Moesgaard Museum

Leverpostej, lyskryds og vikinger på Moesgaard

Del

Fra Brynhilde med sit bronzebrystpanser til de læderklædte biker-vikinger i Vikings – vikingens PR-rejse har været vidt omkring. Hør Anne Sofie Bay Østergaard og Simon Nygaard fortælle om vikingen som kulturfænomen på bl.a. leverpostej og lyskryds i et spændende foredrag onsdag 27. april på Moesgaard.

Foredrag på Moesgaard om vikingen som kulturfænomen med Anne Sofie Bay Østergaard og Simon Nygaard
Foredrag på Moesgaard om vikingen som kulturfænomen med Anne Sofie Bay Østergaard og Simon Nygaard

Grandiose iscenesættelser af Wagners opera i 1800-tallet viste de første hornhjelmsbærende vikinger i romantikkens og fortidsdyrkelsens polerede glanslys. Disse fantastiske fortidsmennesker var ædle, stærke og forbilledlige, og vores mytiske og mystiske forfædre har siden været et yndet motiv og emne, der er blevet fremhævet, fremelsket og fortolket.  

Det gælder ikke mindst i dag, hvor vi kan ikke få nok af vikinger! I kunst, reklamer, litteratur, film og tv - vikingerne er overalt, også på vores leverpostej og lyskryds. Med vikingen som symbol fortæller Anne Sofie Bay Østergaard og Simon Nygaard om fakta og fejlinformation, almindelige misforståelser og faktiske arkæologiske kilder. Der skal grines af fortiden (og nutiden), forundres over kreative fortolkninger, læres lidt om kildekritik, kontekst og om øjet, der ser.  

Men mest af alt bliver det en PR-rejse med vikingerne fra Brynhilde med brystpanser til biker-vikingerne i Vikings. 

Praktiske oplysninger:
Dato og tid: onsdag 27. april kl. 19.00-20.30
Sted: Moesgaard Museums auditorium
Pris: 150 kr./person (årskortholdere: 75 kr./person)
Køb billet: https://shop.moesgaardmuseum.dk/events-1/oplaeg-leverpostej-og-lyskryds-vikingen

Om foredragsholderne:
Anne Sofie Bay Østergaard er arkæolog og formidlingsinspektør på Moesgaard Museum. Gennem hele sit studieliv og karriere har hun beskæftiget sig med vikingetiden, særligt som formidlingsemne, og har selv levendegjort vikingetiden i over 10 år. Vikinger i populærkultur og hvorledes de fremstilles igennem historien har altid interesseret Anne Sofie.

Ph.d. Simon Nygaard er adjunkt i førkristen nordisk religion og assistant professor ved AU. Simons forskning og undervisning fokuserer på vikingetidens religion og ritualer, mundtlig digtning og fremførelse i den norrøne verden samt andre historiske (arkaiske) religioner. Han er specielt interesseret i, hvordan ritualer kan have været blevet fremført, og hvordan de kunne have påvirket udøverne. 

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Foredrag på Moesgaard om vikingen som kulturfænomen med Anne Sofie Bay Østergaard og Simon Nygaard
Foredrag på Moesgaard om vikingen som kulturfænomen med Anne Sofie Bay Østergaard og Simon Nygaard
Download

Links

Information om Moesgaard Museum

Moesgaard Museum
Moesgaard Museum
Moesgård Allé 15
8270 Højbjerg

87394000https://www.moesgaardmuseum.dk/

Moesgaard Museum er et kulturhistorisk museum, der viser arkæologiske og etnografiske udstillinger i international klasse. Museet forsker i og formidler menneskelivets mangfoldighed i et tæt samarbejde med Aarhus Universitet. Moesgaard Museum omfatter afdelingen i Højbjerg ved Aarhus, Vikingemuseet i Aarhus, Odder og Samsø museer.

Følg pressemeddelelser fra Moesgaard Museum

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Moesgaard Museum

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum