Lolland Kommune

Lolland Kommune med forrest i kampen mod klimaudfordringerne

Del

Lolland Kommune skal sammen med 19 andre danske kommuner udvikle ambitiøse klimaplaner med inspiration fra verdens førende byer på området. De 20 kommuner er udvalgt til det danske klimaprojekt DK2020, som har til formål at sætte skub i implementeringen af Parisaftalens mål i Danmark. Det er foreningen Realdania, der sammen med det internationale bynetværk C40 og den grønne tænketank CONCITO, står bag DK2020.

Fælles for de 20 udvalgte kommuner i DK2020 er, at de vil sætte turbo under klima-ambitionerne, og at de nu skal i gang med at udvikle klimaplaner og -indsatser. Planer og indsatser, der lever op til Parisaftalens mest ambitiøse målsætning om at stræbe mod en global temperaturstigning på under 2 °C, og så tæt på 1,5 °C som muligt. 

Formand for Teknisk Udvalg Gert Mortensen er glad for, at Lolland Kommune er blandt de udvalgte:

"Som Realdania sagde ved offentliggørelsen, så handler projektet om, at vi på tværs af Danmark og verdens byer skal samarbejde om at løse de enorme klimaudfordringer, vi står overfor. Vi får i kommunerne mulighed for at lade os inspirere af de bedste klimaløsninger i verden. Og omvendt, de bedste danske løsninger kan komme ud i verden. Det vil være til gevinst for alle parter", siger Gert Mortensen.

Den grønne dagsorden og udsynet passer rigtig godt ind i Lolland Kommunes arbejde på området. Kommunen er i forvejen langt fremme, for eksempel inden for produktion af grøn energi, ligesom kommunen i forvejen har et tæt samarbejdet med interessenter på området også udenfor kommunen.

"Vi har meget at byde på, ligesom vi har rigtig meget at lære, og jeg er sikker på, at det bliver spændende og lærerigt at få muligheden for at gå i fodsporene på nogle af de førende internationale byer på klimaområdet. Sammen kan vi løfte mere end hver for sig og på den måde være med til at begrænse verdens udledning af drivhusgasser", siger Gert Mortensen. 

Klimaudfordringer skal løses med samarbejde

Baggrunden for DK2020 er rapporten ”Deadline 2020”, som det internationale bynetværk C40 udgav sammen med konsulentbureauet Arup i 2016 i kølvandet på Parisaftalen. Rapporten sætter en global standard for, hvordan byer og kommuner kan bidrage til at opnå Parisaftalens målsætninger. Den peger samtidig på, at op til 40 procent af Parisaftalens mål kan nås ved at gennemføre de rette klimaindsatser i verdens byer og kommuner. 

Efter at have udgivet Deadline2020 rapporten har C40 udarbejdet en global vejledning i, hvordan bynetværkets 94 medlemsbyer kan udarbejde klimaplaner, der kan levere Parisaftalens mest ambitiøse 1,5 °C målsætning. Og det er denne globale og ambitiøse tilgang, der nu bliver mulig for 20 danske kommuner at realisere gennem DK2020, hvor 31 kommuner havde ansøgt om at være med.

Vi lærer af hinanden

En del af DK2020 vil foregå som såkaldt ’peer-learning’, hvor de udvalgte kommuner får mulighed for at lære af hinanden og udveksle løsninger og erfaringer med andre deltagende kommuner. Samtidig får kommunerne teknisk hjælp og sparring af globale og danske eksperter fra C40 og den grønne tænketank CONCITO til at udvikle, opdatere og tilpasse klimaarbejdet, så det lever op til C40's standard for klimaplanlægning. 

Kommunernes klimaplaner vil bl.a. indeholde anvisninger på, hvordan kommunerne kan blive klimaneutrale senest i 2050 og sætte ambitiøse delmål for reduktion af drivhusgasser i perioden. Planerne skal samtidig indeholde anvisninger på, hvordan kommunerne ruster borgerne mod klimaforandringernes konsekvenser og for eksempel minimerer risikoen for klimarelaterede oversvømmelser.

DK2020 løber frem til april 2020. Målet er, at de udvalgte kommuner skal have Deadline2020-inspirerede klimaplaner med udgangen af 2020. 

Nøgleord

Kontakter

Gert MortensenFormand for Teknisk Udvalg

Tlf:40 51 56 11

Billeder

Information om Lolland Kommune

Lolland Kommune
Lolland Kommune
Torvet 3
4930 Maribo

54 67 67 67http://www.lolland.dk/

Følg pressemeddelelser fra Lolland Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Lolland Kommune

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum