DEO

Massive demonstrationer i Bulgarien: 60 politimænd såret og 120 demonstranter arresteret

Del

Massive demonstrationer præger Sofias gader lige nu. Alene i onsdags blev 38 demonstranter såret i løbet af eftermiddagen, og om aftenen meldtes 60 politimænd såret og 120 demonstranter arresteret.

Bulgarien er uden sammenligning det EU-land, hvor det går mest voldsomt for sig på gaderne lige nu. Inden genåbningen af Nationalforsamlingen den 2. september meldte flere støttepartier til regeringen ud, at de ikke længere ville støtte op om regeringen.

På det tidspunkt havde demonstrationerne stået på i 56 dage, og i forbindelse med, at Nationalforsamlingen skulle åbne efter sommerferien ved den såkaldte ”Store nationale forsamling”, kaldte demonstranterne til ”Det store nationale opgør”. Foran Nationalforsamlingen krævede en stor gruppe demonstranter, at regeringen og premierministeren, Boyko Borisov, skulle træde tilbage på grund af korruption. 

Selvom Boyko Borisov har udskiftet og fjernet mange centrale ministre, og flere ministre også selv er trådt tilbage, bliver Boyko Borisov ved med at sidde. Så nu kræver demonstranterne, at regeringen – OG Boyko Borisov – skal træde tilbage. 

Demonstrationerne førte til massive sammenstød mellem demonstranter og politimænd i løbet af eftermiddagen, hvor 38 demonstranter meldtes såret. Men hvor demonstrationerne om eftermiddagen blev mere fredelige, blussede det hele op igen om aftenen, hvor der blev kastet med sten og fyrværkeri. Flere demonstranter og 60 politimænd meldtes såret, og 120 demonstranter blev arresteret. 

”Bulgarien har været medlem af EU siden 2007. Og situationen i landet er ikke blevet bedre. Bulgarien står til at være det mest korrupte land i EU, og er også det EU-land, hvor medierne er mindst uafhængige”, udtaler DEO’s analytiker og Balkanekspert Zlatko Jovanovic. 

Bulgarien ligger som nummer 111 på ranglisten for et lands pressefrihed (Press Freedom Index 2020). Så det er altså også et krav fra demonstranternes side, at generaldirektøren fra Bulgariens Nationale TV (BNT) skal træde tilbage, da medierne i øjeblikket kun viser et ensidigt billede af situationen i Bulgarien. 

”Desuden kræver demonstranterne, at Ivan Geshev - den øverste anklager, der skulle rydde op i korruptionen i landet – skal træde tilbage,” udtaler Zlatko Jovanovic. 

Den 10. september har demonstranterne kaldt ind til endnu et ”stort nationalt opgør”, så man kan ikke forvente at protesterne stopper i den nærmeste fremtid.

For yderligere information, kommentarer og interview, kontakt:

Analytiker og Balkanekspert Zlatko Jovanovic

22 33 35 67 eller zlatko@deo.dk  

Nøgleord

Kontakter

Zlatko JovanovicProjekt- og rejseleder

Zlatko er ph.d. i historie med speciale i nationalisme, identitet, historiebrug, populærkultur og populisme i tidligere Jugoslavien. Har undervist, forsket og skrevet om Balkan.

Zlatko er opvokset i Bosnien-Hercegovina, bosat i Danmark siden 1993. Stort netværk på Balkan og blandt Balkan-kendere. Hovedforfatter til DEO's Samfundstanker #11 Skal hele Balkan med i EU?

Tlf:22 33 35 67zlatko@deo.dk

Billeder

Links

Information om DEO

DEO
Nordkystvejen 2F
8961 Allingåbro

61 27 72 56https://www.deo.dk/

DEO er et landsdækkende oplysningsforbund, som arbejder for demokrati i Europa. Vi er partipolitisk neutrale, men stiller kritiske spørgsmål og sætter problemer til debat. Vi arbejder for at engagere folk i EU-spørgsmål og søger at skabe rammerne for en levende og kvalificeret demokratisk debat. 

DEO’s formål er at fremme debat og oplysning om Den Europæiske Union. Ud fra en demokratisk tankegang ønsker vi at aktivere flest mulige i en alsidig og fordomsfri debat om det europæiske samarbejdes indhold og rammer.

Følg pressemeddelelser fra DEO

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DEO

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum