Lunten er kortest ved yngre bilister

En bil ligger lige bag din kofanger, selvom du kører den lovlige hastighed, en hilsen med hornet og en strittende langefinger. Scenarier som disse er ikke sjældne i den danske trafik det viser en ny analyse, som GF Forsikrings Fond har udarbejdet i samarbejde med Erfarne Bilister, da trafiksikkerhed er et fokusområde for GF Fonden. Det er sket kort efter, at trafikminister Trine Bramsen tidligere har udtalt til Ritzau, at god adfærd i trafikken skal have større fokus i en ny og revurderet kørekort-undervisning.
I analysen fremgår det bl.a., at hvor det i GF’s tidligere undersøgelser var de midaldrende bilister, der udviste mest vejvrede, er det nu de yngre bilister mellem 18 og 39 år, der har de korteste lunter i trafikken. Og ifølge kørelærer Carina Bach er det en hård pille at sluge.
- Jeg synes, at det er en forfærdelig udvikling, da vi gør meget for at lære nye bilister at opføre sig ordentligt. Vi gør meget ud af adfærdstræning for nye bilister, men det ændrer sig desværre nok, når man rigtigt kommer ud bag rattet.
Carina Bach er foruden at være kørelærer også medforfatter til bogen Stop Trafikal Egoisme sammen med Kristian Pihl Lorentzen, som er transportordfører for Venstre. Hun mener, at det er vigtigt, at vejvreden blandt de unge og bilister nedbringes.
- Den tendens vi ser nu, skal vi have vendt, for ellers risikerer vi, at antallet af tilskadekomne og dræbte i trafikken stiger. De tal har været faldende i de sidste år, og den udvikling skal vi følge. Der har i flere år været fokus på bilisters adfærd, der har omhandlet alkohol, stoffer og brug af telefonen i trafikken, som har virket. Men vejvrede i trafikken er bestemt også en faktor, som vi skal forholde os til. Derfor skal vi i Danmark være bedre til at ændre denne adfærd, og det skal vi kørelærere fortsat være med til at påvirke, fortæller Carina Bach.
Køreskolerne under lup
Flere eksperter peger på, at en del af løsningen kan være at styrke køreskoleundervisningen, ved i højere grad at sætte adfærd på skoleskemaet – det er bl.a. skrevet ind i Færdselssikkerhedskommissionens handlingsplan, at køreundervisningen skal gøres bedre, og Carina Bach mener, at netop det at tale adfærd med de kommende bilister er det rette sted at sætte ind.
- I hele undervisningsforløbet skal man tale om adfærd, men der er én lektion, der lægger tungt vægt på dette. Men det er en lang og tung lektion i forløbet, så man kan være nervøs for at nogle ser lettere på denne lektion. Der findes desværre eksempler i medierne på, at nogle køreskoler har set meget let på den nødvendige og lovpligtige undervisning. Man skal som kørelærer se en ære i sit arbejde, så nye bilister er klædt ordentligt på, siger Carina Bach.
En ændring i adfærden allerede inden man sætter sig ind bag rattet, er et vigtigt skridt på vejen til at nedbringe vejvreden. Det fortæller Mikkel Holm Sørensen, der er adfærdsstrateg hos konsulentvirksomheden Implement.
- Unge mennesker er nemmere at påvirke i deres adfærd, og ved at give dem råd og vejledning i, hvordan man behersker sig trafikken kan vejvreden nedbringes i fremtiden. Vi skal samtidigt lære de unge, at de skal give rådene videre til deres forældre, og at de skal være kritiske over for deres forældres måde at køre på. Forældres adfærd smitter af på deres børn – det er velkendt, men ved at børnene taler op om dårlig kørsel, kan forældrene opdage, hvordan de selv kører.
Carina Bach mener, at kørelærerne har et stort ansvar for at nedbringe vejvrede i Danmark, men for personer, der allerede har kørekort, skal der yderligere indsatser til:
- Som kørelærer, borger i Danmark og ikke mindst som mor til to unge bilister mener jeg, at der skal komme et forslag om efteruddannelse af bilister i adfærd. Adfærden ved erfarne bilister er virkelig svær at ændre, og det er desværre ikke den gode bilists adfærd, der smitter i trafikken. Det er vejvrede, der smitter.
Debatten fortsætter på Folkemødet på Bornholm fredag den 17. juni kl. 12 i F&P’s telt på Ydermolen på Allinge Havn.
Nøgleord
Kontakter
Kommunikationskonsulent Rasmus Gade, presse@gfforsikring.dk, mobil 25572020
Rasmus GadeKommunikationskonsulent
Tlf:25572020presse@gfforsikring.dkBilleder

Vedhæftede filer
Information om GF Fonden
Følg pressemeddelelser fra GF Fonden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra GF Fonden
Danske bilister er vrede i trafikken – men der er håb for fremtiden6.3.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
TRAFIKADFÆRD: Bilkørsel og aggressiv adfærd er et helt almindeligt fænomen, det slår en ny undersøgelse fast. GF Forsikring opfordrer danskerne til at kigge indad og påtale vejvrede for at undgå skader.
Hvordan får vi danskerne til at cykle mere? Fond deler penge ud til gode initiativer8.1.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
TRAFIKADFÆRD: Nu kan borgergrupper, private og offentlige institutioner få gode ideer ført ud i livet. GF Fonden åbner i dag den 8. januar for en pulje på i alt 600.000 kroner til projekter i hele landet, som styrker trafiksikkerheden og får flere op på cyklen.
Nordbyskolen i Nykøbing Falster vinder Skolernes Førstehjælpspris17.12.2024 15:00:00 CET | Pressemeddelelse
Udskolingen på Nordbyskolen i Nykøbing Falster bliver kåret til vinder af Skolernes Førstehjælpspris samme dag, som eleverne afholder førstehjælpsdag.
Herstedlund Skoles mellemtrin vinder Skolernes Førstehjælpspris12.12.2024 13:33:42 CET | Pressemeddelelse
På Herstedlund Skole i Albertslund har skolens 4. årgang undervist skolens mindste klasser i førstehjælp. Derfor vinder de nu Skolernes Førstehjælpspris, som blev overrakt af byens borgmester og Røde Kors’ generalsekretær mandag den 7. december.
Skoleelever fra Helsinge vinder Skolernes Førstehjælpspris for indskolingen12.12.2024 13:22:04 CET | Pressemeddelelse
1.C på Bjørnehøjskolen i Helsinge har klædt eleverne godt på til at kunne førstehjælp efter et undervisningsforløb i børnehøjde. Derfor vinder de nu Skolernes Førstehjælpspris.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum