DI Midt Vest

Lemvig leverer imponerende forbedringer i erhvervsvenlighed

Del

Lemvig har i år fået en flot 12 plads i DI’s analyse af Lokal Erhvervsvenlighed. Det er den flotteste plads kommune har fået, siden DI’s første analyse af danske kommuners erhvervsvenlighed blev gennemført i 2010. Kommunen er gået 13 pladser frem siden sidste år.

- Det er dejligt at se den udvikling, som Lemvig gennemgår. De har aldrig haft en flottere placering i de 13 år vi har lavet vores analyse af den lokale erhvervsvenlighed. Særligt flot synes jeg, det er, at kommunen ligger i top-10 på netop områderne arbejdskraft og uddannelse. Der er netop de to områder, som virksomhederne i kommunen har peget på som deres første og anden prioritet i deres ønsker til kommunens fokus, siger Claus Arberg, formand for DI Midt Vest.

Kommune har også fået top-10 placeringer i kategorierne ”Sagsbehandling” samt ”Information og dialog”. Sagsbehandlingen ligger på en 8. plads i hele landet. Her er tale om en lille tilbagegang fra sidste år, hvor den var på en 6. plads. For kategorien ”Information og dialog” er der sket en markant forbedring fra en 21. plads til en 6. plads. Denne kategori er udelukkende besvarelse fra virksomhederne.


- At kommunen fortsat har en god sagsbehandling, er guld værd for virksomhederne. Fordi en langsom sagsbehandling er det samme som tomgang, ventetid og i værste fald lediggang. Det gælder, når der ventes på en byggetilladelse, miljøgodkendelse eller sygedagpengeforløb. Det understøtter virksomhedernes dagligdag og styrker mulighederne for vækst, siger Claus Arberg.

- Virksomhederne kvitterer tydeligt for, at de har haft en bedre dialog med kommunen i år end sidste år. Især oplever virksomhederne, at det er dialogen med politikerne, som er blevet forbedret, og at kommunen er blevet meget bedre til at formidle væsentlig information til erhvervslivet, siger Claus Arberg.

 

De adspurgte virksomheder tilkendegiver, at infrastruktur er deres tredje prioritet. Kommunen er dog placeret helt i bunden på denne kategori med en 83. plads. Desværre er denne placering endnu dårligere end sidste års analyse, hvor kommunen havde en 60. plads. To andre områder, som dog er blevet forbedret siden sidst år, men som ligger i den tunge ende, er kategorierne ”Brug af private leverandører” og digitale rammer. Her har kommunen henholdsvis en 34. plads og en 35. plads.

 

Midt- og Vestjylland er et af Danmarks mest erhvervsvenlige områder

 

Igen i år ligger Midt- og Vestjylland flot på DI’s rangliste over Danmarks mest erhvervsvenlige kommuner. Erhvervslivet ser dog store udfordringer i forhold til mangel på kompetent arbejdskraft, god infrastruktur og brug af private leverandører.

 

Midt- og Vestjylland er det helt rigtige sted i Danmark at drive og etablere virksomhed. Ikke mindre end fem af områdets syv kommuner er i top 15 på Dansk Industris årlige rangliste over landets mest erhvervsvenlige kommuner. Midt- og Vestjylland har samlet set haft et betydeligt løft i erhvervsvenligheden siden sidste års undersøgelse. 70 procent af virksomhederne anbefaler andre virksomheder at etablere sig i Midt- og Vestjylland, hvor gennemsnittet for hele landet er 63 procent.

- Jeg vil gerne give kommunerne i Midt- og Vestjylland et stort klap på skulderen. Jeg synes, at de samlet set gør det rigtigt godt. Flot, at vores region igen har nogle af de allermest erhvervsvenlige kommuner i Danmark. Jeg tror, det er tilfældet, fordi kommunerne i Midt- og Vestjylland har et permanent fokus på at styrke erhvervsvenligheden – også når der kommer nye udfordringer fra den store verden. Det er et stort og imponerende arbejde, som jeg har stor respekt for og gerne vil kvittere for. Fem af syv kommuner ligger i top-15 blandt de 93 kommuner, som indgår i undersøgelsen. Det må siges at være imponerende, siger Claus Arberg, formand for DI Midt Vest.

I 11 år har Ikast-Brande Kommune kunne smykke sig med en førsteplads i DI’s erhvervsanalyse. Men i år har de måtte vige pladsen til Vejen Kommune. I stedet blev det til en flot 3. plads. Dermed er kommunen også den mest erhvervsvenlige kommune i hele Midt- og Vestjylland.

De fem kommuner i top-15 er Herning, Ikast-Brande, Lemvig, Ringkøbing-Skjern og Skive.

Struer Kommune er ikke med i toppen, men er den kommune, som har forbedret sig mest. Den er sprunget ikke mindre end 19 pladser op. Fra en 61. plads til en 42. plads. Dette er dog stadig den dårligste placering af alle områdets 7 kommuner.

Holstebro ligger på en 29. plads. En lille forbedring på to pladser i forhold til sidste år. Men kommunen har de sidste 2 år taget det højeste gazellespring af alle midt- og vestjyske kommuner. Holstebro er sprunget ikke mindre end 26 pladser op.

- Når der dykkes ned i analysen, kommer der flere positive detaljer frem. Her kan vi se, at to kommuner udmærker sig ved, at de er bedst på to områder. Herning har fået det bedste skudsmål i kategorien ”Overordnet erhvervsvenlighed”. Skive Kommune er landets bedste kommune på ”Grøn udvikling”, og de øvrige seks kommuner følger trop. De er alle i top-20. Netop dette er virkelig noget, som jeg glædes over, fordi jeg ved, at netop evnen til at omstille sig og samarbejde om den grønne dagsorden er en forudsætning for en god og tryg fremtid for både virksomheder og samfundet som sådan, siger Claus Arberg, der efterlyser et bedre samarbejde for at få alle Midt- og Vestjyske kommuner med i Top-15.

Erhvervslivet svarer tydeligt på spørgsmålet om, hvad kommunerne bør prioritere højest for at styrke deres vækstmuligheder: arbejdskraft, uddannelse og infrastruktur. Svarene er helt de samme som sidste år.

- Et velfungerende erhvervsliv i vækst er jo en forudsætning for vækst i samfundet. Jeg kunne derfor godt tænke mig, at vi næste år kunne se samtlige syv kommuner i Midt- og Vestjylland i Top-15. En måde, at komme dette mål nærmere kunne være, at kommunerne deler deres gode idéer og erfaringer indbyrdes, siger Claus Arberg.

Han indbyder til mere dialog.

- Vi har allerede en god dialog om arbejdskraft og uddannelse. Men jeg synes også, det ville være oplagt at få kigget nærmere på infrastruktur, brug af private leverandører og grøn udvikling. Vi skal sammen finde måder at samarbejde om at finde gode og nye løsninger – og gerne så hurtigt som muligt.

FAKTA OM LOKAL ERHVERVSVENLIGHED 2022

  • DI’s undersøgelse, Lokal Erhvervsvenlighed 2022, er Danmarks største undersøgelse af kommunernes erhvervsvenlighed. Det er 13. år i træk DI laver en undersøgelse af den lokale erhvervsvenlighed.
  • 7.915 virksomheder inden for DI’s brancher, blandt andet fremstilling, byggeri, transport, fødevarer, engroshandel, rådgivning og service, har svaret på undersøgelsen.
  • Undersøgelsen er sammensat af to typer af indikatorer: Et spørgeskema til virksomheder og statistik. Typerne af indikatorer vægter 50/50 i kategorierne.
  • Resultaterne er opdelt i ti kategorier, der belyser forskellige centrale områder i de lokale erhvervsvilkår. Dette gør det muligt at se, hvordan kommunerne klarer sig på forskellige områder og ikke kun samlet set.
  • 93 ud af landets 98 kommuner er inkluderet i undersøgelsen. De fem mindre kommuner Samsø, Langeland, Ærø, Læsø og Fanø deltager ikke, da det ikke er muligt at indhente et tilstrækkeligt antal svar i disse kommuner.

Følg Dansk Industri på:

    

Kontakter

For yderligere oplysninger kontakt chefkonsulent Gitte Brødsgaard Vesti, giv@di.dk, tlf. 2921 7710 eller pressekoordinator Lars Bøgeskov, tlf. 2236 3138.

Information om DI Midt Vest

DI Midt Vest
DI Midt VestFor yderligere information om DI Midt Vest:

Chefkonsulent Gitte Brødsgaard Vesti
Mail: giv@di.dk 
Tlf. 7216 0159
Mobil: 2921 7710

Sekretær Nadia Bartoft Lind
Mail: nabl@di.dk
Tlf. 3377 3309

Følg pressemeddelelser fra DI Midt Vest

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DI Midt Vest

Herning – virksomhedernes favorit6.9.2022 19:30:00 CEST | Pressemeddelelse

Herning Kommune har dobbelt succes i år i DI’s analyse af Lokal Erhvervsvenlighed. Første succes er, at de samlet set har forbedret deres placering med syv pladser. Fra en lidt skuffende 12. plads i 2021, som var den laveste placering siden 2010, til en samlet femteplads. Anden succes er, at Herning blevet nummer et i kategorien ”Overordnet erhvervsvenlighed”. En helt særlig kategori som er virksomhedernes svar på, hvor tilfredse de overordnet set er med kommunens erhvervsvenlighed, og hvorvidt de vil anbefale andre virksomheder at etablere sig i kommunen.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum