Green Power Denmark

Lukning af åben dør-ordning truer klimamål

Del
Regeringen har i 11. time lukket den såkaldte ’åben dør’-ordning, hvor mange gigawatt grøn strøm stod klar til at blive opført. Fuldstændig uhørt, lyder det fra Green Power Denmark, som mener, at regeringen gambler med klimaambitionerne.

Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet vurderer, at havvindmølleprojekter og øvrige vedvarende energiprojekter under åben dør-ordningen kan være i strid med EU-retten. Derfor har Energistyrelsen stillet sagsbehandlingen af projekterne i bero, indtil der er en nærmere afklaring i sagen.

- Det her er fuldstændig uhørt. Regeringen smækker pludselig døren til den grønne omstilling i med et brag, der sender chokbølger igennem hele den grønne energibranche. Virksomhederne har lavet et kæmpe forarbejde og er klar til at bygge mere grøn energi, og så trækker regeringen stikket på ’åben dør’-ordningen i 11. time. Det er simpelthen ikke i orden. Det er et brud på den måde, vi historisk har drevet energipolitik i Danmark og skaber enorm usikkerhed om de grønne investeringer, siger Kristian Jensen, adm. direktør i Green Power Denmark og fortsætter:

- Beslutningen er en kæmpe mavepuster til vores klimaambitioner. Nu står vi kun tilbage med de planlagte ni gigawatt havvind, hvor udbuddene slet ikke er kommet i gang. Samtidig ser vi, at udbygningen af vindmøller og solceller på land snegler sig afsted. Vi befinder os i en situation, hvor vi akut mangler grøn strøm til vores 2030-klimamål, Power-to-X-ambitioner og mål om at blive nettoeksportør af grøn strøm.

Green Power Denmark havde gerne set, at man havde ladet projekterne køre videre og tildelt tilladelser til forundersøgelser til de mange projekter, der stod klar i startboksen. I mellemtiden kunne regeringen få afklaret udestående juridiske og politiske spørgsmål, uden at det kostede tempo i den grønne omstilling.

- Det her er endnu et eksempel på en ekstrem zig-zag-kurs på klima- og energiområdet. Det skorter ikke på klimaambitioner, men med indtægtsloft, reform af elmarkedet og nu skrotning af Åben dør-ordningen skaber man uro om grønne investeringer og svækker tilliden til Danmark blandt udviklere og investorer. Danmark og klimaet har brug for den billige, grønne strøm, der ville komme fra åben dør-projekterne. Det skal man simpelthen finde en løsning på nu og hurtigst muligt få afklaret EU-udfordringen, siger Kristian Jensen, adm. direktør i Green Power Denmark.

Kontakter

Information om Green Power Denmark

Green Power Denmark
Green Power Denmark
Vodroffsvej 59
1900 Frederiksberg C

35 300 400http://greenpowerdenmark.dk

Green Power Denmark er Danmarks grønne erhvervsorganisation og vil fungere som talerør for den danske energisektor. Sammen med vores mere end 1500 medlemmer arbejder vi for, at Danmark hurtigst muligt elektrificeres med grøn strøm. Green Power Denmark repræsenterer både energiindustrien, store og små ejere og opstillere af energiteknologi samt de selskaber, der driver det danske elnet og handler med energi.
Green Power Denmark blev grundlagt 23. marts 2022 ved en fusion af Dansk Energi, Wind Denmark og Dansk Solkraft. 

Følg pressemeddelelser fra Green Power Denmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Green Power Denmark

Klimakrisen kræver, at vi sætter os nye klimamål21.3.2023 06:00:00 CET | Pressemeddelelse

Vi er på vej ind i en fremtid med voldsomme klimaforandringer, som vil påvirke alle dele af kloden, viser en dyster rapport, som FN’s Klimapanel offentliggjorde i går. Rapporten er et råb fra klimaforskerne om handling. I Danmark bør det føre til, at vi skifter fokus og sætter os nogle internationale klimamål, mener Green Power Denmark. Folketinget bør sætte et mål for Danmarks produktion af grønne Power-to-X-brændstoffer til international skibsfart og flyrejser. Og vi bør sætte ambitiøse mål for, hvor meget energiteknologi, grøn strøm og brint vi skal eksportere i 2030.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum