DI Fyn

Lokalt Erhvervsklima 2020: Fynske kommuner kæmper med skrantende image, men bliver bedre til sagsbehandling og dialog med virksomhederne.

Del

Ingen af de fynske kommuner rammer top 10, når det handler om den samlede rangering af det lokale erhvervsklima. Dog fastholder Nordfyns Kommune den flotte plads som nr. 12, mens Nyborg rykker til nr. 26 fra nr. 10. Begge kommuner ligger også i top 10 på flere parametre – og begge i kategorien ”Information og dialog”. Ingen andre kommuner opnår at komme i top 10 i en af de 9 kategorier.

Der er også fremgang på Fyn. Svendborg og Faaborg-Midtfyn kommuner ser ud til at have knækket noget af koden til et godt lokalt erhvervsklima, og bevæger sig nu fra den dårligste tredjedel af Danmarks kommuner til undersøgelsens midterfelt. Odense Kommune halter stadig efter, og tager for tredje år en plads som nr. 72.

Kerteminde får endnu engang hug, og rykker tættere på bunden, mens Assens Kommune bevæger sig ud af gruppen med de bedste kommuner til en 39. plads.

Gennemsnitligt set har de fynske kommuner størst udfordring med ”Image” – og her er der noget at tage fat på.

- Det er ærgerligt, at ingen af kommunerne i DI Fyn kommer i top 10 på landsplan. Samlet set er årets resultat hverken rigtig godt eller rigtig dårligt – bare middelmådigt, og det må vi kunne gøre bedre på Fyn. For vi har jo også et par kommuner, som det faktisk går godt for – og flere, som har gang i en positiv udvikling. Der er god grund til at lade sig inspirere af hinanden. Det er nemlig helt afgørende for udviklingen på øen, at vi har erhvervsvenlige og serviceorienterede kommuner, så vi kan fastholde og tiltrække nye virksomheder. Virksomhederne er fundamentet for arbejdspladser og dermed også indtægter til kommunerne til borgernes velfærd, så det er win-win, at det fungerer optimalt på erhvervsområdet, siger Poul Strandmark, formand for DI Fyn.

Svendborg Kommune:

Svendborg laver flot hop fra bund til midte i Lokalt Erhvervsklima 2020

Efter at have sat et fokus på at styrke kommunens kommunikation med virksomhederne oplever Svendborg et flot hop fra nr. 78 til nr. 54 i Lokalt Erhvervsklima 2020, Dansk Industris store undersøgelse af erhvervsvenligheden i danske kommuner. På de fleste parametre går kommunen fra bunden til midten, undtagen ”Image” som stadig ligger i den tunge ende. Til gengæld laver kommunen et flot hop på hele 41 pladser fra nr. 66 til nr. 25 i forhold til kategorien ”Information og dialog”.

- Svendborg Kommunes spring på 24 pladser frem viser, at en solid indsats for at øge kommunens kommunikation og dialog med virksomhederne faktisk betaler sig. Med den flotte kommunikationsudvikling in mente bliver det spændende at se, om det kan blive udgangspunktet for, at Svendborg kan rykke sig i positiv retning frem til næste undersøgelse, siger Poul Strandmark, formand for DI Fyn.

Odense Kommune:

Odense Kommune laver hattrick som nr. 72 i Lokalt Erhvervsklima 2020.

Infrastrukturen er til stadighed en akilleshæl i Odense, ligesom ”Information og Dialog” med kommunen får et kraftigt nøk i den gale retning. Til gengæld har indsatsen for at få styr på sagsbehandlingen båret frugt, og kommunen rykker til midterfeltet, ligesom det også går bedre med vurderingen af uddannelsesindsatsen og brug af private leverandører.

- Det er ærgerligt, at Odense Kommune ikke er i stand til samlet at rykke på erhvervsvenligheden. Der er tydeligvis noget at hente i kommunikation og dialog mellem kommunen og virksomhederne, og det håber jeg, bliver et vigtigt element i udførelsen af kommunens nye erhvervsstrategi, siger Poul Strandmark, formand for DI Fyn.

Nyborg Kommune:

Nyborg stadig fint placeret, men rykker ud af top 10.

Selv om placeringen er god, er det alligevel ærgerligt, at Nyborg rykker fra nr. 10 til nr. 26 i Lokalt Erhvervsklima. Det er især et fald i virksomhedernes overordnede vurdering af erhvervsvenligheden, der trækker ned. Utilfredsheden giver sig især udtryk i sagsbehandling af bl.a. byggesager og miljøforhold. Men også tilfredsheden med kommunens indsats for opfylde virksomhedernes behov for kvalificerede medarbejdere er faldende. Til gengæld ligger vurderingen af Information og dialog med kommunen stadig i top 10:

- Det er super ærgerligt, at Nyborg efter flere år i den absolutte top nu falder tilbage. Men kommunens fortsat gode kommunikative indsats er et godt fundament for at få løst de udfordringer, som der tydeligvis er opstået det seneste års tid, siger Poul Strandmark, formand for DI Fyn.

Nordfyns Kommune:

Nordfyns Kommune fastholder flot placering som nr. 12 i Lokalt Erhvervsklima 2020

Nordfyns Kommune fortsætter med at imponere ved at være i top 10 på flere af de 9 kategorier i DI’s undersøgelse Lokalt Erhvervsklima 2020. Kommunen er nemlig stadig helt i top på den generelle vurdering af erhvervsvenligheden, hvor den rykker fra nr. 8 til nr. 6, ligesom den har helt styr på sagsbehandling og information og dialog med virksomhederne. Der er dog stadig mulighed for udviklingen indenfor bl.a. uddannelse, hvor kommunen har flyttet sig fra nr. 80 til nr. 61.

- Nordfyns Kommune gør det igen i år rigtig godt. Det er skønt at se en fynsk kommune på en 12. plads – især når den fine placering er baseret på så vigtige parametre som kommunikation med virksomhederne og solid og effektiv sagsbehandling, siger Poul Strandmark, formand for DI Fyn.

Kerteminde Kommune:

Kerteminde rykker tættere på bunden i Lokalt Erhvervsklima 2020

Det er især kommunikationen mellem kommune og virksomheder og en stærk utilfredshed med skatter, afgifter og gebyrer, der banker Kerteminde helt ned på en 82. plads i DI’s store undersøgelse af erhvervsvenligheden i danske kommuner, Lokalt Erhvervsklima 2020. På den positive side har kommunen flyttet sig 25 pladser frem fra nr. 42 til nr. 17 i kategorien ”Sagsbehandling”, om end virksomhedernes utilfredshed med byggesagsbehandlingen stadig er markant.

- Hvis Kerteminde fik styr på dialog og information mellem kommune og virksomheder, ville det ganske givet hjælpe noget på erhvervsvenligheden. Og så må man sige, at denne her undersøgelse også er et kraftigt signal til kommunen om, at dækningsafgiften skal væk – især i en tid med corona. Så det håber vi, at borgmesteren og byrådet vil tage seriøst og gøre noget ved snarest muligt, siger Poul Strandmark, formand for DI Fyn.

Faaborg-Midtfyn Kommune:

Faaborg-Midtfyn på vej til at knække koden til det gode erhvervsklima

Faaborg-Midtfyn Kommune rykker sig fra nr. 76 til nr. 57 i Lokalt Erhvervsklima 2020 og ender i midterfeltet i Dansk Industris store undersøgelse af erhvervsvenligheden i danske kommuner. Det fine hop skyldes en stor stigning i erhvervslivets tilfredshed med kommunens sagsbehandling og langt bedre information og dialog med virksomhederne. På uddannelsesområdet og skatte- og afgiftsområdet er udviklingen også yderst positiv, og det giver kommunen et gevaldigt nøk i den rigtige retning, når det handler om erhvervsvenligheden.

- Faaborg-Midtfyn flytter sig i den rigtige retning i årets Lokalt Erhvervsklima. Og den positive udvikling stammer fra en forbedring af nogle vigtige områder, nemlig bedre sagsbehandling og kommunikation med virksomhederne. Fortsætter denne udvikling, og spreder den sig til de øvrige områder, har vi store forventninger til, hvordan det kan gå for kommunen de kommende år, siger Poul Strandmark, formand for DI Fyn.

Assens Kommune:

Assens kommune rykker ud af top 30 i Lokalt Erhvervsklima

Assens Kommune har de seneste par år ligget i blandt den bedste tredjedel af Danmarks kommuner men oplever i 2020 at rykke i midterfeltet. Den overordnede vurdering af erhvervsvenligheden blandt virksomhederne får et knæk, ligesom sagsbehandling og kommunikation med virksomhederne falder, men dog fortsat ligger pænt. Kommunens største udfordring er infrastruktur og image, ligesom brugen af private leverandører også halter.

- Assens har i flere år gjort det godt, og derfor er det ærgerligt at se kommunen rykke tilbage i årets undersøgelse. Fundamentet er dog stadig godt, og der er mange gode ting at arbejde videre fra. Men der er også områder, hvor kommunens politikere skal se på, hvad kommunen kan gøre – direkte eller indirekte – for at gøre den mere attraktiv og velfungerende eksempelvis transport og infrastruktur, siger Poul Strandmark, formand for DI Fyn.

FAKTA OM LOKALT ERHVERVSKLIMA 2020

  • DI’s undersøgelse, Lokalt Erhvervsklima 2020, er Danmarks største undersøgelse af kommunernes erhvervsklima. Det er 11. år i træk, at DI laver undersøgelsen.
  • 7.616 virksomheder inden for DI’s brancher, blandt andre produktion, byggeri, transport, fødevarer, engroshandel, rådgivning og service, har svaret på undersøgelsen. Besvarelserne repræsenterer omkring 323.320 arbejdspladser, hvilket svarer til mere end 18 procent af den private beskæftigelse.
  • Virksomhedsledernes bedømmelser vejer 2/3 af undersøgelsens resultat, mens den sidste tredjedel afgøres af statistiske faktorer som skat, grundskyldspromille, privat beskæftigelse, antal nystartede virksomheder og erhvervsfrekvens mv.
  • Resultaterne fra spørgeskemaerne og de statistiske indikatorer er opdelt i ni kategorier. De giver et billede af, hvor godt kommunerne klarer sig på forskellige områder – ud over det samlede resultat.
  • 93 ud af landets 98 kommuner er blevet bedømt. De fem mindre kommuner Samsø, Langeland, Ærø, Læsø og Fanø deltager ikke, da der ikke kan indhentes en tilstrækkelig mængde svar.

Følg Dansk Industri på:

    

Kontakter

For yderligere oplysninger kontakt chefkonsulent Steen Høygaard, sth@di.dk, tlf. 7216 0124 eller pressekoordinator Lars Bøgeskov, larb@di.dk, tlf. 3377 4782

Billeder

Information om DI Fyn

DI Fyn
DI FynFor yderligere information om DI Fyn:

Konsulent Sigrid Wilbeck Hansen
Mail: siwi@di.dk
Tlf. 3377 3864

Sekretær Susanne Munk Jørgensen
Mail: sul@di.dk
Tlf. 3377 3924

Følg pressemeddelelser fra DI Fyn

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DI Fyn

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum