Meget kan gå galt, når man sprænger en 150 meter høj skorsten
Kombinerer man en af Københavns store skorstene med sprængstof og store forsyningsselskaber som nabobygninger, er det ikke nok at råbe ”Der sprænges!”. Ikke hvis man vil undgå en skadesregning, der kan løbe op i millionbeløb.

Kan man tegne en forsikring mod bevidst at ødelægge noget? Det kan lyde mærkeligt og selvmodsigende, for normalt kobles forsikring kun sammen med uforudsete skader.
Ikke desto mindre er det tilfældet, når der er tale om store nedrivningsprojekter, hvor følgeskader ikke er utænkelige, og hvor skaderne kan løbe op i enorme erstatningsbeløb.
Søndag morgen forsvandt det sidste synlige bevis på den tidligere Amagerforbrænding i København.
Det skete i forbindelse med, at det gamle energianlægs 150 meter høje skorsten blev nedlagt ved en kontrolleret sprængning (se sprængningen her). I den forbindelse forsikrede Codan risikoen og hæftede dermed for de skader, der kunne opstå, når dynamit møder beton i højere luftlag.
Ved sprængning af Amagerforbrændingens skorsten var der især tre faktorer, som kunne forvolde store skader, fortæller Camilla Amstrup, erhvervsdirektør hos Codan Forsikring.
"Det værst tænkelige scenarie er, at skorstenen falder ned på ARC´s bestående bygning, Amager Bakke (som også forsikres af Codan). Her kunne der være tale om en millionregning i skadesomkostninger," siger Camilla Amstrup og fortsætter.
"Og så må man ikke undervurdere risikoen for, at vibrationerne kan føre til skader på naboejendomme. Både fra detonationen, men også fra skorstenens nedslag mod terrænet, hvilket udgør det højeste vibrationsniveau," forklarer Camilla Amstrup.
Efter at have rådført sig med førende ingeniører og sprængningseksperter, valgte Codan at sige ja til at forsikre nedrivningen. Dog skulle adskillige nødvendige foranstaltninger være på plads for at reducere risikoen for skader.
"Zig-Zag metoden blev brugt i nedbringningen af skorstenen. Her placeres sprængningsladning i to højder, et på -1,3 meter og et på +90 meter. På den måde falder skorstenen ned oveni sig selv, hvilket begrænser længden af faldet og dermed risikoen for at ramme ARC´s bygning og naboejendomme. For at mindske vibrationsniveauet blev der bl.a. etableret grus volde og udgravninger omkring skorstenen," uddyber Camilla Amstrup.
Desuden blev nedrivningen udført i vejr med lav vind, som var en vigtig faktor for at undgå skader på nabobygningerne, og så blev tidspunktet for sprængningen hemmeligholdt for at undgå tilstrømning af mennesker.
”Selvom vi er forsikringspartner på projektet, blev tidspunktet også hemmeligholdt for os. Vi er selvfølgelig forestående, men sådan et projekt ville vi da gerne have overværet,” siger Camilla Amstrup afsluttende.
Nøgleord
Kontakter
Anders LorenzenPresse- & kommunikationsspecialist
Tlf:30378803afl@codan.dkCamilla Riis CorneliusPR – og Presseansvarlig
Tlf:+45 30 37 83 07cqu@codan.dkBilleder
Information om Codan Forsikring A/S
Codan Forsikring har cirka 250.000 danske husstande og 50.000 små og store virksomheder som kunder. Codan Forsikring er i dag ejet 50% af den canadiske forsikringskoncern Intact Financial Corporation og 50% af danske Tryg A/S. Læs mere om Codan på www.codan.dk.
Følg pressemeddelelser fra Codan Forsikring A/S
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Codan Forsikring A/S
Overvejer du at droppe flyet? Her er 9 gode råd til bilferien22.6.2022 07:33:09 CEST | Pressemeddelelse
Strejkevarsler truer med at gøre flytrafikken ustabil i Danmark og andre steder i Europa, så mange overvejer måske bilferie denne sommer. Og med god forberedelse kan du spare dig selv for trængsler undervejs.
Er forsikringen på plads, når du udlejer din bolig i sommerferien?25.5.2022 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Mange vælger at udleje deres lejlighed eller fritidshus i sommerferien for at tjene en ekstra skilling, men det kan i værste fald komme til at koste dig penge, hvis ikke der er styr på forsikringen.
Det er højsæson for idræts- og fritidsskader29.4.2022 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Foråret er over os, fodboldsæsonen går i gang, racercyklerne bliver hevet ud af skuret og trampolinen bliver brugt dagligt. Men for nogle ender det desværre med et over-revet korsbånd en hjernerystelse eller en brækket arm.
Skift til sommerdæk for pengene, sikkerheden og klimaets skyld12.4.2022 05:41:47 CEST | Pressemeddelelse
Sommeren nærmer sig, temperaturen stiger, og derfor er påsken et rigtig godt tidspunkt at skifte til sommerdæk. Det gør dig mere sikker på vejen, og så slider det også markant mindre på dækkene.
Skal du se på sommerhus i påsken? Undgå ubehagelige overraskelser10.4.2022 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Der er godt gang i sommerhusmarkedet, men inden man køber, er der nogle ting, det kan være klogt at være opmærksom på, hvis man vil undgå at stå med en ekstra regning for skader på huset.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum