Cepos

Mette Frederiksen sætter uden sammenligning rekord for hastebehandlede lovforslag

Del

Folketinget gav i hidtil uset omfang Mette Frederiksen I-regeringen mulighed for at hastebehandle lovforslag i Folketinget. De hastebehandlede lovforslag er langt fra kun relateret til akutte kriser, såsom COVID-19-pandemien og krigen i Ukraine. Det viser et nyt CEPOS-notat baseret på data fra Folketingets hjemmeside.

Jonas Herby. Foto: Jakob Melgaard.
Jonas Herby. Foto: Jakob Melgaard.

Lars Løkke Rasmussens første regering havde tidligere rekorden for flest hastebehandlinger inden for én uge, fra at lovforslaget blev fremsat. I hele Lars Løkke Rasmussen I-regeringens levetid skete det i alt tre gange. 

Dén rekord må siges at blive matchet af Mette Frederiksen I-regeringen på én dag d. 29. september 2022, hvor Folketinget vedtog tre love fremsat dagen før. Dermed cementerede Mette Frederiksens regering sin ubestridte og problematiske rekord som dén regering, der uden sammenligning har hastebehandlet flest lovforslag.

”I alt hastebehandlede Mette Frederiksens regering 31 lovforslag inden for én uge fra fremsættelse. Ser vi på de otte forudgående regeringer, har de i gennemsnit hastebehandlet én lov så hurtigt. Det er simpelthen uden sidestykke, at lovgivningen er foretaget med sådan et hastværk,” siger Jonas Herby, specialkonsulent i CEPOS.

For at sikre tid til en grundig behandling under arbejdet med lovforslagene, har Folketinget vedtaget en minimumsbehandlingstid for lovforslag på 30 dage. Fristen er sat ’så lovene ikke er båret af en pludselig oppisket stemning,’ skriver Folketinget. Folketinget kan kun afvige fra minimumsbehandlingstiden, hvis tre fjerdedele af Folketingets medlemmer stemmer for Regeringens anmodning om at få et lovforslag hastebehandlet. Og det gjorde det seneste Folketing altså i udstrakt grad.

”Desværre ser problemerne ud til at fortsætte med den nuværende regering og det nuværende Folketing. Før jul fremsatte og hastebehandlede regeringen 10 lovforslag på blot tre dage. Mindre end én uge efter sin tiltrædelse havde Mette Frederiksen II-regeringen altså hastebehandlet flere lovforslag end Fogh I, Fogh II, Fogh III, Løkke I, Thorning I, Thorning II, Løkke II og Løkke III gjorde tilsammen,” siger Jonas Herby, specialkonsulent i CEPOS.

Ekspertgruppen Grønnegård har tidligere dokumenteret, hvordan forceret lovbehandling kan føre til en række fejl og forkerte beslutninger. Samtidig er det et demokratisk problem, at interessenter og mindretal ikke får tilstrækkelig mulighed for at blive hørt i lovgivningsprocessen.

”Det er af allerhøjeste vigtighed, at regeringen og Folketinget får sat tempoet ned. Der opstod en fartblindhed under COVID-19-pandemien, hvor det blev normalt at negligere hørings- og lovbehandlingsprocessen for at udvise handlekraft. Det er bydende nødvendigt for kvaliteten og demokratiet, at regeringen og Folketinget kommer tilbage til en grundig lovproces,” siger Jonas Herby, specialkonsulent i CEPOS.

Jonas Herby kan kontaktes på 27 28 27 48 for uddybende kommentarer.

For at se dette indhold fra cepos.dk, så skal du give din accept på toppen af denne side.

Kontakter

Billeder

Jonas Herby. Foto: Jakob Melgaard.
Jonas Herby. Foto: Jakob Melgaard.
Download
Antal lovforslag med meget kort behandlingstid. CEPOS.
Antal lovforslag med meget kort behandlingstid. CEPOS.
Download

Vedhæftede filer

Links

Information om Cepos

Cepos
Cepos
Landgreven 3
1301 København K

+45 33 45 60 30http://www.cepos.dk

Følg pressemeddelelser fra Cepos

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Cepos

CEPOS: Øget EU-statsstøtte vil svække presset europæisk økonomi yderligere1.2.2023 13:55:33 CET | Pressemeddelelse

CEPOS' analysechef Otto Brøns-Petersen har følgende generelle kommentarer til EU-kommisionens nye forslag om yderligere statsstøtte til grøn industri: ”EU-kommissionens forslag vil svække europæisk økonomi og eskalere en transatlantisk konflikt på et farligt tidspunkt, hvor Vesten er udfordret af blandt andet Kina og Rusland. Danmark bør afvise nye udvidelser af de i forvejen lempelige regler for at støtte grøn energi og kommissionens ønske om at bedrive aktiv industripolitik,” siger Otto Brøns-Petersen, analysechef i CEPOS. ”Statsstøtte forvrider investeringerne, og sænker produktiviteten og velstanden. Mange EU-lande er i forvejen plaget af massive offentlige gældsproblemer, som også udgør en økonomisk trussel og ikke giver plads til flere udgifter. I gennemsnit har EU-landene halvanden gange så stor gæld, som EU-traktaten tillader. Det gavner ikke EU at gentage den fejl, USA har begået med mere statsstøtte og overbelastede statsfinanser,” siger Otto Brøns-Petersen, analysechef i CEP

CEPOS: Klimarådets analyse er ubrugelig som beslutningsgrundlag7.12.2022 12:00:00 CET | Pressemeddelelse

CEPOS' analysechef Otto Brøns-Petersen har følgende generelle kommentarer til Klimarådets analyse 'Danmark Klimamål', der udkommer onsdag d. 7/12 kl. 12. Kommentarerne er klausuleret frem til onsdag kl. 12. ”Klimarådets analyse af danske klimamål er decideret uegnet som beslutningsgrundlag for dansk klimapolitik. Det helt grundlæggende kriterium for politiske tiltag er at vurdere, om prisen står mål med gevinsterne. Klimarådets analyse har ingen tal for det overhovedet. Den indeholder således ingen analyser af, hvad klimamålene indebærer af samfundsøkonomiske omkostninger eller hvad drivhusgasudledninger medfører af skader,” siger Otto Brøns-Petersen, analysechef i CEPOS. ”Rådet er ikke afvisende over for at skærpe 2030-målet til 80 pct. Jeg har på grundlag af regeringens virkemiddelkatalog anslået, at det vil koste 22,4 mia. kr. om året – eller over 2.900 kr./ton. Det er langt over de fleste vurderinger af drivhusgassers skadevirkning. Når der tages hensyn til, at ensidige danske redu

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum