#Medlemmerne får ordet: En lille succeshistorie om integration udspiller sig i Ringkøbing-Skjern
’Velkommen her’ er navnet på den ugentlige sprogcafé, som holder åbent for lidt ældre skoleelever end sædvanligt hver mandag aften i Holmsland Idræts- og Kulturcenter. Caféen henvender sig nemlig til dem, der allerede er ude på arbejdsmarkedet, men endnu ikke har fået det danske sprog ind under huden. Nu, hvor sprogskolen er blevet helt lokal, er det aldrig for sent at gribe kridtet. Det er endda gået hen og er blevet lidt hyggeligt både at skulle lære dansk eller lære andre dansk.
Når vi deler historier under overskriften #Medlemmerne får ordet, er det typisk kommunale kræfter, der har været på spil og skabt små succeshistorier, som kan inspirere andre kommuner i landdistrikterne. Men da vi gav ordet til borgmester i Ringkøbing-Skjern Kommune, Hans Østergaard, var det ikke kommunens eget værk, han fortalte om. I stedet berettede han om et lokalt borgerinitiativ - en sprogcafé, der nu på fjerde år samler danske og udenlandske borgere om verber og kanelkage.
Integration kan være en hård nød at knække og det kræver meget af begge parter for at lykkes. Men viljen og opbakningen har aldrig manglet, forklarer borgmester Hans Østergaard:
- Det er fuldstændig kendetegnende for vores borgere, at når der er ting i gang, så er entusiasmen stor. Sidste år afholdt vi informationsmøder om integration og havde printet en god stak papirer, som vi ville dele ud til interesserede. Vi havde printet 60 papirer, men der mødte mere end 100 interesserede op, og vi fik skriblet et hav af gode ideer og indspark ned. Sprogcaféen har inspireret andre initiativer, og det forstår jeg godt. Når vores borgere får gode ideer, så er det bedste, vi kan gøre at bakke op om dem.
Den udenlandske arbejdskraft fra særligt Østeuropa, der kommer i sæsoner og tager en tørn med de grove maskiner i landbruget, er kommunens landbrug dybt afhængig af. Men godt halvdelen af arbejdskraften fordeler sig også udover håndværk-, industri- og servicefagene. Selvom mange arbejdstagere rejser hjem igen, ender nogle med at blive glade for området og stifte familie – men uden have nået at tilegne sig dansksproglige færdigheder, hvilket kan have flere årsager. Så da landmændene for fire år siden drøftede udfordringen med hinanden, spredte rygtet sig hurtigt rundt i byen. Der var behov for en god idé.
Dem har befolkningen i Ringkøbing-Skjern Kommune heldigvis masser af, fortæller borgmesteren. En håndfuld pensionerede lærere satte sig for at løse opgaven med at lære de nytilkomne dansk. En af dem er den tidligere lærer Hans-Jørn Sørensen, som vist aldrig bliver helt færdig med lærergerningen:
- I starten arbejdede vi ud fra, at projektet skulle have tre ben; kursisterne skulle tilegne sig kulturelle og sproglige færdigheder, det sociale skulle styrkes og dermed fællesskabet. Men det var nok lige lovligt omfavnende, når det var fordelt på kun tre timer ugentligt, lyder det fra læreren, der nu konstaterer, at fokus ligger målrettet på at lære dansk. For det at lære sproget har været elevernes højeste ønske. Og ros til sine elever, har Hans-Jørn Sørensen rigeligt af:
- De er dygtige, de er flittige, og selvom vi har elever, der ikke kan ét ord på dansk, så tager vi den bare derfra. Der er som regel lige så mange lærere, som der er elever, så læringsplanen kan blive lagt helt individuelt, siger han.
Den holistiske tankegang om, at det at forbedre sine danskkundskaber fører til meget mere end bare at mestre det svære danske sprog, deler formanden for landdistriktsrådet i Ringkøbing-Skjern, Torben Hjøllund Mortensen:
- Hvis man lærer sproget, åbner det for muligheden for, at man kan se sig selv i det danske samfund, siger han og fortsætter:
- Vi får mange tilflyttere fra Østeuropa som arbejdstagere i landbruget, men frem for at de flytter hjem igen, når arbejdet er udført, ser vi hellere end gerne, at de køber et hus og slår sig ned med deres familier og bliver en del af både erhvervs-og samfundslivet her. Det kan godt betale sig at give vores arbejdstagere en varm velkomst, for de viser sig også ofte at være løsningen på efterspørgslen af højkvalificeret arbejdskraft hos de lokale virksomheder som eksempelvis Vestas.
Det er derfor ikke en tilfældighed, at sprogcaféen mandag fra kl. 18.30 til 20.30 tog navnet ’Velkommen her’. For den er meget mere end en sprogcafé. Det er en venlig velkomst, et fast ugentligt holdepunkt og en tilknytning til et lokalområde, der både kan hjælpe med grammatik, men også med adgang til biblioteket eller breve fra kommunen, hvis der er behov for det. Børnene er også velkomne til at lege i caféen, mens mor og far laver lektier.
Sprogcaféen holder til i Holmsland Idræts- og Kulturcenter, men der er sidenhen oprettet frivillige sprogskoler og borgerdrevne integrationsprojekter i Ølstrup, Ådum, Hvide Sande og Borris (læs mere). I Holmsland Idræts- og Kulturhus er der indskrevet 34 elever og tilknyttet 8-10 faste lærere, som overvejende er pensionerede lærere. Projektet søgte om startstøtte fra kommunens ildsjælepulje og en smule fra sogneforeningen, men drives ellers uden tilskud. Og gevinsten? Glade borgere der engagerer sig og integrerer sig på kryds og tværs, øget tilflytning, flere aktiviteter i skoler og fritidstilbud samt øget adgang til kvalificeret arbejdskraft.
- Alt i alt er det en lille succeshistorie om integration, der udspiller sig i Ringkøbing-Skjern kommune, siger borgmester Hans Østergaard.
Nøgleord
Kontakter
Cecilie Davidsen HøjStudent
Tlf:53850124cdh@landdistrikterne.dkBilleder

Information om Landdistrikternes Fællesråd
Landdistrikternes Fællesråd er en partipolitisk neutral interesseorganisation, der arbejder for at skabe bedre rammevilkår for landdistrikter og yderområder i Danmark.
Vi tæller 55 kommuner og fire regioner, der tilsammen repræsenterer over 4 millioner danskere. Medlemmerne er tillige en række landsdækkende organisationer, de lokale aktionsgrupper samt et større antal landsbyer og landdistriktsråd.
Følg pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd
Landdistrikter: 78 pct. søger fortsat mod de største byer5.7.2025 23:12:03 CEST | Pressemeddelelse
For tredje år i træk søger 78 pct. af ansøgerne ind på en videregående uddannelse i én af landets fire største byer. Tallene viser, at de politiske tiltag, der skal styrke uddannelsesmulighederne uden for storbyerne, endnu ikke har rykket væsentligt ved den geografiske skævhed, vurderer Landdistrikternes Fællesråd.
Landdistrikter: Nye anbefalinger bør følges op med massive investeringer i den kollektive trafik og mobilitetsløsninger26.6.2025 12:16:02 CEST | Pressemeddelelse
Landdistrikternes Fællesråd roser ekspertudvalgets fokus på fleksible transportløsninger og et styrket hovednet, som er vigtige for at binde landet bedre sammen gennem den kollektive trafik. Men det kræver politisk opbakning og massive investeringer i et stærkt rutenet og fleksible transportløsninger.
Landdistrikter: 99% er ikke nok – alle danskere skal have adgang til lynhurtigt internet26.6.2025 10:42:07 CEST | Pressemeddelelse
Der er netop indgået en bred politisk teleforligsaftale, der sætter retningen for Danmarks digitale infrastruktur frem mod 2030. Men i Landdistrikternes Fællesråd er skuffelsen stor, for ambitionen om kun at dække 99 % af danskerne med lynhurtigt internet er både utilstrækkelig og uretfærdig.
Landdistrikter: Alle danskere skal have adgang til lynhurtigt internet – alt andet er uambitiøst25.6.2025 13:24:35 CEST | Pressemeddelelse
Over 30.000 adresser kæmper fortsat med dårlig internetforbindelse, og størstedelen ligger i landdistrikterne. En ny teleaftale er på trapperne, men Landdistrikternes Fællesråd forudser, at aftalen ikke sikrer, at alle boliger, sommerhuse og virksomheder får adgang til en lynhurtig 1 Gbit/s-forbindelse.
Årets Landsby 2025: Finalisterne er… Agerskov, Sennels og Holbøl!24.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Slutspurten er sat i gang for at finde Årets Landsby 2025, der kåres af Landdistrikternes Fællesråd, Landsforeningen Landsbyerne i Danmark og Forenet Kredit. De tre landsbyer Agerskov, Sennels og Holbøl er videre i finalen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum