Sommersucces gentages: Tag med til middelalderens magtfulde Roskilde
I starten af august bliver tiden skruet tilbage på Roskildes centrale Stændertorv, når ROMU for andet år i træk afholder Roskilde Middelalderdage. Der vil være aktiviteter, musik og et væld af gode historier for hele familien, når Roskildes rolle som stor og magtfuld middelalderby sættes i fokus.

I begyndelsen af august bliver tiden skruet tilbage på Roskildes centrale Stændertorv, når ROMU for andet år i træk afholder Roskilde Middelalderdage. Der vil være aktiviteter, musik og et væld af gode historier for hele familien, når Roskildes rolle som stor og magtfuld middelalderby sættes i fokus.
Intet kommer til at dufte, smage og lyde som det plejer på Stændertorvet d. 3.-5. august. Roskildes centrale handelstorv danner nemlig igen i år ramme om Roskilde Middelalderdage, hvor ROMU stiller skarpt på byens storhedstid for godt 1000 år siden. Festivalen bygger videre på et pilotprojekt, som med stor succes blev afholdt sidste år.
”I år er vi tilbage med en udvidet udgave. Sidste år var folk meget glade for den madlavning, der foregik på torvet, og vi laver noget lignende med forskellige smagsprøver i år. Men der vil også være nye tiltag, som for eksempel levende musik og en smedje. Så der vil være masser af smage, dufte og lyde fra middelalderen,” fortæller historiker Mathias Kølbæk Christensen, projektleder på Roskilde Middelalderdage.
Også følesansen aktiveres, når man kan røre ved ægte middelaldergenstande som keramik, nøgler og munkesten, der er fundet i og omkring Roskilde. Med blæk og gåsefjer kan man prøve kræfter med middelalderens skriftsprog hos skrivernonnen Lise, Mikkel Langbue fortæller historier for hele familien, og musikgruppen Almune står for musikalske indslag. Alle sejl er sat for at give en stærk middelalderoplevelse.
Historisk middag og levende byvandringer
Fordi det er museet, der står bag arrangementet, er der masser af spændende viden at hente. Søndag den 3. august kan man blive klogere på den kulinariske middelalder, når der afholdes historisk middag med formidlingsindslag i den gamle byrådssal. En to timers byvandring fører særligt interesserede rundt til forskellige spor efter Roskildes middelalder – for eksempel rester af den gamle byvold og et par kirkeruiner, som stadig er synlige.
”Fra begyndelsen af middelalderen i begyndelsen af 1000-tallet og til midten af 1400-tallet var Roskilde en af de største og vigtigste byer i Danmark med et stort netværk ud til resten af Europa. Det er jo især på de kirkelige aktiviteter, at byen virkelig skiller sig ud. Der er så meget potentiale i Roskilde, både i byrummet og i de historiske og arkæologiske kilder,” fortæller Mathias Kølbæk Christensen.
Generelt er historiske arrangementer relateret til middelalderen populære over hele landet, og der er ingen grund til, at denne periode i fortiden ikke også skal formidles i Roskilde. Tværtimod.
”I middelalderen var Roskilde et gejstligt centrum og en stor, økonomisk magtfaktor med bispesædet som en af landets største jordbesiddere. Det er vigtigt at minde både turister og lokale om den enorme betydning, som Roskilde havde. Og kulissen er på mange måder oplagt – midt i den historiske bykerne med udsigt til Roskilde Domkirke, der knejser monumentalt over byen, og kirketårnet ved Sankt Laurentius kirkeruin, hvor man rent fysisk kan røre ved Roskildes middelalderhistorie,” siger Morten Thomsen Højsgaard, direktør for ROMU.
Roskilde Middelalderdage afholdes 3.-5. august kl. 10-18 på Stændertorvet i Roskilde, og et mere detaljeret program følger.
Nøgleord
Kontakter
Morten Thomsen HøjsgaardMuseumsdirektørROMU
Tlf:40 17 84 16mortenth@romu.dkMathias Kølbæk ChristensenProjektleder, Roskilde Middelalderdage
Tlf:27 15 71 57mathiaskc@romu.dkBilleder


Om ROMU
ROMU har som statsanerkendt museum det kulturhistoriske ansvar for Roskilde, Frederikssund, Lejre og Egedal kommuner. ROMU har til opgave at indsamle, registrere, bevare, forske i og formidle kulturarven og gøre den vedkommende for borgere og samfund. ROMU udspringer af Roskilde Museum, der blev etableret i 1929. I dag driver museumsorganisationen 10 museer og besøgssteder.
ROMU har ansvaret for daglig ledelse og drift af Fondsorganisationen bag kulturarven ved Roskilde Domkirke og står overordnet for realiseringen af Verdensarvscentret.
Følg pressemeddelelser fra ROMU
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra ROMU
Mød påskens dunede superstjerner i Lützhøfts Købmandsgaard27.3.2025 07:30:00 CET | Pressemeddelelse
Kom i påskestemning på købmandsgården: Nus de nyfødte kyllinger, tril eller farv æg og gå på jagt efter påskeharens skatte i købmandsgårdens krinkelkroge.
Lützhøfts Købmandsgaard indtager Historiske Dage med smagsprøver og høflig betjening24.3.2025 07:30:00 CET | Pressemeddelelse
Roskildes gamle købmandsgård bygger videre på succesen og rykker for en weekend ind på festivalen Historiske Dage i København, hvor et nyt publikum kan opleve butikkens autentiske ånd den 29. og 30. marts.
Arkæologiske forundersøgelser ved nyt Vikingeskibsmuseum går i gang17.3.2025 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Arkæologer fra ROMU begynder i dag forundersøgelser af det område, hvor Vikingeskibsmuseets nye udstillingsbygning skal opføres. Vikingeskibe, stenalderfund, havneanlæg og affald fra vikingetidens beboere i havneområdetkan være blandt mulige fund.
Rockmuseum opfylder kvindes sidste opsigtsvækkende ønske6.3.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
For nylig modtog Danmarks Rockmuseum, RAGNAROCK en privat donation fra en afdød kvinde, som fik museets inspektør til at tabe kæben. Til april kan museets gæster forhåbentlig få samme oplevelse, når udstillingen ‘Birthe & Beatles’ giver et direkte indblik i en almindelig dansk piges ualmindelige oplevelser med verdens største gruppe, The Beatles.
Fotoserie om ligestilling får status som kulturarv5.3.2025 11:17:47 CET | Pressemeddelelse
Fotoprojektet ‘50/50’, der sætter fokus på manglende ligestilling i den danske musikbranche, har fået status som officiel del af den danske kulturarv, og billederne indgår nu i Danmarks Rockmuseum, RAGNAROCKs permanente samling. Optagelsen sker i samme uge, hvor Kvindernes Kampdag finder sted.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum