitet: Health

Migræne forhøjer risiko for graviditets- og fødselskomplikationer

Del
Gravide med migræne har øget risiko for at miste fostret, få kejsersnit eller føde et barn med lav fødselsvægt, viser et omfattende registerstudie fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital. Studiet tyder også på, at receptpligtig migrænemedicin forebygger de alvorlige komplikationer.

Selv om mange kvinder med migræne oplever, at de kraftige hovedpiner klinger af i styrke og antal under en graviditet, bliver migræne under graviditeten nu koblet til forhøjet blodtryk, abort, kejsersnit, fødsler før termin og babyer med lav fødselsvægt.

Det dokumenterer et stort registerbaseret studie fra Klinisk Epidemiologisk Afdeling ved Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital, som er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Headache.

”Studiet viser, at gravide med migræne oftere får komplikationer i forbindelse med graviditet og fødsel end kvinder, som ikke lider af migræne. Nyfødte spædbørn, hvis mødre led af migræne under graviditeten, har også øget risiko for komplikationer som akut lungesvigt og feberkrampe”, siger Nils Skajaa, BSc, der er studiets førsteforfatter og ansat som forsker ved Klinisk Epidemiologisk Afdeling ved Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital.

Forskerne bag studiet identificerede i de danske sundhedsregistre mere end 22.000 gravide med migræne, som havde været i kontakt med hospitalet som følge af migrænen eller som havde indløst mindst to recepter på migrænemedicin. Gruppen blev sammenlignet med en cirka 10 gange så stor gruppe gravide uden kendt migræne.

Et beroligende tegn

Det er også ud af disse data, forskerne kan udlede, at migrænemedicin måske forebygger nogle af komplikationerne. Dog skal resultaterne tolkes med forsigtighed. Nils Skajaa forklarer:

”Studiet var ikke konkret designet til at undersøge det aspekt. Men vi påviser, at risikoen for komplikationer generelt var lavere for de gravide med migræne, som tog medicin, sammenlignet med de gravide med migræne, som ikke blev behandlet. Det indikerer også, at migrænemedicinen ikke er årsag til komplikationerne, men derimod migrænen selv. Det er væsentlig viden til de gravide med migræne,” siger Nils Skajaa.

Migræne er relativt almindeligt og rammer dobbelt så mange kvinder som mænd. Den egentlige årsag er stadig ukendt, men tidligere forskning tyder på, at migræne kan udløses af stress, træthed, eller hormonelle forandringer som graviditet.

”Det paradoksale er, at især kvinder i den fødedygtige alder rammes hårdest af migræne. Og selv om erfaringen er, at migræne kan mildnes under en graviditet, understreger dette studie, at sundhedsvæsenet skal være særligt opmærksom på gravide med migræne”, siger Nils Skajaa.

Bag om studiet:

  • Studiet er et landsdækkende, populationsbaseret kohortestudie baseret på 22.841 gravide med migræne og 228.324 gravide uden migræne identificeret mellem 2005 og 2012.
  • Vigtigste samarbejdspartnere: Bioteknologivirksomheden Amgen Inc.
  • Studiet er finansieret af Amgen Inc.
  • Medforfattere på studiet, Fei Xue og Osa Eisele, er ansat hos Amgen Inc.
  • Link til den videnskabelige artikel: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/head.13536

Nøgleord

Kontakter

Forsker, epidemiolog Nils Skajaa, BSc
Klinisk Epidemiologisk Afdeling, Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet og
Aarhus Universitetshospital
Mobil: 61 70 39 70
Mail: nilsskajaa@clin.au.dk


Læge, ph.d. Kasper Adelborg,
Klinisk Epidemiologisk Afdeling, Institut for Klinisk Medicin, Aarhus Universitet og
Aarhus Universitetshospital
Mobil: 20 34 17 24
Mail: kade@clin.au.dk

Information om Aarhus Universitet: Health

Aarhus Universitet: Health
Aarhus Universitet: Health



Health er det sundhedsvidenskabelige fakultet på Aarhus Universitet, hvis hovedopgaver er forskning og uddannelse.

Fakultetet udbyder en lang række sundhedsuddannelser, bl.a. læge, tandlæge, idræt og folkesundhedsvidenskab.

Health består af fem institutter, ca. 4.400 studerende, 1.500 ansatte og 600 ph.d.-studerende.

Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye