Måske får vi ikke behov for alle respiratorerne alligevel

Professor og dr.med. Ulf Simonsen fra Aarhus Universitet vidste, det var vigtigt, da hans forskningsgruppe for få år siden opdagede, at man ved at blokere en kaliumkanal i lungerne med lægemidlet Senicapoc kan hæmme udviklingen af akut luftvejssyndrom og lungeskader. Så vigtigt, at han sammen med forskerkolleger og Aarhus Universitet tog patent på opdagelsen. Men på det tidspunkt anede han ikke, at opdagelsen muligvis kan få afgørende betydning for corona-smittede verden over i den første pandemi i nyere tid.
”Vi har fundet ud af, at vi med Senicapoc kan blokere den ion-kanal, der sidder i cellerne mellem lungens luftholdige alveolesække og blodet – det vi kalder lungebarrieren. Når vi gør det, behandler vi ikke virusinfektionen, men vi hindrer eller bremser udviklingen af sygdommen, som igen fører til alvorlige skader på lungerne,” forklarer Ulf Simonsen.
Målet er færre dage i respirator
I forskningsprojektet, som Ulf Simonsen nu har fået penge til, undersøger han sammen med sine kolleger, om behandlingen med Senicapoc kan mindske tiden i en respirator under COVID-sygdomsforløb. Dvs. om man ved at behandle med lægemidlet kan hindre fremkomsten af akut luftvejssyndrom og lungeskader på en måde, hvor behovet for at ligge i respirator reduceres.
Når en person smittes med COVID19, får vedkommende i værste fald svær lungesygdom. Vand i lungerne er et alvorligt tegn på lungesygdom, og mange dør af netop det, fordi deres iltmætning falder, og de får åndenød.
”Det er i den situation, behovet for at komme i respirator-behandling opstår, og også her, vi håber, at Senicapoc-behandlingen kan gøre en forskel – om ikke andet så patienterne skal i respirator i kortere tid,” siger Ulf Simonsen
Kan vurdere effekten inden for de næste to måneder
Behandlingen iværksættes allerede inden for ganske få uger på Aarhus Universitetshospital, Odense Universitetshospital og Hvidovre Hospital, hvor udvalgte patienter indlagt med COVID19 vil blive tilbudt at deltage i forskningsprojektet og modtage behandling med Senicapoc.
Siger patienterne ja, sættes de i behandling med det nye lægemiddel i forbindelse med, at de overføres fra de infektionsmedicinske afdelinger til intensiv behandling. Ulf Simonsen vurderer, at projektgruppen relativt hurtigt vil kunne vurdere, om det er lykkedes at reducere antallet af respirator-dage.
”Resultaterne afhænger selvfølgelig af, hvor hurtigt vi kan skaffe og analysere data. Vi får ikke det fulde billede med det samme, men jeg forventer, at vi kan sige, om den medicinske behandling afkorter behovet for behandling med respirator inden for de næste to måneder,” siger Ulf Simonsen.
Vi speeder processen op
”Alt er lidt kaotisk lige nu. Vi skal have det praktiske på plads, så vi kan gå i gang allerede i april, hvor sygdommen forventes at toppe i Danmark. Vi havde planlagt et tilsvarende projekt, men nu skal det gå rigtig stærkt, og det kræver en ekstra indsats af alle involverede – ikke mindst mine kliniske kolleger, som i forvejen har travlt på hospitalerne,” siger han.
Ulf Simonsen får 5,3 millioner kroner til behandling og forebyggelse af svære lungemanifestationer, som det hedder blandt fagfolk, af COVID-19 med Senicapoc (COVIPOC). Hans forskningsprojekt er et af i alt ni forskningsprojekter, der får del i de 50 millioner kroner, som regeringen har afsat til corona-relateret forskning. Projekterne skal være med til hurtigt at skaffe ny viden og nye løsninger i kampen mod COVID-19, og de sættes i gang med det samme, så resultaterne kan komme borgere, sundhedsvæsen og hele samfundet til gavn hurtigst muligt.
Læs mere om Ulf Simonsens forskning i portrættet på Institut for Biomedicins hjemmeside (på engelsk).
Pressemeddelelsen er delvist baseret på information fra Uddannelses- og Forskningsministeriet.
Kontakter
Professor, dr.med. Ulf Simonsen
Aarhus Universitet, Institut for Biomedicin
Mobil: 60 20 26 13
Mail: us@biomed.au.dk
Billeder

Information om Aarhus Universitet: Health
Health er det sundhedsvidenskabelige fakultet på Aarhus Universitet, hvis hovedopgaver er forskning og uddannelse.
Fakultetet udbyder en lang række sundhedsuddannelser, bl.a. læge, tandlæge, idræt og folkesundhedsvidenskab.
Health består af fem institutter, ca. 4.400 studerende, 1.500 ansatte og 600 ph.d.-studerende.
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Mænd hører babygråd lige så godt - men mødrene står op2.7.2025 08:50:55 CEST | Pressemeddelelse
Nyt studie afkræfter myten om kvinders særlige evne til at høre babygråd. Forskerne fandt kun minimale forskelle mellem mænd og kvinders hørelse, men mødre står stadig for den natlige barnepleje tre gange så ofte som fædrene.
Forstadier til knoglemarvskræft kan stoppe sig selv27.6.2025 09:16:50 CEST | Pressemeddelelse
Forskere har opdaget, at nogle celler går i dvale og skaber et forsvar mod kræft – et gennembrud, der kan føre til tidlig behandling.
Supercomputer og AI løfter dansk kræftbehandling – nyt projekt får 53 mio. kr.27.6.2025 08:02:00 CEST | Pressemeddelelse
Med en bevilling på over 53 millioner kroner fra Novo Nordisk Fondens Grand AI Challenge til projektet AIM@CANCER får forskere nu mulighed for at udnytte de enorme mængder billeddata, der genereres i forbindelse med strålebehandling af kræftpatienter, til at forbedre behandlingen.
Nu skal flere medicinstuderende læse kandidaten i Herning26.6.2025 15:02:38 CEST | Pressemeddelelse
Først var det 30, nu er det 60 medicinstuderende, som fremover kan læse deres kandidat på Regionshospitalet i Gødstrup. Aarhus Universitet har netop besluttet at styrke studiemiljøet i Herning ved en fordobling af det årlige optag af studerende på kandidatuddannelsen.
Nyt håb for behandling af kranieskader: Immunceller styrker kunstige implantater26.6.2025 09:54:20 CEST | Pressemeddelelse
I stedet for at bruge egen knogle eller titanium til at reparere kraniebrud, arbejder forskere på at bruge kunstige materialer. Ny forskning viser – overraskende – at kroppens immunforsvar hjælper det kunstige materiale med at blive stærkere.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum