”Matematik er det bedste sprog, vi har, til at beskrive naturen”
Marcelo Dias er ny lektor på Institut for Ingeniørvidenskab, Aarhus Universitet. Han forsker i mekaniske metamaterialer og blødt stof, og så har han en forkærlighed for de lidt mere utraditionelle områder inden for ingeniørvidenskaben, f.eks. naturens forunderlige mønstre.

Det er i grænsefladen mellem fysikkens verden og ingeniørvidenskaben, at fremtidens teknologi bliver udviklet. Det er her, vi opfinder nye materialer, nye maskiner og konstruktioner, nye måder at sætte ting sammen på. Det er her, vi kan springe millioner af års evolution over og efterligne naturens underfundige løsninger på de store problemer, menneskeheden lider under i dag.
Det er i denne grænseflade, at Marcelo Dias forsker. Han er nyudnævnt lektor på Institut for Ingeniørvidenskab, Aarhus Universitet, og han forsker i de lidt utraditionelle og dog alligevel ganske relevante spørgsmål inden for ingeniørvidenskaben.
F.eks. hvorfor menneskets fod ser ud, som den gør, hvorfor sirlige mønstre dannes spontant overalt i naturen, og hvordan den japanske papirfoldningskunst, origami, kan anvendes til teknologiske løsninger.
Alt sammen ting, der har at gøre med grundlæggende fysik og mekanik, men som har anvendelsespotentiale for fremtidens teknologi.
"I bund og grund forsøger jeg at finde ud af, hvorfor verden ser ud og fungerer, som den gør. Med mekanik kan vi kvantitativt forstå mekanismerne i naturen. Alt sammen har at gøre med forholdet mellem kræfter og geometrier, og hvordan geometri er afgørende for mekanisk opførsel. Årsagssammenhæng: Aktion og reaktion. Og nøglen til det hele er matematik. Naturen er smuk og kompleks, og det har altid overrasket mig, at vi er i stand til at forstå den. Matematik er det bedste sprog, vi har, til at beskrive naturen og frigøre dens potentiale til nye teknologier," siger han.
Marcelo Dias er født og opvokset i Brasilien i nærheden af São Paulo. Han har en kandidatgrad i fysik fra universitetet i São Paulo og flyttede derefter til USA, hvor han tog en ph.d. i fysik fra University of Massachusetts, Amherst.
Efter sin ph.d. arbejdede han som forsker inden for en bred vifte af emner i mekanik ved Brown University School of Engineering, Aalto University og Nordisk Institut for Teoretisk Fysik. Han har bidraget til grundlæggende spørgsmål inden for mekanik for bløde materialer samt smart design af sammenklappelige og selv-udfoldelige strukturer.
Han tilbragte et år som adjunkt i fysik ved James Madison University i USA, og i august 2017 startede han som adjunkt i mekanik ved Institut for Ingeniørvidenskab, Aarhus Universitet.
For Marcelo Dias er grundlæggende forskning og matematik vigtige aspekter af moderne videnskab, og langsigtede investeringer heri er afgørende for samfundet, påpeger han:
"Der er plads for alle til at tænke dybt og levere langsigtede mål. Som samfund er vi nødt til fortsat at beskæftige os med, hvad vi kan, snarere end blot hvad vi kan fikse. Hvis vi ikke investerer i at opdage fremtidens teknologi, vil samfundet stagnere, og vi vil stadig skrue i fortidens møtrikker og bolte, når fremtiden endelig ankommer," siger han.
Ud over at forske og undervise ingeniørstuderende i mekanik er lektor Marcelo Dias uddannelsesansvarlig for civilingeniørstuderende på kandidatstudiet.
Nøgleord
Kontakter
Lektor Marcelo Dias
Institut for Ingeniørvidenskab, Aarhus Universitet
Mail: madias@eng.au.dk
Tel.: +45 93508876
Billeder
Links
Information om Aarhus Universitet Technical Sciences
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Technical Sciences
Forskningsprojekt skal komme evighedskemikalier til livs13.1.2021 06:01:00 CET | Pressemeddelelse
Novo Nordisk Fonden har bevilget støtte til et projekt, der skal udvikle et multi-step system til at rense vand for per- og polyfluoralkylstoffer. Metoden tager udgangspunkt i naturens egne enzymer samt et helt nyt nanomateriale, som forskere ved Aarhus Universitet udvikler.
Intelligente flow-modeller kan få stor indflydelse på vindenergiprojekter7.1.2021 06:06:00 CET | Pressemeddelelse
I et nyt forskningsprojekt vil forskere fra Aarhus Universitet udvikle datadrevne maskinlærings-modeller til meget nøjagtigt at simulere luftens flow i vindmølleparker. Målet er at optimere og kontrollere møllerne for at øge deres samlede energieffektivitet. Projektet er støttet af Danmarks Frie Forskningsfond.
Danmark får fire nye ingeniørinstitutter5.1.2021 09:44:01 CET | Pressemeddelelse
Aarhus Universitet har ved årsskiftet gennemført en organisationsændring, der nu gør det muligt at åbne fire nye institutter. Det sker som led i arbejdet med at styrke de ingeniørvidenskabelige forsknings- og uddannelsesaktiviteter.
Ny opdagelse baner vej for industri-relevant produktion af køreklare biobrændstoffer18.12.2020 12:59:28 CET | Pressemeddelelse
Ved hjælp af et usædvanligt, lysafhængigt enzym og en nyopdaget enzymatisk proces har forskere fra Aarhus Universitet og Massachusetts Institute of Technology muliggjort en højtydende biologisk syntese af klimaneutrale drop-in-brændstoffer fra bioaffald.
Forskere vil gøre ammoniakproduktion 100 pct. grøn10.12.2020 16:26:52 CET | Pressemeddelelse
I et nyt projekt vil forskere fra Aarhus Universitet og universitetet i Stanford udvikle en bæredygtig teknologi til lokal-skala produktion af grøn ammoniak.
Internationalt forskningscenter i simulering af socio-økologiske systemer8.12.2020 09:35:12 CET | Pressemeddelelse
Nyt internationalt forskningscenter på Aarhus Universitet anvender komplekse computersimulationer af samspillet mellem natur og menneskelig aktivitet til at forudsige konsekvenser af arealanvendelse. Der er tale om en ny, holistisk tilgang til miljøplanlægning kombineret med såkaldt high performance computing, når Center for Socio-Økologisk System Simulation (SESS) torsdag d. 10. december åbner på Aarhus Universitet.
Ny forskning: Tidlig og stabil grøn omstilling af energisystemet er billigst og mest realistisk4.12.2020 11:12:22 CET | Pressemeddelelse
Forskere fra Aarhus Universitet har modelleret den grønne omstilling af det sektorkoblede europæiske energisystem ved hjælp af højopløselig data. Resultatet er klart: For at opnå en klimaneutral energiforsyning inden 2050 har vi brug for solenergi. Rigtig meget solenergi.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum