Landbrug & Fødevarer

L&F: EU-aftale er grundlæggende positiv, men flere ting bekymrer

Del

Reduktion af landbrugsbudgettet og mulighed for at flytte op til 40 procent af grundbetalingen til landdistriktspolitikken giver grund til bekymring for landmænd og fødevareproducenter.

Det er grundlæggende godt, at der er landet en aftale om EU’s budget. Det er en afgørende byggesten for, at der kan tages andre nødvendige beslutninger. Samtidigt er det positivt, at der sættes gang i økonomien med en genopretningsfond. Det er vigtigt for den danske fødevareeksport.

Det mener Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer.

Han ser dog elementer i aftalen, som giver grund til bekymring.

- Man reducerer landbrugsbudgettet med op mod 10 procent i forhold til det nuværende. Det sker samtidigt med, at landmændene forventes at levere meget mere på den grønne dagsorden, klima, miljø og biodiversitet. Det hænger ikke sammen i forhold til at sikre de europæiske landmænd en ordentlig konkurrenceevne på de globale markeder, siger Martin Merrild.

Han peger videre på, at aftalen åbner for at flytte op til 40 procent af grundbetalingen til landdistriktspolitikken, og dermed væk fra landmændenes bundlinje. I dag er det maksimalt 15 procent, der kan flyttes.

- Det er en tikkende bombe, som potentielt kan underminere mange landmænds økonomi. I krisesituationer har landbrugsstøtten været en afgørende sikkerhed for mange landmænd, så det er stærkt bekymrende. Den øgede fleksibilitet vil også stille landmændene i forskellige lande vidt forskelligt, og dermed føre til konkurrenceforvridning. Det vil i sidste ende undergrave det fælles i EU’s landbrugspolitik, siger Martin Merrild.

På plussiden noterer han sig, at forslaget om at indføre et obligatorisk støtteloft til slut endte med at blive gjort frivilligt.

- Det er positivt, og så udestår bare at sikre, at den danske regering holder fast i sin hidtidige politik, nemlig at vi ikke skal have et støtteloft i Danmark, siger Martin Merrild.

Information om Landbrug & Fødevarer

Landbrug & Fødevarer
Landbrug & Fødevarer
Axelborg, Axeltorv 3
1609 København V

3339 4000https://www.lf.dk/
Landbrug & Fødevarer varetager fælles opgaver og erhvervsmæssige interesser for danske landmænd og fødevarevirksomheder

Følg pressemeddelelser fra Landbrug & Fødevarer

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Landbrug & Fødevarer

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum