Måling: 72 % af de unge vil spise mindre kød
![](/data/images/00124/bbdfb9d4-a89b-408a-bc4e-d1db46b6ad80-w_720.jpg)
72 % af de unge danskere mellem 18 og 34 år ønsker at spise mindre kød. Og halvdelen (51 %) mener, at politikerne har et ansvar for at reducere kødforbruget og fremme klimavenlig mad i Danmark.
Det viser en ny landsdækkende, repræsentativ undersøgelse, som Coop Analyse har udført i samarbejde med Dansk Vegetarisk Forening blandt 1.011 danskere mellem 18 og 74 år.
14 % af danskerne svarer i undersøgelsen, at de spiser enten fleksitarisk (vegetarisk de fleste af ugens dage) eller helt vegetarisk. Og i alt svarer over en fjerdedel af danskerne (27,5 %), at de spiser vegetariske frokostmåltider mindst 3-4 dage om ugen.
”Vi kan se, at udviklingen fortsætter, og at det især er antallet af fleksitarer, som stiger, ikke mindst blandt de unge”, siger Lars Aarup, analysechef i Coop Analyse.
Klima er ved at overhale sundhed som den førende årsag
Sundhed er stadig den mest udbredte årsag til at spise vegetariske måltider, men årets undersøgelse peger på, at klima og miljø (30 %) haler ind på sundhed (34 %) som begrundelse for at spise kødfrit. Blandt unge har klima og miljø (39 %) for længst overhalet sundhed (33 %) som den mest udbredte årsag til at vælge vegetariske måltider.
”Flere og flere unge er med rette bekymrede for både deres egen og planetens fremtid. Det er derfor glædeligt, at de både tager ansvaret i egen hånd og samtidig støtter politiske tiltag, som fremmer det grønne”, siger Rune-Christoffer Dragsdahl, generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening.
Opbakning til en række politiske tiltag, som fremmer plantebaseret kost
De unges opbakning til politiske tiltag gælder ikke kun på et generelt plan, men gælder også fem konkrete politiske tiltag.
70 % af de unge mener, at afgifterne bør sænkes på frugt og grønt. Kun 6 % er uenige.
55 % af de unge mener, at der i folke-/grundskolen bør undervises mere i grøn madlavning i stedet for tilberedning af kød. Kun 15 % er uenige.
49 % af de unge mener, at det altid bør være muligt i offentlige institutioner (børnehaver, plejehjem etc.) at kunne vælge et vegetarisk måltid. Kun 13 % er uenige.
44 % af de unge mener, at de officielle kostråd mere tydeligt bør anbefale, at vi spiser mindre kød. Kun 18 % er uenige.
39 % af de unge mener, at staten bør investere mere i udvikling af nye plantebaserede fødevarer. 26 % er uenige.
Om undersøgelsen
1.011 deltog i undersøgelsen, der blev gennemført i sommeren 2019, men ikke tidligere er blevet offentliggjort. Data er vægtet på køn, alder og geografi og resultaterne er repræsentative for den danske befolkning mellem 18 og 74 år. Spørgsmål til undersøgelsens tekniske udformning kan rettes til Lars Aarup, analysechef i Coop.
Yderligere spørgsmål vedrørende den vegetariske udvikling kan rettes til Rune-Christoffer Dragsdahl, generalsekretær i Dansk Vegetarisk Forening.
Nøgleord
Kontakter
Rune-Christoffer Dragsdahl
Generalsekretær, Dansk Vegetarisk Forening
rc@vegetarisk.dk - Tlf 50 56 18 17
Lars Aarup
Analysechef, Coop Analyse
lars.aarup@coop.dk - Tlf 30 91 92 66
Billeder
Links
Information om Dansk Vegetarisk Forening
Dansk Vegetarisk Forening (DVF) arbejder for at udbrede vegetarisk levevis samt oplyse om fordelene ved at skære ned på animalske produkter – såvel for dyr og mennesker som af hensyn til global bæredygtighed. Vi er en forening for vegetarer, veganere og alle andre, der støtter plantebaseret levevis. Vi tror på, at hvert eneste plantebaserede måltid gør en forskel. Vi samarbejder med erhvervsliv, forskere, politikere, myndigheder og andre organisationer om at gøre verden grønnere.
Følg pressemeddelelser fra Dansk Vegetarisk Forening
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dansk Vegetarisk Forening
Vegetarisk Forening om grøn trepart: Helt skævt at fortsætte med at poste milliarder i animalsk produktion25.6.2024 09:02:58 CEST | Pressemeddelelse
Der er nogle positive takter i den netop offentliggjorte grønne trepartsaftale, mener Dansk Vegetarisk Forenings generalsekretær. Men det er nødvendigt, at aftalen igangsætter en strukturel omstilling af landbruget, hvis den skal have en effekt.
Vegetarisk Forening: På tide at kødproducenter tegner forsikringer mod sygdomme, de selv er med til at skabe11.6.2024 13:23:10 CEST | Pressemeddelelse
I Folketingets nye fødevareaftale er der flere positive tiltag at spore. Særligt er der grund til at rose en mulig model, hvor kødproducenterne selv skal være med til at betale ved udbrud af farlige sygdomme, som de gør i udlandet.
Grønne organisationer: Danske pensionsselskaber bør droppe nye investeringer i intensiv animalsk fødevareproduktion11.6.2024 08:46:19 CEST | Pressemeddelelse
De danske pensionsselskaber bør sætte konkrete mål for at bidrage til en fødevareproduktion, der imødegår klima- og biodiversitetskrisen. Det kan de gøre ved at droppe nye investeringer i den intensive animalske fødevareproduktion og i stedet lægge pengene i den plantebaserede fødevareproduktion.
Byret blåstempler forskelsbehandling af veganere i Region Hovedstaden23.5.2024 19:11:37 CEST | Pressemeddelelse
Byretten i Hillerød har frifundet Region Hovedstaden i en sag om forskelsbehandling af en indlagt vegansk kvinde under to indlæggelser. "Et nederlag for velfærdssamfundet," lyder reaktionen fra Dansk Vegetarisk Forening.
Glædelig nyhed: Plantefonden får 60 mio. kr. ekstra med ny politisk aftale15.4.2024 10:15:50 CEST | Pressemeddelelse
Dansk Vegetarisk Forening glæder sig over, at der med aftalen om Grøn Fond bliver investeret mere i Fonden for Plantebaserede Fødevarer i 2025 og 2026. "Helt nødvendigt at området bliver prioriteret", lyder beskeden.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum