Mærk naturens magi og hyg i sankthansbålets skær
Igen i år inviterer Frederikssund Museum, Færgegården til sankthans i den stemningsfulde museumshave. Der er som altid lagt op til en hyggelig aften på picnictæppet med medbragt madpakke, bål, midsommervise og kulturhistoriske aktiviteter

Knitrende bål og stemningsfuld fællessang er, for mange mennesker, blandt de vigtigste ingredienser i en vellykket sankthans. Og begge dele vil naturligvis være en del af programmet, når Færgegården igen i år inviterer til det traditionsrige bål-arrangement.
Men med en sankthansaften ved Færgegården får man mere end det. Man får nemlig samtidig mulighed for på legende og underholdende måder at dykke ned traditionernes oprindelse og blive klogere på nogle af de tidligste sankthans-skikke.
”Traditionen med at fejre sankthans stammer helt tilbage fra førkristen tid. Det var en solhvervsfest, hvor man markerede årets længste dag og fejrede naturens magi. Man mente, at naturen var mættet med den kraft, den havde suget til sig hele foråret og sommeren”, fortæller Maja Kvamm, der er vikarierende inspektør på Færgegården.
”Når vi fejrer sankthans på Færgegården, favner vi både nogle af de ældgamle traditioner og de nyere, som er tilføjet siden”, forklarer Maja Kvamm.
Aktiviteter for store og små
Bålet tændes kl. 21, og inden da vil der være masser af hyggelige og spændende aktiviteter for hele familien. Man kan mærke naturens magi i ”urteværkstedet”, hvor museets urteekspert står klar til at hjælpe med at kreere smukke og ”magiske” urtekranse.
Men får man god magi, får man også ond magi. Ifølge gammel folketro var alle de overnaturlige væsener som ellefolk, trolde og hekse ude på at gøre livet surt for både mennesker og dyr, når det blev sankthans.
”Heldigvis findes der mange tips og tricks til at beskytte sig mod de grumme væsner, og derfor gentager vi de seneste års populære løb ”Mission afværg det onde”. Her kan børn og barnlige sjæle hjælpe museets formidlere med at lave vild ild med oldtidsmetoder, bruge stål mod det onde og drikke fra en hellig kilde. Alt sammen for at gøre naturens grumme væsner så blide som kattekillinger,” forklarer Maja Kvamm.
Hvad skal vi af med i år?
Der er lagt op til hygge omkring bålet med både båltale og midsommervise. Men ligesom sidste år vil man ikke kunne finde en heks på toppen af bålet.
”På Færgegården følger vi den gamle skik, hvor man rituelt skiller sig af med det (ikke den), man allerhelst ville af med, fra det forgangne år. Sidste år brændte vi derfor krigen i Ukraine af på bålet, og året før var det coronaen, der gik op i flammer. Hvad det bliver i år, må man opleve på aftenen,” fortæller Maja Kvamm.
Program for aftenen
Kl. 17.00 – 21.00 Picnic, musik og hygge i museumshaven. Salg af drikkevarer
Kl. 17.00 – 20.00 Lav din egen magiske urtekrans i urteværkstedet
Kl. 17.00 Mission afværg det onde (varighed: 30-45 min.)
Kl. 18.00 Mission afværg det onde (varighed: 30-45 min.)
Kl. 19.00 Mission afværg det onde (varighed: 30-45 min.)
Kl. 20.00 Mission afværg det onde (varighed: 30-45 min.)
Kl. 20.45 Båltale
Kl. 21.00 Bålet tændes – midsommervise
Kl. 22.00 Bålet slukkes. Tak for i aften
Arrangementet finder sted fredag den 23. juni kl 17:00-22:00. Børn under 18 er gratis, mens voksne betaler 50 kr. for at deltage. Tilmelding er nødvendig.
Kontakter
Maja KvammFrederikssund Museum Færgegården, Lejre Museum, Tadre Mølle
Tlf:+45 21 51 73 21majakv@romu.dkStine BlegvadROMU
Tlf:24 26 61 72stinebleg@romu.dkBilleder

Links
Om ROMU
ROMU har som statsanerkendt museum det kulturhistoriske ansvar for Roskilde, Frederikssund, Lejre og Egedal kommuner. ROMU har til opgave at indsamle, registrere, bevare, forske i og formidle kulturarven og gøre den vedkommende for borgere og samfund. ROMU udspringer af Roskilde Museum, der blev etableret i 1929. I dag driver museumsorganisationen 10 museer og besøgssteder.
ROMU har ansvaret for daglig ledelse og drift af Fondsorganisationen bag kulturarven ved Roskilde Domkirke og står overordnet for realiseringen af Verdensarvscentret.
Følg pressemeddelelser fra ROMU
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra ROMU
Oplev Lejres smukke natur og historie på gratis guidede vandreture7.5.2025 08:01:14 CEST | Pressemeddelelse
Er du nysgerrig på Lejres fortidsminder og spændende historie - eller vil du gerne blive klogere på sagnhelten Beowulfs eventyr, Harald Hildetands høj eller gudinden Nerthus i Herthadalen? Så tag med på en historisk sommervandring.
Gl. Kongsgaard markerer 100 år som museum med festlig sæsonåbning2.5.2025 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Søndag den 1. juni inviterer ROMU, Lejre Museumsforening og det frivillige havehold traditionen tro til sæsonåbning på Gl. Kongsgaard – og i år bliver det ekstra festligt. I 2025 er det nemlig 100 år siden, Gl. Kongsgaard blev åbnet som museum, og det skal fejres med manér.
Arbejderhistorisk langbordsmiddag på Lützhøfts Købmandsgaard1.5.2025 15:45:01 CEST | Pressemeddelelse
Til hverdag kan du dufte, føle, høre, se og smage historien på den gamle købmandsgård i Roskilde. Nu kan du komme endnu tættere på hverdagen for 100 år siden, når museet indbyder til arbejderhistorisk langbordsmiddag den 20. maj med et måltid hentet ud af historiens kogebøger
Sommersucces gentages: Tag med til middelalderens magtfulde Roskilde15.4.2025 14:34:33 CEST | Pressemeddelelse
I starten af august bliver tiden skruet tilbage på Roskildes centrale Stændertorv, når ROMU for andet år i træk afholder Roskilde Middelalderdage. Der vil være aktiviteter, musik og et væld af gode historier for hele familien, når Roskildes rolle som stor og magtfuld middelalderby sættes i fokus.
Mød påskens dunede superstjerner i Lützhøfts Købmandsgaard27.3.2025 07:30:00 CET | Pressemeddelelse
Kom i påskestemning på købmandsgården: Nus de nyfødte kyllinger, tril eller farv æg og gå på jagt efter påskeharens skatte i købmandsgårdens krinkelkroge.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum