Landdistrikternes Fællesråd

Landdistrikterne: Aftale om planloven er et skridt i den rigtige retning, men der er stadig langt til målstregen

Del

Den netop indgående aftale om planloven, som et bredt flertal af Folketingets partier står bag, drejer på nogle af de rigtige knapper, men der er fortsat et stort uforløst potentiale, siger formanden for landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard.

Indenrigs- og Boligministeriet oplyser, at den netop indgåede aftale om planloven vil sikre nye udviklingsmuligheder i landdistrikterne. Det vækker glæde hos Landdistrikternes Fællesråd, som sætter pris på, at forligsparterne regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti og De Konservative er blevet enige om at evaluere planloven og dermed skabe bedre udviklingsmuligheder. Det trækker i den rigtige retning, men det er ifølge formanden for Landdistrikternes Fællesråd ikke helt nok:

- Der er bestemt fine takter i aftalen, men efter 14 måneders politiske forhandlinger, så havde jeg håbet på lidt mere. Der er fortsat mange aspekter vedrørende omplacering af boliger i det åbne land og at få skabt flere udviklingsmuligheder i en landzone, som slet ikke bliver adresseret. Det ærgrer mig, selvom jeg anerkender, at der er flere gode elementer i aftalen, siger Steffen Damsgaard og fortsætter: 

- Fokus på helhedsorienteret planlægning i det åbne land og flere udviklingsmuligheder på de små øer er noget, vi længe har efterspurgt, og som aftalen leverer på. Det samme gælder en mere strategisk planlægning af bymidterne rundt om i provinsbyerne. Endelig er det vigtigt, at aftalen muliggør, at landdistrikterne kan få den mobildækning og den adgang til 5G mobilt bredbånd, som i dag er helt afgørende for borgerne, for bosætningen og for virksomhederne. Det er alt sammen elementer, der skal give bedre muligheder for bosætning og udvikling i landdistrikterne. 

Landdistrikternes Fællesråd havde håbet på, at man ville benytte planlovsforhandlingerne som anledning til at vende flere vigtige elementer, herunder omplacering af boliger i det åbne land. Når der i dag nedlægges boliger i landzonerne, kan der stort set ikke opføres nye boliger i en landzone, medmindre der aktuelt ligger en bolig. Det er ifølge Steffen Damsgaard et benspænd for opdateringen af den samlede boligmasse i landdistrikterne, så den bliver gjort mere attraktiv for nye tilflyttere. 

- Skal den grønne omstilling lykkes, så er det helt afgørende, at man lokalt i kommunerne får mulighed for at omplacere boliger i det åbne land (landzone) og ikke blot nedrive boliger, når der skal placeres store energianlæg, siger han.

Derudover lægger aftalen heller ikke op til at løsne for anvendelsen af bygninger i landzonen, der kan være med til atskabe bedre muligheder for tilbygninger.

Landdistrikternes Fællesråd vil følge udmøntningen af den nye aftale tæt og i dialog med Folketingets partier have fokus på, at det uforløste potentiale på landdistrikternes vegne bliver italesat. 

Nøgleord

Kontakter

Emra Tresnjic, Politisk Konsulent, tlf. 26 71 89 37, eju@landdistrikterne.dk

Billeder

Information om Landdistrikternes Fællesråd

Landdistrikternes Fællesråd
Landdistrikternes Fællesråd
Rådhusgade 100
8300 Odder

61 313 636http://www.landdistrikterne.dk

Landdistrikternes Fællesråd er en partipolitisk neutral interesseorganisation, der arbejder for at skabe bedre rammevilkår for landdistrikter og yderområder i Danmark.

Vi tæller 55 kommuner og fire regioner, der tilsammen repræsenterer over 4 millioner danskere. Medlemmerne er tillige en række landsdækkende organisationer, de lokale aktionsgrupper samt et større antal landsbyer og landdistriktsråd.

Følg pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd

Statsgaranti til udskiftning af olie- og gasfyr er kærkommen håndsrækning til landdistrikterne28.6.2022 15:01:49 CEST | Pressemeddelelse

Det er et tiltagende problem for en del boligejere i landdistrikterne, at det kan være svært at få lån til at udskifte sit olie- og gasfyr. Derfor er det positivt, at regeringen og et bredt flertal af Folketingets partier lørdag indgik en aftale, hvor der blandt andet gives mulighed for lån med statsgaranti til skift til andre opvarmningskilder, mener Landdistrikternes Fællesråd.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum