Det Kriminalpræventive Råd

Lille stigning i antallet af juleindbrud

Del
Julen 2021 bød på en stigning i antallet af indbrud, men ligger stadig langt under niveauet fra årene før corona. Det Kriminalpræventive Råd opfordrer danskerne til at holde fast i den gode udvikling med Nabohjælp.
Foto: Nabohjælp
Foto: Nabohjælp

Normalt er julen indbrudstyvenes højtid, men for andet år i træk har corona lagt en dæmper på festlighederne. 

Nye tal fra Rigspolitiet viser, at antallet af indbrudsanmeldelser i juledagene er steget fra 827 i 2020 til 846 2021. Men selvom der er sket en stigning, er der tale om en halvering i forhold til julen 2019.

Det er derfor nærliggende, at corona endnu en gang har haft stor betydning for indbrudstallene, mener indbrudsekspert og analytiker i Det Kriminalpræventive Råd, Lasse Staun:

- Igen i år har restriktioner som følge af corona sandsynligvis fået flere til at holde sig hjemme i julen. Det har skabt liv og aktivitet i nabolagene, og det gør det svært for tyvene at bryde ind, siger han.

De landsdækkende tal for indbrud i julen følger en generel tendens på indbrudsområdet. Antallet af indbrud er faldet gennem en årrække – en udvikling, som begyndte allerede før, at danskerne blev bedt om at holde sig hjemme, siger Lasse Staun. Dermed kan corona ikke tage hele æren for den positive udvikling på indbrudsområdet.

Landets flere end 230.000 nabohjælpere har i høj grad også været afgørende for, at indbrudstallene er på vej ned, siger Lasse Staun, som bakkes op af Sarah Risbøl Jacobsen, kommunikationskonsulent i Nabohjælp, som Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden står bag.

- Vi ved fra forskningen, at Nabohjælp kan forebygge op mod hvert fjerde indbrud, så det stigende antal nabohjælpere har uden tvivl en betydning for det faldende indbrudstal. Derfor opfordrer vi danskerne til at holde fast i den gode udvikling og tilmelde sig Nabohjælp, siger Sarah Risbøl Jacobsen.     

Frivillige Nabovenner skal få kurven endnu længere ned

Selvom antallet af indbrud følger en nedadgående kurve, er der fortsat alt for mange indbrud i Danmark. I 2020 var der – på trods af nedlukninger og hjemmearbejde – 17.529 indbrud.

Derfor introducerede Nabohjælp, som Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden står bag, for nylig et helt nyt våben i kampen mod indbrud i form at et netværk af frivillige Nabovenner, som gør en ekstra indsats for at holde deres nabolag fri for indbrud. Lige nu er der 590 Nabovenner fordelt over hele landet.

- Nabovennerne er ildsjæle, som vil gøre noget ekstra for at løfte nabohjælpen der, hvor de bor. Det er en indsats, som bygger videre på Nabohjælp. Og bliver antallet af Nabovenner ved med at vokse, som det gør nu, så forventer vi, at vi vil kunne se det på indbrudstallene, siger Sarah Risbøl Jacobsen.

Billedtekst: Du kan forebygge indbrud i dit nabolag ved at tilmelde dig Nabohjælp. Hent Nabohjælps app og opret dig som bruger – så er du i gang. Foto: Nabohjælp

FAKTA  

Indbrud i julen

Politikreds 

2018 

2019 

2020 

2021 

 

Nordjylland 

108 

82 

42 

36 

 

Østjylland 

218 

240 

121 

103 

 

Midt- og Vestjylland 

105 

115 

66 

114 

 

Sydøstjylland 

166 

157 

65 

66 

 

Syd- og Sønderjylland 

151 

138 

42 

42 

 

 Fyn 

224 

165 

111 

110 

 

Sydsjælland og Lolland-Falster 

127 

93 

56 

43 

 

Midt- og Vestsjælland 

166 

132 

61 

70 

 

Nordsjælland 

232 

247 

126 

129 

 

Københavns Vestegn 

165 

141 

67 

91 

 

København 

125 

107 

69 

42 

 

Bornholm 

1 

1 

1 

0 

 

  

1.788 

1.618 

827 

846 

 

Opgørelse over antal anmeldte indbrud for perioden 17.december 2021 til og med 2.januar 2022 i bolig (villa, lejlighed, værelse og landejendom) registreret efter anmeldelsestidspunkt fordelt på politikredse. Kilde: Rigspolitiet 

Tre gode Naboråd

Brug Nabohjælps app til at advare naboerne

Sig hej til alle du møder i nabolaget

Skab liv og aktivitet i nabolaget

Bliv Naboven i Nabohjælps app 

Som Naboven får du din egen profil i Nabohjælps app. Her kan du vælge det område, du vil være Naboven for. Fra din Naboven-profil kan du sende beskeder til alle nabohjælpere i dit område, og nabohjælperne kan kontakte dig, hvis de har spørgsmål.  

Som Naboven får du et grundigt introduktionsforløb, materialer til uddeling og masser af inspiration til at styrke Nabohjælp og naboskabet der, hvor du bor.  

Appen kan downloades i App Store:  https://www.apple.com/dk/ios/app-store/  

eller i Google Play:   https://play.google.com/store 

Kontakter

Billeder

Foto: Nabohjælp
Foto: Nabohjælp
Download
Foto: Nabohjælp
Foto: Nabohjælp
Download

Information om Det Kriminalpræventive Råd

Det Kriminalpræventive Råd
Det Kriminalpræventive Råd
Artillerivej 55
2300 København S

45 15 36 50http://www.dkr.dk

Det Kriminalpræventive Råd arbejder for at forebygge kriminalitet og skabe et tryggere samfund. 

Følg pressemeddelelser fra Det Kriminalpræventive Råd

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Det Kriminalpræventive Råd

Nye tal: Hver syvende ung har en adfærd, der øger risikoen for grooming1.7.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse

Den 1. juli 2025 er det to år siden, at grooming – voksnes forsøg på at opbygge et tillidsforhold til børn med et seksuelt formål – blev gjort strafbart. Nye tal viser nu, at hver syvende ung har en onlineadfærd, der gør dem særligt sårbare over for grooming. Det er et advarselssignal, der kræver handling, lyder det fra Det Kriminalpræventive Råd. Forældres involvering i unges digitale liv skal styrkes, og skolerne skal have mere fokus på digital dannelse af unge.

Ny rapport om voldsskader: Knivvold og vold i nattelivet vækker bekymring26.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Selvom voldsskader behandlet på skadestuerne er langt færre end for 20 år siden, ser Det Kriminalpræventive Råd nu tegn på en bekymrende udvikling: Der er sket en stigning i antallet af unge, der bliver behandlet for skarp vold som f.eks. knivstik på skadestuerne, og vold i nattelivet udgør en stigende andel af den samlede vold, viser en ny rapport. Det kalder på styrket voldsforebyggelse, lyder det fra rådet.

Ny rapport: De fleste unge er trygge i nattelivet, men unge kvinder og minoriteter er utrygge20.5.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse

De fleste unge fra 16 til 35 år er trygge i nattelivet, men mange unge kvinder og minoriteter føler sig utrygge. Især turen hjem fra byen vækker utryghed, og mange – særligt kvinder – udsættes for eller bekymrer sig om uønsket seksuel opmærksomhed og ubehagelige tilråb. Det viser en ny undersøgelse fra Det Kriminalpræventive Råd. Rådet opfordrer nu til målrettede indsatser, der kan sikre, at alle unge kan føle sig trygge, når de går i byen.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye