Luftforurening: Små børn er særligt udsatte for at udvikle astma
Et stort dansk studie dokumenterer nu, at børn, der udsættes for højere niveauer af fine partikler i luften som vejstøv, bilos og brændeovne, er mere tilbøjelige til at udvikle astma og få vejrtrækningsproblemer end børn, der ikke er udsat.
Resultaterne er netop offentliggjort i det internationale tidsskrift BMJ.
Trænger ind i lungerne
De fine partikler, der altså er synderen bag, kan trænge dybt ind i lungerne, nogle kan endda komme ind i kredsløbet.
Det er Torben Sigsgaard fra Institut for Folkesundhed, Aarhus Universitet, som står bag undersøgelsen.
”Vi fandt også andre risikofaktorer, som er forbundet med en højere risiko for at udvikle astma og problemer med vejrtrækningen. At have en forælder med astma, en mor, som ryger under graviditeten eller forældre med kort uddannelse og lav indkomst,” fortæller han.
I modsætning hertil fandt forskerne ikke så mange børn med astma og vejrtrækningsproblemer hos børn af forældre med lang videregående uddannelse og høj indtægt.
Bekræfter tidligere studier
Deres fund er baseret på næsten 800.000 danske børn født fra 1997 til 2014. Af disse blev cirka 123.000 børn identificeret med astma og vejrtrækningsproblemer – børnenes gennemsnitsalder, når de blev diagnosticeret var 1,9 år.
Disse oplysninger blev derefter sammenholdt med helbredsoplysninger fra de danske registre om forældres astma, mødres rygning, uddannelse og indkomst. Samt med detaljerede daglige bestemmelser af luftforurening på børnenes adresser via avancerede modelberegninger.
”Da dette er et observationsstudie, kan vi ikke fastslå den præcise årsag,” fortæller Torben Sigsgaard og peger på nogle begrænsninger ved studiet, som manglende informationer om ernæring og fysisk aktivitet og faktorer, der relaterer sig til børnenes inde-miljø.
”Styrkerne ved studiet er imidlertid, at det inkluderer et så stort antal børn fra alle sociale klasser og i en bred aldersgruppe,” siger han.
Samtidig bekræfter undersøgelsen, at luftforureningen er en betydende faktor for astma, når forskerne korrigerer for risikofaktorer påvist i tidligere studier på området.
”Resultaterne viser, at mindre luftforurening med fine partikler kan bidrage til at reducere antallet af børn, der udvikler astma og får problemer med vejrtrækningen hos udsatte befolkningsgrupper,” fortæller Torben Sigsgaard.
Bag om resultatet
- Studiet er finansieret af Nordic Welfair NordForsk & BERTHA et Novo Nordisk Fondens ”Challenge Programme"
- Studiet er et observationsstudie.
- Den videnskabelige artikel er publiceret i BMJ
Kontakt
Professor Torben Sigsgaard
Aarhus Universitet, Institut for Folkesundhed, Sektion for miljø, arbejde & sundhed
Mobil: 28 99 24 26
Mail: ts@ph.au.dk
Information om Aarhus Universitet: Health
Health er det sundhedsvidenskabelige fakultet på Aarhus Universitet, hvis hovedopgaver er forskning og uddannelse.
Fakultetet udbyder en lang række sundhedsuddannelser, bl.a. læge, tandlæge, idræt og folkesundhedsvidenskab.
Health består af fem institutter, ca. 4.400 studerende, 1.500 ansatte og 600 ph.d.-studerende.
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Ny forskning giver bedre indblik i kroppens forsvar mod skadeligt hæmoglobin27.3.2025 14:04:54 CET | Pressemeddelelse
CD163 er måske ikke verdens mest spændende navn. Men bag det gemmer sig en af kroppens vigtigste forsvars-receptorer, som træder til når røde blodceller går i stykker og frigiver skadeligt hæmoglobin. Nu har forskere fra Aarhus Universitet som de første i verden kortlagt, hvordan CD163 arbejder.
Partnerskab for Børneforsknings forskningsprogram 2025 har stærkt fokus på små børns vilkår20.3.2025 10:12:41 CET | Pressemeddelelse
Partnerskab for Børneforskning annoncerer forskningsprogrammet for 2025, der blandt andet fokuserer på vilkår for børn i alderen 0-6 år. Der søges praksisnær forskning i samarbejde mellem forskningsinstitutioner, pædagogiske uddannelser og kommunal og pædagogisk praksis, med mulighed for at søge op til 6-8 mio. kr. Ansøgningsfrist er 16. september 2025.
Forskere finder mulig sammenhæng mellem medicinforbrug og uventede blodpropper17.3.2025 12:49:40 CET | Pressemeddelelse
Studie fra Aarhus Universitet kan være et skridt på vejen mod sikrere lægemidler uden alvorlige bivirkninger, vurderer forskere.
Studie finder intet bevis for sammenhæng mellem gravides sygdom og autisme17.3.2025 12:07:47 CET | Pressemeddelelse
Moders sygdom under graviditet har længe været mistænkt for at øge risikoen for autisme hos barnet, men nyt internationalt studie - baseret på danske sundhedsdata - kan ifølge forsker give ro i sindet hos mange kommede mødre.
Usikkerhed kan forstærke følelsen af smerte14.3.2025 14:42:43 CET | Pressemeddelelse
Et nyt studie fra Aarhus Universitet viser, at når hjernen ikke ved, hvad den kan forvente, oplever vi smerten som værre. Studiet kan være med til at udvikle mere effektive måder at håndtere smerte på i fremtiden.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum