Boligsiden.dk

Langt flere ville bygge egen bolig i 2020 end i 2019

Del

Salget af byggegrunde steg med 37 procent fra 2019 til 2020. De mange bolighandler og det faldende udbud har fået langt flere købere til at tænke i alternativer.

Foto: Boligsiden
Foto: Boligsiden

Interessen for at bygge egen bolig er fulgt med den stigende efterspørgsel på boliger, så der nu er langt flere danskere, der kaster sig ud i et byggeprojekt fra kælder til kvist.

Der blev nemlig solgt cirka 4.500 byggegrunde i 2020 mod omkring 3.300 i 2019. Det er en stigning på 37 procent.

”Der er hård konkurrence om de boliger, der er til salg, og selv om der kommer flere boliger til salg end normalt, kan udbuddet ikke følge med. Det gør det svært for nogle købere at finde det rigtige. At bygge selv kan være en alternativ måde at få husdrømmen opfyldt. Det kan godt være, at det for nogen betyder, at de må gå på kompromis med beliggenheden,” siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden, og uddyber:

”Mange steder er der for længst bygget på de mest attraktive grunde, og derfor er nye byggegrundes beliggenhed ofte lidt mindre attraktiv. Det kan for eksempel være, at du må bygge dit nye hus lidt uden for byens centrum, eller at du må opføre dit sommerhus i tredje række til vandet i stedet for første, som du ellers ønskede. Til gengæld kan du få rumfordeling og indretning nogenlunde, som du vil have det.”

Selvbyggede huse og sommerhuse hitter

Det er ikke tilfældigt, at Birgit Daetz nævner både hus- og sommerhusbyggere. Handlen med de to byggegrundstyper, helårsgrunde og fritidsgrunde er nemlig steget massivt. Mens salget af helårsgrunde er steget 32 procent, er handlen med fritidsgrunde steget svimlende 57 procent – cirka det samme som stigningen i salget af brugte sommerhuse.

”Salget af fritidsgrunde er steget mest i de regioner, der huser nogle af de største sommerhusområder. Det er logisk, fordi salget af brugte sommerhuse har været så ekstremt højt i år, at køberne har været nødt til at se andre veje for at få sommerhusdrømmen opfyldt. Og så bliver en fritidsgrund mere attraktiv end før i for eksempel Odsherred, Varde og Jammerbugt,” siger hun.

Og det ser ikke ud til, at det stopper her. For den tendens, der fik boligerne til at gå som is på en varm sommerdag i 2020, er fulgt med ind i 2021, selv om der ikke længere er vejr til at spise is.

I de første uger af januar er der nemlig solgt ekstraordinært mange boliger for årstiden, og det får Birgit Daetz til at forudse, at efterspørgslen på byggegrunde først falder, når interessen for boliger stagnerer.

”Så længe der bliver solgt mange boliger og udbuddet falder, vil det friste nogle købersegmenter at gå efter byggeprojektet. Derfor vil vi også fortsat kunne aflæse interessen for boliger i interessen for byggegrunde.”

Der er lige nu godt 3.000 helårsgrunde og cirka 800 fritidsgrunde til salg på Boligsiden.

Udvikling i salget af helårsgrunde:

Region

2019

2020

Ændring

Hele landet

2.511

3.304

32 %

Region Hovedstaden

238

306

29 %

Region Midtjylland

822

1.066

30 %

Region Nordjylland

329

384

17 %

Region Sjælland

540

707

31 %

Region Syddanmark

582

841

45 %

(Kilde: Boligsiden)

Udvikling i salget af fritidsgrunde:

Region

2019

2020

Ændring

Hele landet

747

1.175

57 %

Region Hovedstaden

123

146

19 %

Region Midtjylland

204

259

27 %

Region Nordjylland

127

227

79 %

Region Sjælland

224

426

90 %

Region Syddanmark

69

117

70 %

(Kilde: Boligsiden)

Nøgleord

Kontakter

Har du brug for yderligere kommentarer eller tal for de(n) kommune(r), du dækker. Kontakt kommunikationsdirektør Birgit Daetz, bcd@boligsiden.dk. Telefon: 21210284

Billeder

Foto: Boligsiden
Foto: Boligsiden
Download

Links

Information om Boligsiden.dk

Boligsiden.dk
Boligsiden.dk
Kronprinsensgade 6, 2
1114 København K

7027 4999http://www.boligsiden.dk/

Hvem er Boligsiden.dk?
På Boligsiden.dk gør vi det nemt for boligkøbere at finde den bolig, de er på jagt efter. Selskabets aktionærer er ejendomsmæglere, ejendomsmæglerkæder og Dansk Ejendomsmæglerforening. Boligsidens Markedsindeks viser aktuelle nøgletal om boligmarkedet, og statistikkerne er baseret på indberetninger fra samtlige af ejendomsmæglernes boligsalg. Boligsiden.dk udgiver løbende artikler om boligmarkedet på www.boligsiden.dk/nyheder og udsender hver måned en række faste pressemeddelelser med udgangspunkt i udviklingen i handelsaktiviteten, salgspriser, salgstid, nedslag og boligudbud.

Følg pressemeddelelser fra Boligsiden.dk

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Boligsiden.dk

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum