Reddernes Fagforening

Mangel på ST-reddere presser patienttransport - kan gå ud over patienter

Del
Det er ikke kun manglen på ambulancereddere, der presser akut-systemet. Også manglen på sygetransportreddere og biler presser ST-redderes arbejdsliv og dermed også akutsystemet.
Det halter med arbejdslivet for personale på sygetransportområdet, oplyser Reddernes Fagforening. Foto:Adobe Stock.
Det halter med arbejdslivet for personale på sygetransportområdet, oplyser Reddernes Fagforening. Foto:Adobe Stock.

Ingen pauser, uønsket overarbejde flere gange om ugen og udsendelse til patienter, der burde have fået et andet sundhedstilbud, er ved at være hverdagskost for sygetransportreddere (ST-reddere) i hele landet. Det fortæller flere ST-reddere til Reddernes Fagforening. Det skyldes ifølge ST-redderne et stigende pres på sygetransportområdet.

Og presset er kun blevet større de seneste par år.

"Vi oplever alt for ofte op mod en times overarbejde flere gange om ugen. Vi oplever også, at vi alt for ofte har for lidt tid til at holde vores pauser," siger 28-årige Jonas Frederik Engelsen fra Randers, der har været sygetransportredder i seks år i Århus.

For krævende ture

Han fortæller, at ST-redderne i stigende grad oplever, at de skal køre ture, hvor de føler, at ST-reddernes kompetencer ikke rækker, fordi turen burde være kørt af en ambulance.
"Det kan være frustrerende, fordi vi alle sammen gerne vil give patienterne den bedste behandling, de kan få. Hvis ikke de bliver visiteret korrekt, så kan det nogle gange - og oftere den seneste tid - være svært," siger Jonas Frederik Engelsen.

Han påpeger, at han også har oplevet det omvendte: At ST-reddere kører ture, hvor folk ikke havde behov for en liggende sygetransport, men måske havde været i stand til at tage en siddende sygetransport og måske endda selv komme til endemålet via taxa.

"Det er problematisk, fordi vi har for få ressourcer. Det tager ressourcer fra patienter, som har større behov. Nogle patienter visiteres bedst til en taxa, fordi de er raske nok til det. Nogle visiteres bedst til en kørestolsbus. Andre igen skal have siddende sygetransport, men nogle skal have en liggende sygetransport. Der hvor patienten hverken kan sidde eller gå selv, men ikke er akut syg, er der ofte behov for en liggende sygetransport. Og er der brug for akut behandling, så bør det være en ambulance, der tilser dem," siger siger Jonas Frederik Engelsen.


Bedre visitation

Årsagen til presset på ST-systemet er en blanding af tre faktorer. Presset på sundhedssystemet er øget helt generelt måske bl.a. på grund af de store generationer født i efterkrigstiden, som er kommet i en alder, hvor de har stort behov for sundhedstilbud.

Presset på akutsystemet er også øget de seneste år, hvilket betyder, at ST-reddere kører flere D-kørsler og nogle gange kørsler, som ligner C-kørsler, men som er visiteret som D-kørsel. Og sidst men ikke mindst, så mangler der arbejdskraft, både når det gælder ambulancereddere og ST-reddere.

"Arbejdspresset for både ST-reddere og Ambulancereddere har altid været højt. Men de seneste par år har vi oplevet et stødt stigende pres på begge områder. Det er et problem - ikke kun for dem, som arbejder i branchen. Det kan i sidste ende ramme patienterne," siger Kim Volder Hammershøj, formand i Reddernes Fagforening.

Han påpeger, at regionerne derfor bør sætte fokus på at blive endnu bedre til at visitere patienter og borgere.

Flere kompetencer til ST-reddere

"Der er mange ressourcer at hente, hvis man sørger for, at vagtcentraler, praktiserende læger og andre henvisende i sundhedssystemet klædes bedre på til at vide, hvornår patienter skal have en taxa, en siddende sygetranport, en liggende sygetransport eller en ambulance," siger Kim Volder Hammershøj.

Han opfordrer også til, at regionerne ser på, hvordan de kan klæde ST-redderne bedre på til at håndtere lidt mere indviklede patienter. Fx kan ST-reddere tilføres flere kompetencer i form af EKG-overvågning og/eller ilt-behandling.

Nøgleord

Kontakter

For interview med formand Kim Volder Hammershøj kontakt REDDERNES FAGFORENING på telefon 33362666 eller mail mak@reddernesfagforening.dk

Billeder

Det halter med arbejdslivet for personale på sygetransportområdet, oplyser Reddernes Fagforening. Foto:Adobe Stock.
Det halter med arbejdslivet for personale på sygetransportområdet, oplyser Reddernes Fagforening. Foto:Adobe Stock.
Download

Links

Information om Reddernes Fagforening

Reddernes Fagforening
Reddernes Fagforening
Nørregade 9
8860 Ulstrup

https://reddernesfagforening.dk/

Redderens Fagforening er en demokratisk fagforening med medlemsdemokrati. Det er medlemmerne, der vælger bestyrelsen, som står for den daglige drift i samarbejde med vores faste samarbejdspartnere.

Følg pressemeddelelser fra Reddernes Fagforening

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Reddernes Fagforening

Ambulanceredderne passer på samfundet, men passer samfundet på ambulanceredderne?20.9.2023 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Regeringens udspil om lønløft til ’dem, der passer på os’ er en provokation! For redderne er mindst lige så hårdt pressede som sosu’er, fængselsbetjente, pædagoger og sygeplejersker. Det viser talrige trivselsmålinger. Ambulanceområdet er så udsultet, at politikerne snart må vågne, hvis borgerne i fremtiden skal føle sig sikre, hvis uheldet er ude, siger Reddernes Fagforening.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye