Mennesker med psykiske lidelser tjener mindre og har højere udgifter til sundhed
Psykisk sygdom koster. Både for den enkelte og for de pårørende og for samfundet. Omkostningerne er dels menneskelige og personlige og dels økonomiske.
Som en del af sin ph.d. har Maria Christensen fra Center for Registerforskning, Aarhus Universitet, undersøgt udgifterne til sundhedsvæsenet for mennesker med psykiske lidelser og sammenlignet med personer uden. Studiet er det første af sin slags, som har undersøgt alle lidelser, der behandles i psykiatrien.
Konklusionen er klar: Det er dyrt at have en psykisk lidelse, for ofte følger lavere indtjeningsevne og højere sundhedsudgifter med.
Undersøgelsen viser eksempelvis, at mennesker med psykiske lidelser i Danmark i gennemsnit tjener 142.500 kr. mindre om året end personer uden psykiske lidelser. På landsplan bliver det 37,5 milliarder kroner i tabt indtjening hvert år.
”At have en psykisk lidelse kan påvirke arbejdsevnen. Nogle mennesker kan have brug for sygefravær fra arbejdet, og nogle kan have behov for førtidspension. At have et arbejde er vigtigt ikke kun for at have en indkomst, men også for en persons selvværd, sociale identitet og tilknytning til samfundet,” siger Preben Bo Mortensen, som har været en del af projektet. Han er videnskabelig direktør for psykiatriprojektet iPSYCH, og professor på Aarhus Universitet.
Undersøgelsen viser også, at mennesker med psykiske lidelser i gennemsnit har 31.500 kr. ekstra sundhedsudgifter om året. Disse omkostninger varierer mellem forskellige typer af psykiske lidelser. Sundhedsomkostningerne for lidelser som skizofreni er højere sammenlignet med dem, der var forbundet med depression.
De samlede omkostninger er ni milliarder kroner ekstra i sundhedsudgifter om året sammenlignet med mennesker uden psykiske lidelser.
”Vi kiggede på omkostningerne ved at modtage behandlinger fra en praktiserende læge eller under et hospitalsbesøg eller døgnindlæggelse,” forklarer Preben Bo Mortensen om undersøgelsen, der er baseret på danske registre.
Undersøgelsen er støttet af Danmarks Grundforskningsfond, som en del af Niels Bohr Professoratet tildelt professor John McGrath.
Artiklen er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift npj Mental Health Research.
Kontakt
Professor Preben Bo Mortensen
Aarhus Universitet
pbm.ncrr@au.dk
8716 53 59
Information om Aarhus Universitet: Health
Health er det sundhedsvidenskabelige fakultet på Aarhus Universitet, hvis hovedopgaver er forskning og uddannelse.
Fakultetet udbyder en lang række sundhedsuddannelser, bl.a. læge, tandlæge, idræt og folkesundhedsvidenskab.
Health består af fem institutter, ca. 4.400 studerende, 1.500 ansatte og 600 ph.d.-studerende.
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Mænd hører babygråd lige så godt - men mødrene står op2.7.2025 08:50:55 CEST | Pressemeddelelse
Nyt studie afkræfter myten om kvinders særlige evne til at høre babygråd. Forskerne fandt kun minimale forskelle mellem mænd og kvinders hørelse, men mødre står stadig for den natlige barnepleje tre gange så ofte som fædrene.
Forstadier til knoglemarvskræft kan stoppe sig selv27.6.2025 09:16:50 CEST | Pressemeddelelse
Forskere har opdaget, at nogle celler går i dvale og skaber et forsvar mod kræft – et gennembrud, der kan føre til tidlig behandling.
Supercomputer og AI løfter dansk kræftbehandling – nyt projekt får 53 mio. kr.27.6.2025 08:02:00 CEST | Pressemeddelelse
Med en bevilling på over 53 millioner kroner fra Novo Nordisk Fondens Grand AI Challenge til projektet AIM@CANCER får forskere nu mulighed for at udnytte de enorme mængder billeddata, der genereres i forbindelse med strålebehandling af kræftpatienter, til at forbedre behandlingen.
Nu skal flere medicinstuderende læse kandidaten i Herning26.6.2025 15:02:38 CEST | Pressemeddelelse
Først var det 30, nu er det 60 medicinstuderende, som fremover kan læse deres kandidat på Regionshospitalet i Gødstrup. Aarhus Universitet har netop besluttet at styrke studiemiljøet i Herning ved en fordobling af det årlige optag af studerende på kandidatuddannelsen.
Nyt håb for behandling af kranieskader: Immunceller styrker kunstige implantater26.6.2025 09:54:20 CEST | Pressemeddelelse
I stedet for at bruge egen knogle eller titanium til at reparere kraniebrud, arbejder forskere på at bruge kunstige materialer. Ny forskning viser – overraskende – at kroppens immunforsvar hjælper det kunstige materiale med at blive stærkere.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum