Mellemstore danske virksomheder i vildrede om nye persondataregler

I maj 2018 indføres en ny og strammere datalovgivning i hele EU – den såkaldte persondataforordning. Formålet er at beskytte personlige oplysninger om borgere, kunder og ansatte og sikre, at oplysningerne ikke falder i forkerte hænder, som man flere gange har set med fx danske CPR-numre.
Ifølge en ny undersøgelse fra Codan får mange mellemstore danske virksomheder dog travlt, hvis de skal nå at leve op til de nye dataregler. Hver tredje virksomhed med mere end 10 ansatte er nemlig endnu ikke klar til det nye regelsæt. Og hver fjerde har slet ikke hørt om datareglerne. De nye regler favner bredt på tværs af virksomhedsstørrelse og branche og reelt vil alle virksomheder, der behandler personoplysninger såsom kontaktoplysninger til leverandører, kunder og ansatte, skulle forholde sig til dem.
”Hvis man som virksomhed ikke allerede er ved at forberede sig på de nye persondataregler, så er det på høje tid at komme i gang. Det afhænger nemlig helt af virksomhedens nuværende set up, hvor omfattende det vil være at tilpasse sig til de nye regler. Lever virksomheden allerede op til den danske persondatalov, så er omstillingen ikke nødvendigvis så stor. Men det vil formentlig være vanskeligt at efterleve de nye krav, hvis man først går i gang i sidste øjeblik,” siger Nicklas Larsen, Erhvervsdirektør hos Codan.
Bøder, omdømmetab og ingen forsikringsdækning
En betydelig ændring i den nye lovgivning er, at håndhævelsen af reglerne bliver skærpet og der vil fremover kunne udstedes bøder på op til 20 mio. euro. Dertil kommer eventuelle begrænsninger i virksomhedens forsikringsdækning.
”Lever virksomheden ikke op til reglerne, og mister de personfølsomme data, så kan det ende med at blive en bekostelig affære. Udover en klækkelig bøde og ridser i omdømmet, så dækker forsikringen heller ikke de omkostninger, der kan være forbundet med ’lækket’ – eksempelvis det erstatningsansvar, der kan blive rejst mod virksomheden,” siger Nicklas Larsen.
Større bekymring for datatab end kompromittering af persondata
Ifølge Codans undersøgelse er det kun 16 % der bekymrer sig om, hvorvidt virksomhedens omdømme lider skade og kun 9 % om at blive mødt med erstatningskrav, hvis kunders data bliver kompromitteret. Derimod er virksomhederne mere bekymrede for at miste vigtige data i forbindelse med virus eller hacking (57 %), at få vigtige data ’kidnappet’ med krav om løsesum (41 %) og at virksomheden lider tab, fordi driften bliver forstyrret (35 %).
”Virksomheder har selvfølgelig stort fokus på de ting, der ligger tæt på den daglige drift, når det gælder it-sikkerhed. Mister man store mængder data, kan man måske slet ikke fortsætte driften. Det er meget håndgribeligt for virksomheden, hvorimod tab af personfølsomme data kan virke mere uhåndgribeligt. Men med den nye persondataforordning får virksomhederne i hvert fald også et tydeligt økonomisk incitament for at prioritere persondatasikkerheden højt.” slutter Nicklas Larsen
Udvalgte tal fra undersøgelsen
Om den nye persondataforordning
• 26 % af de adspurgte virksomheder har ikke hørt om den nye persondataforordning
• 33 % er ikke klar til de nye dataregler i persondataforordningen
Bekymringer i forhold til it-sikkerhed
• 57 % af de adspurgte bekymrer sig om at miste vigtige data i forbindelse med virus eller hacking
• 41 % bekymrer sig om at blive udsat for ransomware, hvor vigtige data bliver ’kidnappet’ med krav om løsepenge
• 35 % bekymrer sig om, at virksomheden lider tab, fordi driften bliver forstyrret
• 16 % bekymrer sig om, at virksomhedens omdømme lider skade, fordi kunders data bliver kompromitteret
• 9 % bekymrer sig om at blive mødt med erstatningskrav, fordi kunders data bliver kompromitteret
• 6 % bekymrer sig om, at konkurrenter får adgang til vigtige data
• 4 % bekymrer sig om, at medarbejdere misbruger data
Om undersøgelsen
Undersøgelsen er gennemført for Codan af analyseinstituttet Wilke. Der er i alt gennemført 360 interviews med it-beslutningstagere blandt mellemstore danske virksomheder med 10+ ansatte i virksomhedsbrancher udenfor landbrugsbranchen i perioden 21.06 til den 06.07 2017.
Nøgleord
Kontakter
Mads HouePressechef
Tlf:+45 3037 8353mdq@codan.dkBilleder
Information om Codan Forsikring
Codan Forsikring har 255.000 danske husstande og godt 50.000 små og store virksomheder som kunder. Codan Forsikring er en del af Codan-koncernen, der bl.a. ejer det svenske forsikringsselskab Trygg-Hansa. Codan-koncernen er i dag 100 % ejet af den britiske forsikringskoncern RSA, der har 13.500 medarbejdere på verdensplan. Læs mere om Codan på www.codan.dk.
Følg pressemeddelelser fra Codan Forsikring
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Codan Forsikring
Ny undersøgelse: 1 ud af 4 danskere ved ikke, hvad de skal gøre, hvis de er vidne til en drukneulykke27.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Hvert år er omkring 16.000 personer tæt på at drukne i Danmark. Tallet dækker ikke de mange, der mister livet i drukneulykker.
Ny undersøgelse: Forældre efterlyser mere undervisning i svømning og vandsikkerhed i skolen20.6.2025 13:29:22 CEST | Pressemeddelelse
Alt for få børn lærer at begå sig sikkert i og omkring vand, og det bekymrer de danske forældre. En ny undersøgelse foretaget af YouGov for Codan Fonden og LifeBoard viser, at seks ud af ti forældre til skolebørn ønsker mere undervisning i svømning og vandkompetencer.
Vandsikkerhed på skoleskemaet18.6.2025 13:03:03 CEST | Pressemeddelelse
Codan Fonden og LifeBoard lærer skolebørn på Langeland om bedre vandkompetencer.
Næstved kommune øger badesikkerheden med LifeBoards18.6.2025 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Hvert år sker der mange drukneulykker på de danske strande. Det er Codan Fonden og LifeBoard gået sammen om at forhindre. Derfor opstilles der i den kommende tid 5 LifeBoards i Næstved Kommune.
Frederikssund kommune øger badesikkerheden med LifeBoards18.6.2025 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Hvert år sker der mange drukneulykker på de danske strande. Det er Codan Fonden og LifeBoard gået sammen om at forhindre. Derfor opstilles der i den kommende tid 15 LifeBoards i Frederikssund kommune.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum