Guldborgsund Kommune

LYD OG LYS TRANSFORMERER KLOSTERKIRKEN

Del

Hvad sker der når et gregoriansk kor chanter med en shaman fra Congo? Eller når et Hindu-digt udsættes for en elektronisk vocoder? Og en lysinstallation pulserer og vibrerer til tonerne? På Kulturnatten fredag d. 1. oktober danner Klosterkirken i Nykøbing F. rammen om verdenspremieren på REFRAKTO – et audio-visuelt værk, der transformerer kirkerummet og inviterer alle – på tværs af kulturelle skel – til en sanselig lyd- og lysoplevelse ud over det sædvanlige.

Foto: Stefan Dout
Foto: Stefan Dout

Bag REFRAKTO står lyskunstnerkollektivet Vertigo og den anmelderroste og prisvindende komponistduo Den Sorte Skole. Ved at sample lyde fra oprindelige stamme-ceremonier med sufi-chants, benediktinsk kormusik og klassisk arabisk vokalmusik skaber Den Sorte Skole et mix af spirituelle udtryk fra vores musikhistorie og tager os på en eventyrlig rejse gennem tid og rum. Den lydlige collage indrammes af en lysinstallation skabt med bl.a. LED-stænger, der ’favner’ hele kirkerummet og alle i det. Som et organisk væv forbinder lyset musikken med Klosterkirkens særegne arkitektur.

Publikum kan se frem til en storslået og uforglemmelig oplevelse, når kirkeskibet bliver både lyst og spillet op.

REFRAKTO markerer Den Sorte Skoles tilbagevenden til dansk jord efter flere år med koncerter i udlandet. Med samplere, pladespillere og effektmaskiner indtager de Klosterkirken, der er første stop på REFRAKTOs turné rundt i Danmark i 2021.

Martin Højland fra Den Sorte Skole fortæller ”Vi har altid elsket at skabe unikke oplevelser. Og her er kirkerummet helt særligt. Det er vel det mest kraftfulde rum, vi har i dag, fordi det er ladet med så meget historie og betydning for både den enkelte, og for fællesskaberne. I REFRAKTO samler vi trosretninger og ceremonier fra hele verden under samme tag - i en hyldest til både forskellighederne og alt det vi har til fælles på tværs.”

Den Sorte Skole og Vertigo inviterer ungegrupper fra uddannelsesinstitutioner i Guldborgsund Kommune ind i Klosterkirken i dagene op til den 1. oktober, for her at opleve deres arbejde helt tæt på.

Guldborgsund Kommune håber at kunne trække mange – ikke mindst unge – til Kulturnatten 2021 og ind i Klosterkirken. Der vil i løbet af aftenen være to forestillinger, hvor der er plads til 350 personer til hver. Det er gratis at deltage og adgang foregår efter først-til-mølle princippet.

Forestillingen lader sig gøre via et tæt samarbejde mellem Guldborgsund Kommune, Nykøbing F. Sogn, Guldborgsund Ungdomsråd og Guldborgsund-bibliotekerne, der alle – sammen med Guldborgsund Billedkunstråd – har støttet arrangementet.

OM DEN SORTE SKOLE

Den Sorte Skole er en samplebaseret komponistduo fra København, grundlagt i 2004. I 15 år har de optrådt over hele verden. Fra store audiovisuelle installationer på Power Square i Beijing og Elbphilharmonie i Hamburg til klassiske symfonier med Copenhagen Phil og raves på Fusion. I 2019 blev Den Sorte Skole, der består af Martin Højland og Simon Dokkedal, tildelt Kronprinsparrets Kulturpris, der gives til kunstnere, der har ydet en enestående præstation, og som forventes at vise store præstationer både nationalt og internationalt.

Den Sorte Skole har stået i spidsen for nogle af de største musikalske fejringer herhjemme, som for eksempel da de stod for markeringen af Roskilde Festivals 40-års jubilæum i en 2 timer lang koncert på Orange Scene, eller da de i 2019 indtog Bøgescenen på Smukfest for at samle de sidste 40 års musik fra festivalen i ét langt show.

I 2020 var de nomineret til Nordisk Råds musikpris for deres værk Symfoni no. II med Karsten Fundal.

OM VERTIGO

Vertigo er et kunstnerkollektiv også fra København, grundlagt i 2011. De skaber interaktive lysinstallationer og stemningsfulde oplevelser til udstillinger, koncerter og andre kulturelle begivenheder. Vertigo er bl.a. internationalt anerkendt for The Wave – en interaktiv 3,6 meter høj og 80 meter lang lyd- og lysinstallation, der har været udstillet i København, London, Liverpool og senest i Athen.

Billeder

Foto: Stefan Dout
Foto: Stefan Dout
Download

Information om Guldborgsund Kommune

Guldborgsund Kommune
Guldborgsund Kommune
Parkvej 37
4800 Nykøbing F

54 73 10 00http://www.guldborgsund.dk/

Følg pressemeddelelser fra Guldborgsund Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Guldborgsund Kommune

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum