Aarhus Universitet Technical Sciences

”Matematik er det bedste sprog, vi har, til at beskrive naturen”

Del

Marcelo Dias er ny lektor på Institut for Ingeniørvidenskab, Aarhus Universitet. Han forsker i mekaniske metamaterialer og blødt stof, og så har han en forkærlighed for de lidt mere utraditionelle områder inden for ingeniørvidenskaben, f.eks. naturens forunderlige mønstre.

Lektor Marcelo Dias. Foto: Lars Kruse, AU Foto.
Lektor Marcelo Dias. Foto: Lars Kruse, AU Foto.

Det er i grænsefladen mellem fysikkens verden og ingeniørvidenskaben, at fremtidens teknologi bliver udviklet. Det er her, vi opfinder nye materialer, nye maskiner og konstruktioner, nye måder at sætte ting sammen på. Det er her, vi kan springe millioner af års evolution over og efterligne naturens underfundige løsninger på de store problemer, menneskeheden lider under i dag.

Det er i denne grænseflade, at Marcelo Dias forsker. Han er nyudnævnt lektor på Institut for Ingeniørvidenskab, Aarhus Universitet, og han forsker i de lidt utraditionelle og dog alligevel ganske relevante spørgsmål inden for ingeniørvidenskaben.

F.eks. hvorfor menneskets fod ser ud, som den gør, hvorfor sirlige mønstre dannes spontant overalt i naturen, og hvordan den japanske papirfoldningskunst, origami, kan anvendes til teknologiske løsninger.

Alt sammen ting, der har at gøre med grundlæggende fysik og mekanik, men som har anvendelsespotentiale for fremtidens teknologi.

"I bund og grund forsøger jeg at finde ud af, hvorfor verden ser ud og fungerer, som den gør. Med mekanik kan vi kvantitativt forstå mekanismerne i naturen. Alt sammen har at gøre med forholdet mellem kræfter og geometrier, og hvordan geometri er afgørende for mekanisk opførsel. Årsagssammenhæng: Aktion og reaktion. Og nøglen til det hele er matematik. Naturen er smuk og kompleks, og det har altid overrasket mig, at vi er i stand til at forstå den. Matematik er det bedste sprog, vi har, til at beskrive naturen og frigøre dens potentiale til nye teknologier," siger han.

Marcelo Dias er født og opvokset i Brasilien i nærheden af São Paulo. Han har en kandidatgrad i fysik fra universitetet i São Paulo og flyttede derefter til USA, hvor han tog en ph.d. i fysik fra University of Massachusetts, Amherst.

Efter sin ph.d. arbejdede han som forsker inden for en bred vifte af emner i mekanik ved Brown University School of Engineering, Aalto University og Nordisk Institut for Teoretisk Fysik. Han har bidraget til grundlæggende spørgsmål inden for mekanik for bløde materialer samt smart design af sammenklappelige og selv-udfoldelige strukturer.

Han tilbragte et år som adjunkt i fysik ved James Madison University i USA, og i august 2017 startede han som adjunkt i mekanik ved Institut for Ingeniørvidenskab, Aarhus Universitet.

For Marcelo Dias er grundlæggende forskning og matematik vigtige aspekter af moderne videnskab, og langsigtede investeringer heri er afgørende for samfundet, påpeger han:

"Der er plads for alle til at tænke dybt og levere langsigtede mål. Som samfund er vi nødt til fortsat at beskæftige os med, hvad vi kan, snarere end blot hvad vi kan fikse. Hvis vi ikke investerer i at opdage fremtidens teknologi, vil samfundet stagnere, og vi vil stadig skrue i fortidens møtrikker og bolte, når fremtiden endelig ankommer," siger han.

Ud over at forske og undervise ingeniørstuderende i mekanik er lektor Marcelo Dias uddannelsesansvarlig for civilingeniørstuderende på kandidatstudiet.

Nøgleord

Kontakter

Lektor Marcelo Dias
Institut for Ingeniørvidenskab, Aarhus Universitet
Mail: madias@eng.au.dk
Tel.: +45 93508876

Billeder

Lektor Marcelo Dias. Foto: Lars Kruse, AU Foto.
Lektor Marcelo Dias. Foto: Lars Kruse, AU Foto.
Download
Lektor Marcelo Dias. Foto: Lars Kruse, AU Foto.
Lektor Marcelo Dias. Foto: Lars Kruse, AU Foto.
Download
Lektor Marcelo Dias. Foto: Lars Kruse, AU Foto.
Lektor Marcelo Dias. Foto: Lars Kruse, AU Foto.
Download

Links

Information om Aarhus Universitet Technical Sciences

Aarhus Universitet Technical Sciences
Aarhus Universitet Technical Sciences
Ny Munkegade 120
8000 Aarhus C

8715 0000https://tech.au.dk/

Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences

Internationalt forskningscenter i simulering af socio-økologiske systemer8.12.2020 09:35:12 CETPressemeddelelse

Nyt internationalt forskningscenter på Aarhus Universitet anvender komplekse computersimulationer af samspillet mellem natur og menneskelig aktivitet til at forudsige konsekvenser af arealanvendelse. Der er tale om en ny, holistisk tilgang til miljøplanlægning kombineret med såkaldt high performance computing, når Center for Socio-Økologisk System Simulation (SESS) torsdag d. 10. december åbner på Aarhus Universitet.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum