Laserlys skal afsløre smitsomme bakterier
Der er stort behov for ny teknologi, som hurtigt kan give svar på, hvilke bakterier en patient er inficeret med. De fleste nuværende metoder kræver lang tids dyrkning af bakterierne og meget arbejdstid til analyser udført på avanceret og dyrt udstyr.
Ud over en høj pris betyder en tidskrævende diagnostik, at en infektion kan forværres eller spredes til andre patienter.
Ved mistanke om særligt smitsomme eller sygdomsfremkaldende bakterier, er det desuden ofte nødvendigt at isolere patienten i længere tid, indtil der er fuld afklaring omkring den mulige smittekilde.
Laser teknologi kan afløse dyre apparater
Det vil et hold af danske og tyske forskere og virksomheder nu lave om på.
SDU-forskere tilknyttet Klinisk Mikrobiologisk Afdeling på OUH er med i en tværfaglig, international gruppe, der har modtaget midler fra EU til at udvikle et apparat, som ved hjælp af laserlys og såkaldt Ramanspektroskopi, kan identificere bakterier på kort tid.
Målet er at apparatet bliver både hurtigere og billigere i anvendelse end det udstyr, der bruges i dag.
Vægt eller gener
Klassisk klinisk mikrobiologi anvender kemiske reaktioner til at påvise en bakterie – men de metoder er i dag helt eller delvist overtaget af mere moderne teknikker.
Der anvendes i dag ofte massespektrometri, som måler den præcise vægt af dele af bakterien, eller PCR, som genkender bakterien ud fra dens gener.
Begge analysemetoder kræver dog et stort og ofte dyrt apparatur, og der er brug for betydelig prøveforberedelse, før man kan foretage analyserne. Massespektrometri kræver således dyrkning natten over af bakterien, og PCR indebærer en række kemiske reaktioner, som kan tage flere timer.
Prøvesvar på 2-4 timer
Seniorforsker og lektor Thomas Emil Andersen er ansvarlig for SDU og OUH’s deltagelse i projektet. Han fortæller, at Klinisk Mikrobiologisk Afdeling har hurtigdiagnostik som et centralt fokusområde.
- Det er lykkedes at nå et niveau, hvor særligt problematiske bakterier kan identificeres på rekordtid med det udstyr, der er tilgængeligt i dag. Alligevel tager det ofte 2-4 timer, før vi har et prøvesvar, og det skyldes begrænsninger i det apparatur som anvendes.
-Den teknologi, som vi vil udvikle, har flere fordele, både i forhold til hurtighed, pris, anvendelsesmuligheder og udstyrets relative simple opbygning, siger han.
Laserlys viser bakteriens fingeraftryk
Som alternativ til massespektrometri og PCR, anvendes i projektet ”Raman-effekten”, lysspredning hvor laserlys ændrer sin frekvens gennem vekselvirkning med stof til at skabe et ”fingeraftryk” af en bakterie.
-Dette aftryk er unikt for den enkelte bakterie og kan derfor bruges til at identificere bakterien, fortæller Thomas Emil Andersen.
-Fordelen ved Ramanspektroskopi er at man får et øjeblikkeligt svar. Derudover er teknologien relativ simpel i opbygning og kan indbygges i små apparaturer.
Kortere vej til behandling
Nyere studier har vist, at teknologien ydermere kan anvendes til at afsløre egenskaber hos en bakterie, for eksempel om den er antibiotikaresistent.
-Hvis det lykkes at udnytte dette potentiale i teknologien, kan teknologien gøre os i stand til at gribe hurtigere ind over for en infektion og med en mere effektiv behandling, fortæller Thomas Emil Andersen.
Han og forskerkollegerne håber på, at teknologien i fremtiden vil kunne nedbringe tiden yderligere fra prøvetagning til effektiv behandling af patienter på hospitaler.
-Ved at deltage i udvikling af nyt effektivt udstyr til hurtigdiagnostik, dækker vores afdeling alle områder fra optimering af arbejdsgange og analysemetoder med nuværende udstyr, til også at forbedre fremtidens teknologier til hurtigdiagnostik.
Kontakter
Thomas Emil Andersen,
Seniorforsker og lektor i forskningsenheden for Klinisk Mikrobiologi på Klinisk Institut, SDU.
thandersen@health.sdu.dk
Mobil: 21261634
Billeder
Links
Information om Syddansk Universitet
Fakta:
I BacSens projektet samarbejder eksperter inden for laserteknologi, medicoteknik og klinisk mikrobiologi om at realisere potentialet i teknologien og skabe et apparat som kan forbedre mulighederne for hurtig-diagnostik af infektioner.
Projektet er støttet af Eureka Eurostars programmet med i alt 7,5 mio. kr., heraf 1,5 mio kr. til OUH/SDU . Projektet skydes i gang i august 2019 og forløber til udgangen af 2021. Projektteamet består af Dansk Fundamental Metrologi A/S, BacAlert (en del af PAJ Group Holding), tyske art photonics GmbH og Forskningsenheden for Klinisk Mikrobiologi, SDU/OUH.
I BacSens projektet samarbejder eksperter inden for laserteknologi, medicoteknik og klinisk mikrobiologi om at realisere potentialet i teknologien og skabe et apparat som kan forbedre mulighederne for hurtig-diagnostik af infektioner.
Projektet er støttet af Eureka Eurostars programmet med i alt 7,5 mio. kr., heraf 1,5 mio kr. til OUH/SDU . Projektet skydes i gang i august 2019 og forløber til udgangen af 2021. Projektteamet består af Dansk Fundamental Metrologi A/S, BacAlert (en del af PAJ Group Holding), tyske art photonics GmbH og Forskningsenheden for Klinisk Mikrobiologi, SDU/OUH.
Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Uglegylp og bidemærker i nødder: Gå en tur i skoven og hjælp forskerne med at kigge efter hasselmus21.11.2024 14:01:44 CET | Pressemeddelelse
Hasselmusen er sjælden. Den findes forskellige steder på Fyn og Sjælland, og for nylig er den blevet spottet i Jylland. Nu beder biolog fra SDU og Naturama danskerne om hjælp til at finde ud af, hvor den lever ved at kigge efter bl.a. uglegylp og bidemærker i nødder.
Stort forskningsprojekt skal få os til at spise mere plantebaseret med ældgamle teknikker18.11.2024 10:57:46 CET | Pressemeddelelse
Et internationalt forskerhold, ledet af forskere fra Syddansk Universitet (SDU), vil forbedre smag og tekstur af plantebaserede erstatningsprodukter ved hjælp af fermentering og gøre teknikkerne skalerbare i fødevareindustrien. Projektet er finansieret af EU og har et samlet budget på 34 millioner kroner.
Fem kommuner i centrum for nyt EU-projekt om langsigtet kystnær klimatilpasning14.11.2024 08:40:49 CET | Pressemeddelelse
Opdateringen af DMI’s klimaatlas taler sit tydelige sprog. Selv hvis verden stoppede alle udledninger af drivhusgasser i dag, vil havvandstandsstigningerne fortsætte langt ind i det næste århundrede. Samtidig vil stormfloder, som den vi oplevede i oktober sidste år, ramme os langt oftere end i dag. Nu skal et nyt dansk-tyskt projekt undersøge, hvordan vi som samfund griber denne nye virkelighed an set fra et borgerperspektiv.
Hospital og universitet er rykket tættere sammen – og det nyder patienterne godt af11.11.2024 12:57:11 CET | Pressemeddelelse
En række sygeplejersker på Sjællands Universitetshospital er i gang med en universitetsuddannelse på SDU samtidig med, at de arbejder i egen afdeling. Det giver viden, og det giver nye aktiviteter, der kommer patienterne til gode.
Thomas Stauffer Larsen udnævnt til klinisk professor i hæmatologi5.11.2024 12:35:35 CET | Pressemeddelelse
Professoratet er nyoprettet og centreret omkring behandling af lymfekræft. Professorater er oprettet som en kombinationsstilling mellem Klinisk Institut, Syddansk Universitet og Hæmatologisk Afdeling på Odense Universitetshospital.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum