Naturstyrelsen

Lyngen blomstrer ekstraordinært i år

Del
Sidste års tørke kombineret med en våd og varm forsommer har resulteret i, at lyngen står ekstra flot i år. Det er godt nyt for insekter, og der er gode muligheder for at opleve det lilla blomsterhav på de statslige heder.
Blomstrende hedelyng ved Nørlund Plantage. Foto: Naturstyrelsen
Blomstrende hedelyng ved Nørlund Plantage. Foto: Naturstyrelsen

Lige nu og de næste par uger frem kan man få sig en spektakulær oplevelse, hvis man besøger en af de jyske heder. Lige nu blomstrer hedelyngen – og i år er blomstringen meget mere massiv end normalt.

- Det er bare en stor naturoplevelse at se den lilla lyng så langt øjet rækker på de udstrakte hedearealer. Selv om lyngen ser overvældende ud på hederne, så trives andre arter af insekter, krybdyr, urter og laver også i hedens mosaiklandskab, siger skovfoged Hans Jensen, Naturstyrelsen Søhøjlandet.

Når lyngen blomstrer ekstraordinært i år, kan det skyldes en kombination af sidste års tørke og en våd og varm forsommer. Tørken var tæt på at aflive lyngplanterne. Derfor forsøger lyngplanterne muligvis at sikre artens overlevelse, ved at sætte alle kræfter ind på at blomstre og sætte frø. Lyngen kan godt lide kombinationen af lune temperaturer og fugtigt vejr. Derfor har forsommerens vejr været med til at redde lyngen, som altså er kommet stærkt tilbage.

- Det store arbejde med at pleje hederne med afbrænding og afgræsning med kreaturer er også med til, at vi i år får blomster for alle pengene. Samtidigt ser det ikke ud til, at der er store og massive bladbilleangreb, som ellers kan være hårde mod den lilla plante. Det betyder, at heden lige nu er et paradis for flere arter af insekter og andre dyr, siger Hans Jensen.

Lyngen blomstrer nu og et par uger frem til cirka udgangen af august. Man må gerne plukke en buket med hjem eller en samle en pose til eget forbrug, så der også er til den næste gæst på heden. Det er en god idé at medbringe en saks, hvis man vil have sig en buket hedelyng.

På kortet kan du se, hvor i landet der er mulighed for at opleve det lilla blomsterhav på statens hedearealer.

For at se dette indhold fra naturstyrelsen.dk, så skal du give din accept på toppen af denne side.

Fakta

Hedelyngen af en af Danmarks otte arter i lyngfamilien.
De andre er:  

  • Klokkelyng  
  • Rosmarinlyng
  • Tranebær
  • Tyttebær
  • Hedemelbærris
  • Blåbær
  • Mosebølle

Yderligere oplysninger:

Skovfoged Hans Jensen, Naturstyrelsen Søhøjlandet, 72 54 36 82 / 51 56 17 76, HJN@nst.dk

Pressemedarbejder Lotte Gyldenvang, Naturstyrelsen, 20 13 60 59, logyl@nst.dk 

 
 
 

Nøgleord

Billeder

Blomstrende hedelyng ved Nørlund Plantage. Foto: Naturstyrelsen
Blomstrende hedelyng ved Nørlund Plantage. Foto: Naturstyrelsen
Download
Kort udarbejdet af Naturstyrelsen.
Kort udarbejdet af Naturstyrelsen.
Download

Information om Naturstyrelsen

Naturstyrelsen



Følg pressemeddelelser fra Naturstyrelsen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Naturstyrelsen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye