Mere hjemmearbejde risikerer at øge polariseringen på arbejdsmarkedet

Der er store forskelle i potentialet for hjemmearbejde på tværs af uddannelses- og indkomstgrupper. Kun visse dele af befolkningen kan nyde godt af øget hjemmearbejde og derved øget arbejdsglæde og fleksibilitet i hverdagen, samt mindre smitterisiko og større jobsikkerhed under coronapandemien, viser ny analyse fra Kraka-Deloitte-samarbejdet, Small Great Nation
Lønmodtagere med en lang videregående uddannelse kan således i gennemsnit arbejde hjemme fem gange så ofte som ufaglærte. På tværs af indkomstgrupper er der samtidigt en klar tendens til, at potentialet for hjemmearbejde er højst blandt personer med høj indkomst.
”Uligheden er værd at have for øje i forhold til, hvilke grupper af danskere der kan være i større smitterisiko og risiko for at miste deres arbejde, alene fordi de ikke, eller kun i lav grad, kan udføre deres job hjemmefra,” siger Peter Mogensen, direktør i Kraka.
Analysen viser, at der er størst potentiale for hjemmearbejde i de brancher, hvor lønmodtagerne har den højeste gennemsnitlige indkomst. Lønmodtagere inden for finansiering og forsikring samt information og kommunikation kan eksempelvis i gennemsnit arbejde hjemme hhv. 88 procent og 81 procent af arbejdstiden, mens lønmodtagere inden for bygge og anlæg og landbrug, skovbrug og fiskeri kun kan gøre det hhv. 13 procent og 8 procent af tiden.
Pas på den øgede polarisering
Polariseringen ses også tydeligt geografisk. Lønmodtagere, der bor i de store byer, kan i gennemsnit arbejde mere hjemme. Eksempelvis kan lønmodtagere med bopæl i Gentofte og Frederiksberg i gennemsnit arbejde hjemme tre gange så ofte som lønmodtagere på Langeland og Lolland.
Lønmodtagere ønsker i stigende grad fleksibilitet i forhold til, hvor og hvornår de udfører deres arbejde, og et studie viser, de gerne vil betale for det. Det kan skyldes et ønske om at få hverdagen til at gå op med børnepasning, fritidsinteresser og praktiske gøremål.
”Mange arbejdspladser og medarbejdere høster store gevinster ved hjemmearbejde, både ift. øget produktivitet og fleksibilitet, og pandemien har punkteret flere af de myter, vi tidligere havde om hjemmearbejde. Men vi skal som samfund være opmærksomme på, at fleksibiliteten kan være ulige fordelt, og det skal vi forsøge at kompensere for,” siger Anders Dons, nordisk CEO i Deloitte.
NB: Analysen er vedhæftet
Nøgleord
Kontakter
Anders Dons, nordisk CEO i Deloitte: 40367622 / adons@deloitte.dk
Peter Mogensen, direktør i Kraka: 31321169 / pem@kraka.org
Billeder
Vedhæftede filer
Information om Deloitte
Følg pressemeddelelser fra Deloitte
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Deloitte
Dansk Draghi/Letta-rapport: Sådan sikrer Danmark sin konkurrenceevne10.6.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Den oversete forsknings- og innovationskapacitet skal bringes i spil til at styrke Danmarks fremtidige konkurrenceevne, sikkerhed og velstand. En ny innovationstrepart er blandt de 10 handlingsorienterede anbefalinger, som i dag præsenteres på Christiansborg.
Karriereudvikling topper generation Z’s ønskeliste på jobbet23.5.2025 07:30:00 CEST | Pressemeddelelse
De 20-30-årige danskere overrasker ved at være mindre interesserede i work/life-balance og mere ivrige efter karriereudvikling og ledelse end resten af verdens unge arbejdstagere. Samtidig er leveomkostninger og klima markante bekymringer, viser ny Deloitte-rapport.
Deloitte og Kraka med fremtidsscenarier for Danmark i 2050: Svære valg skal træffes i dag7.5.2025 06:54:18 CEST | Pressemeddelelse
Fem udfordringer skal løses i dag for at opretholde Danmarks styrkepositioner frem mod 2050. Hvis danske beslutningstagere formår at sætte ind på disse områder, vil Danmark kunne stå lige så stærkt om 25 år, som Danmark gør i dag.
Deloitte fastslår: Medarbejderudvikling giver plus på bundlinjen28.3.2025 06:02:00 CET | Pressemeddelelse
Organisationer, der prioriterer personlig udvikling, kreativitet og fordybelse, klarer sig bedre økonomisk og skaber større værdi for samfundet. Det viser en ny, global undersøgelse fra Deloitte.
Virksomheders brug af AI i kraftig fremgang25.3.2025 06:10:00 CET | Pressemeddelelse
Selv om udbredelsen af generativ kunstig intelligens øges markant, er der stadig væsentlige barrierer på vejen, førend vi indfrier det fulde potentiale. En ny undersøgelse fra Deloitte indikerer samtidig, at adoptionen ikke helt kan følge med den teknologiske udvikling.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum