Markant flere får deres betalingskort misbrugt
Omkring 105.000 danskere oplevede i 2017 at deres betalingskort blev misbrugt. Ofrenes gennemsnitlige tab var på omkring 6.000 kroner, de fleste har dog fået tabet dækket af deres bank eller forsikringsselskab. De mest udsatte for denne type af kriminalitet er de 16-29-årige med en mellem lang eller lang videregående uddannelse. Det viser rapporten Internetkriminalitet 2017, som er foretaget af Peter Kruize fra Københavns Universitet for Det Kriminalpræventive Råd.
- Det kan måske lyde overraskende for nogle, at de yngre og veluddannede er mere i risiko for at blive snydt, men det handler formentlig om, at de handler langt mere på nettet. Den anden mulighed kan være, at de oftere handler på udenlandske sider, hvor vi ved, at det mest af svindelen foregår, siger analytiker i Det Kriminalpræventive Råd Jon Lund Elbek.
Forebyg misbrug
Kriminelle kan få fat i betalingskortoplysninger på mange forskellige måder. Det kan være ved tyveri af betalingskort, afluring af kortoplysninger, internethandel og gennem mails, der lokker modtageren til at indtaste sine kortoplysninger. Der er dog en række metoder til at komme misbruget i forkøbet.
- Først og fremmest skal man gøre det svært for andre at misbruge ens kortoplysninger. Her gælder det om, at man lærer sin pinkode udenad og ikke udleverer hverken kode eller kortoplysninger til andre. Derudover bør man holde øje med sin bankkonto. Jo oftere du kigger på din bankkonto, jo hurtigere vil du opdage et misbrug og hurtigt kunne spærre kortet, siger forebyggelseskonsulent i Det Kriminalpræventive Råd Flemming Wridt Jensen.
Ifølge Det Kriminalpræventive Råd kan man reducere risikoen for betalingskortmisbrug ved at undgå at handle på hjemmesider, der kan virke utroværdige, fx kan der være sprogfejl, skæve priser, alle varer er på tilbud, og hvis der ikke findes en adresse, telefonnummer eller mailadresse. Derudover skal man lade være med at opgive sine kortoplysninger til såkaldte phishing-mails, hvor det ligner, at man får en mail fra Skat eller ens bank, hvor de beder om ens kreditkortoplysninger.
Man kan med fordel downloade app’en Mit Digitale Selvforsvar fra Forbrugerrådet Tænk, hvor man kan få gode råd til at beskytte sig selv mod it-kriminalitet og blive advaret om aktuelle trusler.
Chikane og id-tyveri
I rapporten Internetkriminalitet 2017 ses også omfanget af andre typer af internetrelateret kriminalitet. Hvor chikane var nærmest et ikke eksisterende fænomen i 2009, er det i 2017 vokset til et fænomen, som berør omkring 20.000 danskere årligt.
Når vi kigger på misbrug af identitetsoplysninger, er der sket en fordobling fra 2009 til 2017, men stigningen er aftagende de senere år, hvor det årligt har været 35.000-39.000 danskere, der har oplevet at få deres identitetsoplysninger misbrugt. Når det finder sted, så er det i 90 procent af tilfældene med henblik på økonomisk gevinst.
Omfanget af it-kriminalitet
- 4,5 procent af den danske befolkning var i 2017 udsat for kriminalitet på nettet.
- Langt størstedelen (omkring 105.000 danskere) var udsat for misbrug af deres betalingskort.
- I 2016 udgjorde tabet ved misbrug af danske betalingskort cirka 350 millioner kroner. Heraf fandt langt den største del af misbruget sted i udlandet.
Typer af internetkriminalitet
- Betalingskortmisbrug er når andre misbruger kortoplysninger for at hæve penge på din konto eller købe varer over nettet.
Læs mere om misbrug af betalingskort her: https://dkr.dk/it/misbrug-af-betalingskort/
- Chikane på nettet er når nogen bruger internettet til at chikanere dig. Fx ved at skrive negative beskeder om dig på sociale medier, sende beskeder fra din mailkonto, chatte i dit navn eller lave ændringer på din Facebook-profil uden din tilladelse.
- Identitetsmisbrug er når kriminelle får fat på dine personlige oplysninger (navn, cpr-nr. eller mailkonto, kørekort eller sygesikringsbevis) uden din tilladelse for at opnå en økonomisk gevinst. Det kan være ved at bestille varer eller ydelser på nettet i dit navn, oprette abonnementer, leje en bil eller ved at bruge din mailkonto til at snyde dine personlige kontakter økonomisk.
Læs mere om identitetstyveri her: https://dkr.dk/it/identitetstyveri/
Om undersøgelsen:
- Knap 6.000 respondenter er blevet spurgt, hvorvidt de inden for de sidste 12 måneder har været udsat for en række forskellige former for internetkriminalitet.
- Undersøgelsen er foretaget af Peter Kruize fra Københavns Universitet for Det Kriminalpræventive Råd. Den er sin fjerde af sin slags, den første udkom i 2009.
Kontaktoplysninger:
Charlotte Ruge, pressemedarbejder i Det Kriminalpræventive Råd: 41 74 73 80 cru@dkr.dk
Nøgleord
Kontakter
Charlotte RugePressemedarbejder
Tlf:41 74 73 80cru@dkr.dkBilleder
Vedhæftede filer
Links
Information om Det Kriminalpræventive Råd
DKR fremmer et trygt samfund ved at forebygge og oplyse om kriminalitet
Følg pressemeddelelser fra Det Kriminalpræventive Råd
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Det Kriminalpræventive Råd
Lev Uden Vold og Politiet vinder Den Kriminalpræventive Pris 202418.11.2024 16:26:46 CET | Pressemeddelelse
Organisationen Lev Uden Vold og Politiets indsats ’Partnerskab Mod Vold’, der hjælper både ofre og voldudøvere ud af volden, vinder Den Kriminalpræventive Pris 2024. Justitsminister Peter Hummelgaard overrakte i dag prisen og 50.000 kr. til at forebygge kriminalitet.
Ny rapport: Danmark mangler beskyttelse mod omfattende it-kriminalitet9.10.2024 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Danmark skal rustes bedre til at håndtere den omfattende it-kriminalitet, der årligt rammer knap 200.000 danskere. Der er brug en langt større og mere effektiv forebyggelsesindsats. Det viser en ny undersøgelse fra Det Kriminalpræventive Råd, og anbefalingen er klar: Myndighedernes forebyggelsesarbejde skal op i gear, og de sociale medier skal reguleres mere, så ulovligt indhold fjernes. Banker og teleselskaber skal beskytte borgerne bedre mod digital svindel, og danskernes digitale kompetencer bør løftes.
Få dine naboer til at snyde tyven, mens du er på ferie26.6.2024 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Sommerferien nærmer sig, og det er højsæson for indbrud. Hvis naboer holder øje med dit hjem, mens du er væk, er der mindre risiko for at få besøg af ubudne gæster. Derfor er det nu tid til at aftale feriehjælp. Nabosamarbejde øger tilmed livskvaliteten og følelsen af tryghed hos den enkelte, viser en ny stor undersøgelse.
It-kriminaliteten vokser markant: Flere og flere danskere rammes af digital svindel14.6.2024 07:15:00 CEST | Pressemeddelelse
I 2023 blev næsten 190.000 danskere udsat for digital svindel mod knap 150.000 i 2022. Flere former for it-kriminalitet er i vækst, bl.a. snyd ved onlinehandel og bedrageri, hvor offeret overfører penge til en svindler, vedkommende får kontakt til på sociale medier, mail eller datingsider. Det viser en ny undersøgelse fra Justitsministeriet, Rigspolitiet, Københavns Universitet og Det Kriminalpræventive Råd.
Ny undersøgelse: Utryghed for indbrud kan være nyttigt og tryghed et problem22.5.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Utryghed fremstilles ofte som noget entydigt negativt, der skal bekæmpes. Men det er langtfra så simpelt. Det viser en ny undersøgelse fra Bo trygt og Det Kriminalpræventive Råd. Utryghed kan nemlig i nogle tilfælde være gavnligt, hvis det får folk til at indbrudsforebygge – uden at utrygheden skader livskvaliteten. Omvendt kan tryghed være problematisk, hvis man fx undlader at indbrudssikre sin bolig. Undersøgelsen viser også, at hvis man fx bruger peberspray, kan det gøre folk mere utrygge, mens indbrudsforebyggelse sammen med naboer øger trygheden.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum