Løsningen på killinge-kaosset er ligetil

I maj måned begynder sæsonen for uønskede killinger. I 2019 havde Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 hele 4389 henvendelser alene om killinger. Det er et sørgeligt højt tal, som desværre stiger år for år. I 2018 var tallet 3939.
Som ejer af en kat, der har adgang til det fri, har man ansvaret for, at den ikke strejfer rundt i nabolaget og formerer sig. De uønskede killinger kan være svære at finde nye hjem til, og derfor ender de ofte efterladt til uvis skæbne.
I 2019 oplevede Dyrenes Beskyttelse et voldsomt katteår. En stigning på næsten 40 % flere katte og killinger på internaterne vidner om, at vi har stort katteproblem i Danmark. Der er dog en løsning på problemet.
Løsningen er ligetil
En hunkat er drægtig i ca. to måneder og kan få op til fire kuld killinger om året. I hvert kuld føder katten typisk 3-5 killinger. Killingerne er kønsmodne når de er 6-10 måneder gamle. De efterfølgende år vil den samme kattebestand kunne formere sig til 98 katte. Det tredje år er tallet på 686, og på bare fire år svarer det til 4.802 katte. Det er derfor meget vigtigt at gøre noget, inden det er for sent.
”Hvis man vil undgå uønskede killinger, og gøre livet som katteejer overskueligt, bør man få katten neutraliseret.” understreger Jens Jokumsen og fortsætter:
”Neutralisering af katte er en fællesbetegnelse for at sterilisere hunkatte og kastrere hankatte. Da katte allerede bliver kønsmoden i 6-10 måneders-alderen, bør de senest blive neutraliseret når de er seks måneder gamle”
Når katten er neutraliseret, kan du i ro og mag lade den komme udendørs. Desuden slipper du for at hunkatten bliver drægtig, eller hankatten gør kvarterets hunkatte drægtige.
”Vi er allerede nu begyndt at se de første drægtige katte på internaterne. Vi er derfor bekymrede for hvordan sæsonen kommer til at udvikle sig. Vi opfordrer derfor på det kraftigste til, at folk får neutraliseret deres katte, så vi ikke ender med en masse dyreværnssager med uønskede killinger,” afslutter Jens Jokumsen.
Netop problemet med de mange svigtede katte arbejder Dyrenes Beskyttelse på at løse. I forbindelse med den nye dyrevelfærdslov, som for første gang nogensinde giver fødevareministeren bemyndigelse til at udstede regler om mærkning og registrering af katte, har Dyrenes Beskyttelse startet en underskriftindsamling. Over 37.000 borgere har i løbet af tre måneder skrevet under, ligesom mere end 160 virksomheder og organisationer.
[FAKTABOKS]: Kattemanifest for bedre velfærd
Det anslås, at omkring 650.000 katte holdes som kæledyr herhjemme. Hertil kommer et ukendt antal ejerløse katte. Men velfærden halter for kattene. Hvert år overlades flere tusinde til deres egen skæbne. Katte løber bort, og bliver aldrig genforenet med deres ejer. De bliver syge, og der er ikke nogen til at tage sig af dem.
Siden midten af december har borgere, virksomheder og organisationer kunne bakke op om et kattemanifest, der kalder på bedre velfærd for Danmarks katte. Det har mere end 37.000 borgere og 160 organisationer og virksomheder allerede gjort.
Læs manifestet og skriv under på www.kattelovnu.dk
Kontakter
Medievagten i Dyrenes Beskyttelse
Dyrenes Beskyttelses medievagt er tilgængelig døgnet rundt for henvendelser pr. mail eller telefon (modtager ikke SMS)
Jens JokumsenFamiliedyrschef
Tlf:50607380jj@dyrenesbeskyttelse.dkBilleder


Information om Dyrenes Beskyttelse
Vi hjælper dyr i nød, stopper overgreb mod dyr og kæmper for et respektfuldt og bæredygtigt forhold mellem dyr, mennesker og natur.
Følg pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Skrald fra sommerens fester bliver dødsfælder for dyrene27.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Sommerens mange festivaler og udendørsarrangementer betyder hvert år mere skrald i den danske natur. Skraldet skæmmer ikke blot landskabet, men kan også være livsfarligt for vilde dyr. Dyrenes Beskyttelse opfordrer danskerne til at rydde op efter sig, når festen er forbi.
Landbrugets løftebrud: Fortsat 25.000 døde pattegrise om dagen26.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nye tal afslører status quo i dansk svineproduktion. Hver dag dør over 25.000 pattegrise i Danmark – det samme niveau som sidste år, trods løfter om forbedringer. Dyrenes Beskyttelse kritiserer den manglende handling og efterlyser konkret regulering frem for frivillige hensigtserklæringer.
Opråb til hundeejere: Disse halsbånd må du ikke længere bruge25.6.2025 14:33:44 CEST | Pressemeddelelse
Fra 1. juli bliver pighalsbånd forbudt for hundeejere i Danmark. Dyrenes Beskyttelse glæder sig over de nye regler og minder om, at stødhalsbånd allerede har været ulovlige i mange år – selvom de stadig formodes brugt i det skjulte.
Pak hækkesaksen væk lidt endnu – og red liv i din have23.6.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
For fugleunger, insekter og pindsvin er haven et sted, hvor de kan finde ro, skjul og føde - men hvert år går de en farlig sommer i møde med skarpe sakse og hækkeklippere. Dyrenes Beskyttelse advarer derfor haveejere imod at klippe hækken for tidligt.
Dyrenes Beskyttelse jubler over EU-forbud mod mink20.6.2025 14:34:21 CEST | Pressemeddelelse
Dyrevelfærden bliver styrket i Europa. Fredag satte EU nemlig mink på sin invasivliste, hvilket også betyder forbud mod minkavl fra 2027. Det vækker stor glæde hos Dyrenes Beskyttelse.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum