Landdistrikter: Unge i hele landet bør kunne tage en ungdomsuddannelse lokalt

”Elevtallet daler drastisk. Der skal, efter regeringens mening, gøres noget nu. At have en ungdomsuddannelse liggende i sin by er afgørende for et helt lokalsamfund, og selvfølgelig for de unge, der går der.”
Meldingen var klar mandag morgen, da børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) i et opslag på Facebook understregede nødvendigheden af lokale ungdomsuddannelser. Baggrunden var et nyt notat fra Børne- og Undervisningsministeriet, hvori det fremgår, at elevtallet på gymnasier i en lang række yderområder falder drastisk – ikke mindst foranlediget af mindre årgange, men også af unges søgemønstre.
Hos Landdistrikternes Fællesråd tager formand Steffen Damsgaard godt imod tonerne fra ministeren:
- Grundlæggende er det min holdning, at adgangen til en ungdomsuddannelse i ens lokalområde er en helt fundamental forudsætning for at kunne leve et helt liv i hele Danmark. De faldende ungdomsårgange øger presset på økonomien for uddannelsesinstitutionerne og truer med at trække tæppet væk under særligt ungdomsuddannelserne i tyndt befolkede områder og landdistrikterne, siger Steffen Damsgaard og tilføjer:
- Det er derfor fuldstændigt afgørende, at man politisk sikrer bedre rammer for lokale ungdoms- og erhvervsuddannelser i hele landet.
Samtidig er det vitalt at sikre elevgrundlaget for gymnasier såvel som andre ungdomsuddannelsesinstitutioner i alle egne af landet, understreger Steffen Damsgaard og nævner blandt andet, at man bør øge grund- og udkantstilskuddet, så man dermed sikrer bedre vilkår for ungdomsuddannelser, der er påvirket af faldende ungdomsårgange. Derudover mener han, at man bør forbedre muligheden for at indføre et kapacitetsloft eller lignende på ungdomsuddannelser i de store byer.
- Et solidt elevgrundlag er med til at sikre bæredygtige ungdomsuddannelser i hele landet. Derfor er det nødvendigt at forbedre kapacitetsloftet eller lignende, som begrænser de største institutioners vækst – sådan sikrer vi, at de små gymnasier og ungdomsuddannelsesinstitutioner kan tilbyde en bred palet af ungdomsuddannelser , siger Steffen Damsgaard og henviser til Landdistrikternes Fællesråds udspil på ungdomsuddannelsesområdet, som blev lanceret tidligere på året med en række forslag til, hvordan man sikrer ungdoms- og erhvervsuddannelser i hele landet.
Formanden for Landdistrikternes Fællesråd nævner desuden elevfordeling, som et vigtigt redskab, der kan blive nødvendigt at tage i brug.
- Mit vigtigste mål er at sørge for, at unge i hele Danmark fortsat kan tage en ungdomsuddannelse i deres lokalområde. Lader vi stå til, vil mange unge i fremtiden ikke have andet valg end at rejse langt for at få en ungdomsuddannelse – det skaber en social og geografisk ulighed, der i sidste ende straffer de unge, som vokser op i et landdistrikt, siger han og tilføjer:
- Vi ved godt, at unge kan drømme om en ungdomsuddannelse i den større naboby, som virker tillokkende, frem for i egen hjemby. Men i den her sammenhæng er begrænsningen af nogle få unges valg forudsætningen for, at en meget større gruppe overhovedet har en mulighed for at tage en ungdomsuddannelse lokalt. Derfor kan det være relevant at bruge elevfordeling, hvis det kan sikre ungdomsuddannelsesmuligheder i hele Danmark.
Landdistrikternes Fællesråd udgav tidligere på året et uddannelsesudspil med fem veje til et helt uddannelsesliv i hele Danmark.
Nøgleord
Kontakter
Eva Østergaard, kommunikations- og presseansvarlig i Landdistrikternes Fællesråd, tlf. 53 85 01 36, mail: eoe@landdistrikterne.dk
Signe Lauge Bach, Public Affairs Assistent i Landdistrikterne Fællesråd, tlf. 53850127, mail: sba@landdistrikterne.dk
Billeder

Information om Landdistrikternes Fællesråd
Landdistrikternes Fællesråd er en partipolitisk neutral interesseorganisation, der arbejder for at skabe bedre rammevilkår for landdistrikter og yderområder i Danmark.
Vi tæller 55 kommuner og fire regioner, der tilsammen repræsenterer over 4 millioner danskere. Medlemmerne er tillige en række landsdækkende organisationer, de lokale aktionsgrupper samt et større antal landsbyer og landdistriktsråd.
Følg pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd
Landdistrikter: Nye anbefalinger bør følges op med massive investeringer i den kollektive trafik og mobilitetsløsninger26.6.2025 12:16:02 CEST | Pressemeddelelse
Landdistrikternes Fællesråd roser ekspertudvalgets fokus på fleksible transportløsninger og et styrket hovednet, som er vigtige for at binde landet bedre sammen gennem den kollektive trafik. Men det kræver politisk opbakning og massive investeringer i et stærkt rutenet og fleksible transportløsninger.
Landdistrikter: 99% er ikke nok – alle danskere skal have adgang til lynhurtigt internet26.6.2025 10:42:07 CEST | Pressemeddelelse
Der er netop indgået en bred politisk teleforligsaftale, der sætter retningen for Danmarks digitale infrastruktur frem mod 2030. Men i Landdistrikternes Fællesråd er skuffelsen stor, for ambitionen om kun at dække 99 % af danskerne med lynhurtigt internet er både utilstrækkelig og uretfærdig.
Landdistrikter: Alle danskere skal have adgang til lynhurtigt internet – alt andet er uambitiøst25.6.2025 13:24:35 CEST | Pressemeddelelse
Over 30.000 adresser kæmper fortsat med dårlig internetforbindelse, og størstedelen ligger i landdistrikterne. En ny teleaftale er på trapperne, men Landdistrikternes Fællesråd forudser, at aftalen ikke sikrer, at alle boliger, sommerhuse og virksomheder får adgang til en lynhurtig 1 Gbit/s-forbindelse.
Årets Landsby 2025: Finalisterne er… Agerskov, Sennels og Holbøl!24.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Slutspurten er sat i gang for at finde Årets Landsby 2025, der kåres af Landdistrikternes Fællesråd, Landsforeningen Landsbyerne i Danmark og Forenet Kredit. De tre landsbyer Agerskov, Sennels og Holbøl er videre i finalen.
Landdistrikter: Nu tages første spadestik til et bedre tilskuds- og udligningssystem17.6.2025 13:14:52 CEST | Pressemeddelelse
Nu starter arbejdet med et nyt tilskuds- og udligningssystem, der skal rette op på den massive økonomiske skævvridning, der særligt udfordrer mange land-, ø- og yderkommuner. Det møder ros fra Landdistrikternes Fællesråd, som har 55 kommuner som medlemmer.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum