Røde Kors

Lene, Martin og Julie er nomineret til Årets Førstehjælper 2019

Del

43-årige Lene Nørgaard fra Randers, 26-årige Martin Nordstjerne fra Næstved og 25-årige Julie Sørensen fra Odense er nomineret til Årets Førstehjælper 2019. Prisen overrækkes den 4. april af Røde Kors i samarbejde med Aleris-Hamlet.

Ole Sørensen og Julie Sørensen. Foto: Alberte Damgaard Pedersen
Ole Sørensen og Julie Sørensen. Foto: Alberte Damgaard Pedersen

Den 4. april uddeler Røde Kors prisen Årets Førstehjælper 2019 i samarbejde med privathospitalet Aleris-Hamlet. Tre personer er nomineret til prisen, som alle sammen har reddet liv med førstehjælp. Vinderen modtager en check på 10.000 kroner.

Julie Sørensen, Odense:

Julie Sørensen står i køkkenet og forbereder maden til en familiefødselsdag, men pludselig hører hun sin kæreste kalde på hendes far, Ole, inde fra stuen. Ole er ikke ved bevidstheden, så Julie ringer straks 1-1-2.

Mens hun har 1-1-2 i røret, stopper Ole med at trække vejret. Heldigvis kan Julie førstehjælp. Med besvær får hun sin to meter høje far ned på gulvet og går i gang med hjertemassage. Det er 25-årige Julies førstehjælp, der redder Oles liv. Derfor er hun nomineret til Årets Førstehjælper 2019, som Røde Kors uddeler i samarbejde med Aleris-Hamlet.

Imens Julie med et taktfast tryk og kunstigt åndedræt yder førstehjælp, har hun stadig overskud til at sende Oles kæreste ud i køkkenet for at slukke for kogegryderne. Efter 14 minutter kommer ambulancen.

Ole bliver kørt på Odense Universitetshospital, hvor han bliver genoplivet efter ni stød. I dag har han lidt problemer med hukommelsen, men havde Julie ikke været i stand til at yde førstehjælp, havde hans skæbne set helt anderledes ud.

Martin Nordstjerne, Næstved:

På rulletrappen ved parkeringskælderen i Fields falder Camilla om. Hun får hjertestop. Heldigvis er hendes kæreste Martin Nordstjerne der til at gribe hende. Med 1-1-2 i røret udøver han førstehjælp, og efter få minutter kommer ambulancen.

Efter to dage vågner hun op fra kunstigt koma, og takket være 26-årige Martins hjerte-lunge-redning har hun i dag hverken psykiske eller fysiske mén. Derfor er han nomineret til Årets Førstehjælper 2019, som Røde Kors uddeler i samarbejde med Aleris-Hamlet.

For fem år siden tog Martin grundforløbet i førstehjælpsuddannelsen. I dag arbejder han med noget helt andet, nemlig fotografi, men førstehjælpen sad på rygraden, og det viste sig at være livsvigtigt. Det budskab vil han give videre.

 

Camillas hjertestop fik hende og Martins øjne op for, hvor skrøbeligt livet er. Den 26. januar i år, som er årsdagen for hendes hjertestop, blev parret gift.

 

Lene Nørgaard, Randers:

Det er fredag aften, og 43-årige Lene Nørgaard glæder sig til en weekend med fødderne oppe med sin mand Henrik og deres to børn. Men hyggen bliver pludseligt afbrudt. Henrik får hjertestop, og med førstehjælp lykkes det Lene at redde hans liv.

Først tror Henrik, det er maveonde, og han kaster op. Men det begynder at snurre i armene, og derfor vil Lene have ham til vagtlægen. På vej ind i bilen falder han om. Hun griber ham, og med vagtlægen i røret udfører hun hjerte-lunge-redning.

Vagtlægen tilkalder en ambulance, som kommer efter 15 minutter. I al den tid udøver Lene livsredende førstehjælp, og derfor er hun nomineret til Årets Førstehjælper 2019, som Røde Kors uddeler i samarbejde med Aleris-Hamlet.

På Skejby Sygehus ligger Henrik i kunstigt koma i seks dage, inden han vågner op. Han er meget afkræftet da han vågner, og i dag er han stadig ved at genoptræne både krop og hukommelse. Men han er i live, og det kan han takke Lene for.  

Fakta om hjertestop:

  • Hvert år falder 4.000 danskere om med hjertestop. Tal fra Dansk Hjertestopregister (2016) viser, at i 68% af tilfældene bliver der udøvet førstehjælp. I 2001 var det kun 19%. Dermed får mere end tre gange så mange livreddende førstehjælp i dag.
  • 75% af alle hjertestop sker i hjemmet. Her er overlevelsesraten kun ca. 7%, mens den i det offentlige rum er oppe på ca. 22%, fordi flere her griber ind med førstehjælp. (Dansk Hjertestopregister 2016)
  • For hvert minut der går, hvor der ikke ydes førstehjælp ved hjertestop, falder overlevelseschancen med 10%. Dermed står en person i princippet ikke til at redde, hvis der ikke er givet førstehjælp inden for 10 minutter.
  • Chancen for at overleve stiger med op til 400%, hvis der gives hjerte-lungeredning, inden ambulancen når frem. (Dansk Hjertestopregister 2016)

Nøgleord

Kontakter

Kampagneleder i Røde Kors Merete McCarthy på 24 80 29 99
Pressemedarbejder i Røde Kors Kasper Bøgsted Kristensen på 40 46 67 74

Billeder

Ole Sørensen og Julie Sørensen. Foto: Alberte Damgaard Pedersen
Ole Sørensen og Julie Sørensen. Foto: Alberte Damgaard Pedersen
Download
Lene Nørgaard og Henrik Nørgaard. Foto: Alberte Damgaard Pedersen
Lene Nørgaard og Henrik Nørgaard. Foto: Alberte Damgaard Pedersen
Download
Camilla Eriksen og Martin Nordstjerne. Foto: Alberte Damgaard Pedersen
Camilla Eriksen og Martin Nordstjerne. Foto: Alberte Damgaard Pedersen
Download

Links

Information om Røde Kors

Røde Kors
Røde Kors
Blegdamsvej 27
2100 København Ø

+45 35 25 92 00https://www.rodekors.dk/

Røde Kors: Alle skal kunne førstehjælp

Det er Røde Kors’ ambition, at alle danskere skal kunne førstehjælp og skal holde det vedlige. Lige nu har kun hver tredje dansker et opdateret førstehjælpskursus, og hver femte dansker har aldrig taget et kursus. Det viser en repræsentativ undersøgelse fra sidste år, som analysevirksomheden Voxmeter har udført for Røde Kors.

For at sætte fokus på vigtigheden af førstehjælp kårer Røde Kors hvert år Årets Førstehjælper, som er en pris på 10.000 kr. som går til en dansker, der har ydet en helt særlig førstehjælpsindsats og reddet liv. Prisen er sponsoreret af privathospitalet Aleris-Hamlet og bliver uddelt for 28. gang. Vinderen kåres den 4. april klokken 14-15:30 på Blegdamsvej 27, 2100 København Ø.

Følg pressemeddelelser fra Røde Kors

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Røde Kors

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum