Madklubber skal styrke fællesskabet på erhvervsskolerne

Hver dag sikrer mere end 50 skolehjem fordelt over hele landet kost og logi til de mange erhvervsskoleelever, som har mere end fem kvarters transport til deres uddannelse og derfor bor på det tilhørende skolehjem.
Skolehjemmene huser elever fra vidt forskellige uddannelser, lige fra aspirerende konditorer og tømrere til kommende guldsmede og SOSU-assistenter.
Trods elevernes forskellige faglige interesser vil de fleste unge formentlig kunne finde fælles fodslag i, at der for enden af en lang skoledag gerne må være et par gode kammerater og et lækkert måltid mad.
Måltidet som social løftestang
Netop disse fællesnævnere vil organisationen Madkulturen nu bruge som afsæt for et projekt, hvor madklubber skal spille en central rolle i en indsats for at styrke fællesskabet og øge trivslen blandt erhvervsskoleeleverne:
“Et godt måltid handler ikke bare om at blive mæt. Det er også et socialt samlingspunkt, der skaber fællesskab om maden, både før, under og efter måltidet. Derfor er det oplagt at bruge måltidet som en social løftestang til at øge trivslen på skolehjemmene, hvor mange unge netop bor langt væk fra familien og vennerne derhjemme,” fortæller Judith Kyst, direktør i Madkulturen.
For Nordea-fonden, som er projektets bidragsyder, er det et erklæret fokusområde at fremme trivslen og forebygge frafald på erhvervsuddannelserne ved at forbedre studiemiljøet:
“Et aktivt og socialt studiemiljø er et afgørende led i at få flere unge til både at vælge en erhvervsuddannelsen og gennemføre den. Derfor ser vi et stort potentiale i madklubberne som et socialt mødested, hvor eleverne kan være en del af et fællesskab omkring maden og knytte tætte relationer på tværs fagene,” siger Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden.
Pilotprojekt på fire erhvervsskoler
Indsatsen er i første omgang udformet som et pilotprojekt på skolehjemmene tilknyttet Center for Erhvervsrettede uddannelser Lolland Falster i Nykøbing Falster, Erhvervsskolerne i Aars, TECHCollege i Aalborg og Zealand Business College i Roskilde.
Madklubberne på de fire skolehjem skal forvandle den trivielle kantineoplevelse til et socialt højdepunkt for både eleverne og personalet. Derfor skal de unge heller ikke forvente blot at få maden serveret; de skal derimod involveres i alt lige fra madlavning til borddækning.
Det er skolehjemmenes personale, som skal motivere og inspirere eleverne til at engagere sig i madklubberne. En central del af projektet er derfor et uddannelsesforløb, der klæder personalet på til at få de unge med i køkkenet.
FAKTA
Baggrund for projektet
Ifølge en rapport af DEA udarbejdet for Nordea-fonden i 2018 oplever erhvervsskolerne stort frafald, og eleverne selv efterspørger sociale arrangementer, traditioner og aktiviteter på tværs af fag og klasser (DEA 2018: Erhvervsuddannelserne: Status, styring og reformer).
På den baggrund har Nordea-fonden støttet projektet, der netop har til formål at forbedre studiemiljøet, med knap 2 millioner kroner.
Projektet løber til og med 2021 og skydes i gang med en række udviklingsworkshops i efteråret 2020 som forberedelse til madklubberne i det nye år.
Kontakter
Nordea-fonden
Tine Wickers
Kommunikationschef
Tlf.: 4070 3784
tw@nordeafonden.dk
Charlotte Kjeldberg KristensenPresse- & kommunikationsansvarlig
Tlf:20 80 44 79charlotte@madkulturen.dkBilleder

Information om Madkulturen
Madkulturen er en selvejende videns- og forandringsinstitution under Miljø- og fødevareministeriet. Madkulturens vision er ’Bedre mad til alle’. Det løfte fortæller, hvorfor Madkulturen er sat i verden – nemlig at gøre bedre råvarer, madlavning og måltider tilgængelige for alle uanset alder, indkomst, social baggrund og geografisk placering.
Følg pressemeddelelser fra Madkulturen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Madkulturen
Festdag for børns maddannelse: Østervangskolen blev danmarksmestre i madkundskab30.4.2025 17:14:38 CEST | Pressemeddelelse
200 børn fra hele landet demonstrerede i dag deres kartoffelkompetencer ved DM i Madkundskab 2025. En vigtig brik i børns maddannelse, ifølge Madkulturens direktør Judith Kyst.
Dansk frugt og grønt er under voldsomt pres – stærke kræfter går sammen for at vende udviklingen11.3.2025 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Ni ud af ti forbrugere mener, det er vigtigt, at vi har alsidig produktion af frugt og grønt i Danmark. Alligevel er kun en fjerdedel af vores grøntsager danske, og udfordringerne hober sig op for de hårdt pressede producenter. Derfor går 31 aktører fra hele værdikæden nu sammen for at få mere dansk frugt og grønt på tallerkenen.
Banebrydende treårig indsats skal inspirere mere end en halv million børnefamilier til grønnere og sundere mad6.2.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Børnefamilier landet over får nu en stor tilskyndelse til at ændre madvaner med udgangspunkt i De officielle Kostråd. Gennem tre år vil børnefamilier i hele landet møde grøn inspiration flere forskellige steder i hverdagen – fra det lokale supermarked og kantinen til idrætsklubben og madkundskabslokalet. DR vil parallelt sætte fokus på madkulturen i Danmark, både nu og i fremtiden.
Mere mobil og mindre bordskik - det fælles måltid er under forandring25.11.2024 11:36:05 CET | Pressemeddelelse
Mobiltelefonen tager i stor stil plads ved middagsbordet, og vi byder gerne gæster på takeaway i sofaen. Men selvom udviklingen går mod mere uformelle rammer, har måltidet stadig en samlende kraft, viser en ny undersøgelse fra Madkulturen
Børnefamilier får hjælp til flere grønne hverdagsmåltider6.9.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Mange forældre vil gerne spise flere grøntsager og bælgfrugter derhjemme, men vanerne spænder ben i en travl hverdag. Nu indgår Madkulturen og Netto et samarbejde for at give familierne en håndsrækning til grønnere madlavning.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum