Landdistrikternes Fællesråd

Landdistrikter: Truede landapoteker risikerer at øge ulighed i sundhed

Del

Den nuværende økonomimodel for apoteksdriften truer med at trække tæppet væk under landapotekerne. Det øger uligheden i adgangen til sundhed, mener Landdistrikternes Fællesråd, som har skrevet et brev til to ministre om emnet.

Omkring 30 landapoteker vil være lukningstruede i 2025, hvis der ikke findes en holdbar økonomisk model.
Omkring 30 landapoteker vil være lukningstruede i 2025, hvis der ikke findes en holdbar økonomisk model.

Der er kommet flere apoteker i de større byer, og de sælger flere og flere solcremer, plejeprodukter og neglesakse og har dermed øget den samlede avance. Men den stigende avance fra salget af andre varer i de største danske byer betyder, at avancen på en medicinpakning løbende sættes ned. Siden 2015 er den avance apoteket kan beholde halveret og faldet fra cirka 11 kroner til cirka 5,50 kr. pr. pakke.

Afregningsmodellen har hvirvlet landapotekerne ind i en ond spiral – her er salget af andre varer end medicin markant lavere end i byerne, mens indtjeningen på medicinsalget falder i takt med den lavere avance på medicin. Samlet er det en bombe under landapotekernes økonomi, viser beregninger fra Danmarks Apotekerforening.

Det vækker stor bekymring hos formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard, der har forfattet et brev til både erhvervsministeren og sundheds- og ældreministeren om emnet.

- Vi har forespurgt Danmarks Apotekerforening, som har præsenteret os for tal, der viser, at omkring 30 landapoteker vil være lukningstruede i 2025, hvis der ikke findes en holdbar økonomisk model, skriver Steffen Damsgaard i brevet og tilføjer:

- Landdistrikternes Fællesråd finder udviklingen meget bekymrende. Det er helt afgørende, at borgere har lige adgang til sundhed i hele landet, hvis vi fortsat skal sikre vækst og udvikling i landdistrikterne, og nærhed til et apotek samt rådgivning om medicin, mener vi, er en kerneværdi for et lokalsamfund.

De to breve til hhv. sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) og erhvervsminister Simon Kollerup (S) er samtidig oversendt til Folketinget og kan læses her og her.

Analysen fra Apotekerforeningen kan læses her.

Nøgleord

Kontakter

Eva Østergaard, pressemedarbejder i Landdistrikternes Fællesråd, tlf. 53 85 01 36, mail: eoe@landdistrikterne.dk

Billeder

Omkring 30 landapoteker vil være lukningstruede i 2025, hvis der ikke findes en holdbar økonomisk model.
Omkring 30 landapoteker vil være lukningstruede i 2025, hvis der ikke findes en holdbar økonomisk model.
Download

Information om Landdistrikternes Fællesråd

Landdistrikternes Fællesråd
Landdistrikternes Fællesråd
Rådhusgade 100
8300 Odder

61 313 636http://www.landdistrikterne.dk

Landdistrikternes Fællesråd er en partipolitisk neutral interesseorganisation, der arbejder for at skabe bedre rammevilkår for landdistrikter og yderområder i Danmark.

Vi tæller 56 kommuner, der tilsammen repræsenterer over 2,8 millioner danskere. Medlemmerne er tillige en række landsdækkende organisationer, de lokale aktionsgrupper samt et større antal landsbyer og landdistriktsråd.

Følg pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd

Stærke virksomheder løfter landdistriktskommuner18.12.2019 07:00:00 CETPressemeddelelse

Et stærkt image er afgørende for at skaffe de dygtigste medarbejdere i yderområderne, men de er svære at flytte. Det er en af konklusionerne i en ny landsdækkende analyse om, hvilken betydning populære virksomheder i landdistrikterne har for bosætning og tiltrækning af medarbejdere i deres kommune. Med resultatet følger en række anbefalinger, som kommuner og virksomheder kan samarbejde om i fremtiden.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum